onsdag 21 september 2022

KENNETH GRAHAME : DET SUSAR I SÄVEN – stilbildande med tänkvärdheter, äventyr och djur som tar sig en varm ölFörlag: Modernista
Genre: Klassisk skönlitteratur
Originaltitel: The Wind in the Willows
Översättning: Signe Hallström
Antal sidor: 264
Läsålder: 9-12 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum nytutgåva: 2022-05-12


 Stilbildande, stilsäker, inspirerande och stiligt älskad. Så många har älskat och beundrat The Wind in the Willows genom tiderna. President Theodore Roosevelt skrev och tackade Kenneth Grahame för läsupplevelsen och berättade att djuren i boken The Wind in the Willows hade blivit hans vänner. Sådana roliga vänner kan man behöva under hårda tider.Christopher Milne (känd som Christopher Robin i Nalle Puh) växte upp med böckerna och har berättat att A. A Milne till och med gjorde en egen pjäs om Mr. Toad of Toad Hall.

Pink Floyd, Stevie Wonder, Van Morrison, Iron Maiden och så många andra har inspirerats av The Wind in the Willows när de skrivit musik i olika genrer – och vindens musik är ett sammanhållande tema i boken.

Känslor, äventyr, action

Egentligen är The Wind in the Willowstvå olika böcker som varvas med varandra i den färdiga volymen. En av böckerna består av meditativa och tänkvärda kapitel som lägger tonvikten på olika känslor. Upptäckarglädje, vandringslust, rädsla, längtan, saknad, nostalgi, förundran … Den andra boken är en äventyrsbok där Mr. Toad råkar ut för det ena äventyret mer långsökt än det andra i ett rasande tempo.

Har visat vägen

Vilken bok är bäst? De mer filosofiska delarna känns tidlösa, unika, utmanande … och det märks att de har lagt ribban högt för vad man kan ha med i en barnbok. Det hade förmodligen aldrig blivit vare sig någon Nalle Puh succé eller någon Mumin succé utan The Wind in the Willows som banbrytare och föregångare.

Och … hade dagens barnfilmer varit fulla av halsbrytande jaktscener, där djur kör allehanda fordon, om inte Mr. Toad of Toad Hall hade visat vägen? Biljakt, tågjakt, hästjakt … you name it, Mr. Toad har varit med om det.

Hittar balansen

Skillnaden mot dagens dussinprodukter på bio och streaming är att Kenneth Grahame balanserar vansinnigheterna och actionsekvenserna med tänkvärda och filosofiska partier som ger tyngd och välbehövlig ballast till berättelsen.

Varm, alkoholhaltig dryck kan chockera

På en video av detta äventyr skulle man kunna skriva “mild violence, mild language, mild drugs” som varning. Ja, man dricker alkohol i en barnbok! Djuren tar sig gärna en varm öl när det är vinter. Vem blir mest chockerad, torra helnykterister eller de som gärna hämtar sin öl ur kylboxen?

När boken kom 1908 blev folk också chockerade. Fast förmodligen inte Tove Jansson. När Tove Jansson gjorde sin första teaterpjäs muttrade en del kritiker om man verkligen kunde låta karaktärerna dricka vin, när barn skulle se pjäsen…? Tove lär ha svarat att “Jag tycker också att det är olämpligt. Jag ville hellre att de hade tagit sig några rejäla groggar och en stor whiskey.”

Krukväxter och pileträd

När det gäller översättningen av The Wind in the Willows har man valt alliteration och skönhet framför trohet -“willows” är träd som växer vid åar, vide och pil, och vindens spel i hängande grenar av pileträd är något alldeles extra. Susar det i säv … ? Eller rasslar det bara när sothöns och änder simmar genom den?
I alla kök i boken finns det “krukor“, vilket får tankarna att gå till krukväxter. Egentligen har karaktärerna “pots and pans” som inte har något med krukor att göra, det är bara traditionella köksgeråd.

Vänskap genom vått och torrt

The Wind in the Willows är en fin hyllning till vänskap genom vått och torrt – och det blir mycket vått när Mullvad ska lära sig båtvett.

Vattenråttan är en sådan där jovial vän som alla önskar sig, Grävling är vännen som är asocial men lojal, Mullvad är den lågmälda, lyssnande vännen som alla behöver – och Paddan är den vän som boken behöver för att bli så fullproppad med action att inte ens dagens blockbusters kan överträffa den.

Mästaren Shepard

Bilderna i denna utgåva är av mästaren Ernest H. Shepard – Kenneth Grahames egen favoritillustratör, som även är känd som illustratören som gav Nalle Puh och hans vänner sin slutgiltiga look.

En allåldersbok som fortfarande ligger både före sin tid och helt rätt i tiden. Att värna om naturen och miljön och att minska bilismen, liksom att njuta av närbelägna semesteräventyr, allt detta har väl aldrig varit mer trendigt?! Liksom att uppskatta god vänskap och närodlad mat och vacker musik – från vinden i trädkronorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.