onsdag 7 september 2022

CASSANDRA CLARE : KEDJA AV JÄRN – en detaljrik fantasyvärld där inget lämnats åt slumpen

 


Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: The Last Hours (del 2)
Genre. Fantasy & magisk realism
Originaltitel: Chain of Iron
Översättare: Jan Risheden
Ålder: Unga vuxna
Antal sidor: 650
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-08-31


Vi befinner oss i en steampunkig fantasyversion av det viktorianska London, där vanligt folk, skuggjägare, varulvar, vampyrer, spöken, vättar, sjöjungfrur, feer och lite annat löst folk och övernaturliga varelser lever sida vid sida. Demoner är dock inte välkomna. Skuggjägarnas jobb är att förgöra demoner och att hålla världen säker – för både vanligt folk och alla övernaturliga varelser.

En rad mord skakar London. Vanligt folk, sådana som skuggjägarna kallar mondäner, läser i sina tidningar om en vansinnig seriemördare som väljer ut offer utan någon som helst logik. Skuggjägarna ser däremot ett mönster. Ja, offren var av olika härkomst, kön och ålder. Men de var alla skuggjägare. Vilken seriemördare kan ensam klara av att övermanna en tränad skuggjägare – dessutom mer än en gång? En vanlig mondän? Knappast. Någon övernaturlig varelse? Kanske. En annan skuggjägare? Troligt.

Kärlekskarusell, demonjakt och spökupplivningsförsök

Samtidigt blommar romantiska förvecklingar bland skuggjägarna. James och Cordelia gifter sig, fast James bäste vän Matthew är kär i Cordelia, liksom Matthews kusin Anna. Matthews äldre bror Charles ska gifta sig med Grace, och Grace är den som James älskar. Tror han. Eller … börjar han inte att gilla Cordelia, mer och mer?

Cordelias storebror Alastair är kär i James vän Thomas, men kompisgänget som omger James har alltid avskytt Alastair, ända sedan de alla gick i skolan tillsammans. Christopher försöker att ta fram nya vapen som kan hjälpa både i jakten på demoner och seriemördare.

Och James lillasyster Lucie är kär i ett spöke, Jesse, som råkar vara Graces adoptivstorebror. Grace och Lucie inleder farliga nekromantiska försök för att återuppliva Jesse, med hjälp av diverse förbjudna ingredienser och formler.

Oskyldigt misstänkt … ?

När seriemördaren dödar sitt fjärde offer blir Thomas huvudmisstänkt. Alastair försöker hjälpa Thomas och bevisa att han är oskyldig … Trots att alla i kompisgänget “de muntra gossarna” behandlar honom så illa.

Det finns fler än en karaktär i den här boken som lider av olycklig kärlek och taskig tajming. Det är mycket melodramatiskt …

Superkrafter och vardagliga problem

Trots att vi rör oss bland skuggjägare med superkrafter och massor av övernaturliga väsen, så har karaktärerna ändå väldigt vanliga problem. Ett problem som boken tar upp är alkoholism och drogberoende. Cordelias far är alkoholist och alla vet det, alla ser det. Alastair har blivit så tvär och inbunden av att ständigt skydda sin lillasyster Cordelia från deras far. Som återigen dyker upp i syskonens liv, oanmäld och översvallande, och han håller på att förstöra Cordelias bröllop på kuppen. Alastair tar hand om allt och städar upp, som vanligt.

Men Matthew … James är orolig för sin bäste vän. Cordelia påpekar att Matthew inte alls är som hennes far. Matthew är ju rolig! Visst. Han är slagfärdig och välklädd, en riktig dandy och partyprisse, han har affärer med både män och kvinnor och har Oscar Wilde som sin idol … Men Matthew är också ständigt full eller bakfull. Vilket bara de allra närmaste märker. För ingen kan väl tro att “the life of the party” kan vara olycklig?

Paralleller till Great Expectations

Det finns klara paralleller till Charles Dickens värld, främst Great Expectations och Grace är en tydlig Estella. Alla älskar Estella, Estella älskar ingen. Men samtidigt är Estella en tragisk och missförstådd karaktär.

Det går som ett urverk …

Boken Kedja av järn kan läsas helt fristående, men är samtidigt en del av ett helt universum av skuggjägarböcker och serier. Serien Clockwork AngelClockwork Prince och Clockwork Princess introducerade kärleksaffären mellan Tessa Gray och Will Herondale, och deras barn James och Lucie är huvudpersoner i Kedja av guld och Kedja av järn. Men Tessa, Will, Magnus Bane, Jem, Jessamine och andra karaktärer som man känner igen återkommer också i handlingen i båd Kedja av guld och Kedja av järn.

Namnen känns igen från The Mortal Instruments

Dessutom: Det finns vissa klaner av skuggjägare som regerar genom århundradena, och samma efternamn finns med i serien The Mortal Instruments, som utspelas i vår tid, 2000-talet, och som har blivit filmatiserad hela två gånger, både som biofilm och som Netflix-serie. Undertecknad var bland de första i Sverige att skriva om The Mortal Instruments och att tipsa om bokserien som “the next big thing” och huvudpersonen som nästa “Buffy”. Citaten finns på de svenska utgåvorna av The Mortal Instruments.

Visst blev det “the next big thing”, större än vad de flesta kunde tro, men framtiden ligger för urban fantasy med en unik twist. Och visst har varje fristående serie i den övergripande sagan om skuggjägarna minst en Buffy-tuff tjej, oftast beväpnad med demondödande klinga, i huvudrollen.

Följer familjerna över ett sekel

Det här är en detaljrik och detaljstyrd värld, där ingenting lämnas åt slumpen och där författaren har full koll på sina familjer och deras världar – i över ett sekel. Från 1878 till 2015 – få serier har ett sådant tidsspann att leka med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.