söndag 4 september 2022

KUPPEN – miniserie om en av de roligaste kupper som filmats i modern tid


Skapad av Jessica Redenbach
Regi: (episod 1, 3, 4) Natalie Bailey, (2): Melvin J. Montalban,
Skådespelare: Miranda Otto, Aina Dumlao, Lena Cruz, Michelle Vergara Moore, Sandy Gore, Susana Downes, Matt Day, Toby Leonard Moore, Heather Mitchell, Peter O’Brien
Land: Australien
År: 2021
Genre: Komedi, Brott, Drama
Originaltitel: The Unusual Suspects
Längd: Fyra episoder på mellan 49 och 51 minuter
Visas på SVT Play
Betyg: 4

Sällan har så mycket gått snett i jakten på dyrbara juveler som i denna australiensiska TV-serie. Miranda Otto (Lord of the Rings) spelar en utblottad influencer som får en vansinnig idé om att sno ett halsband värt 16 miljoner dollar – för att lösa det faktum att hon är pank. Historien utspelar sig i Australien, närmare bestämt i Sydneys mer välbeställda områden.

Vanligtvis inkluderar kuppfilmer en icke-vit person och filmmakarna klappar sig själva på ryggen för att de är så “inkluderande“.
Här är fyra av de sex kvinnliga huvudpersonerna av filippinskt ursprung. Liksom en av birollerna, kommissarien som utreder juvelkuppen.

Kan både gnistra och bli osynlig

Kvinnorna som involveras i kuppen är alla karaktärer med unika “skill sets” och de klär i allt från galaklänning till uniform. De kan både gnistra och bli osynliga på beställning … Ingen ser en filippinsk städerska med golvmopp, hink och munskydd. Hon är de facto osynlig. Idealiskt för en kupp … I dialogerna växlar man mellan australiensisk engelska och tagalog. Nannyn Evie, spelad av Aina Dumlao, fixar det mesta och måste vara Filippinernas svar på Mary Poppins.

En av de roligaste kupperna

Kuppen är uppdelad i fyra avsnitt och det är en av de roligaste kupperna som filmats i modern tid. Man kan verkligen tala om “unusal suspects”. Enda felet är att avsnitt ett tillbringar för mycket tid på sociala medier, och oj, vilka små bilder och vilken liten text! Vad säger folk till varandra och varför? Är det viktigt för handlingen? Men sedan tar det sig. Mer action och mindre snack i små pratbubblor på mobiltelefoner.

Mycket australiensiskt och moralkakebefriat

Det här är mycket australiensiskt. Magnifika miljöer. Ovanlig handling. Ovanlig twist. Och bäst av allt: uppfriskande fritt från moralkakor.

Miranda Ottos karaktär är från en början något av en fördomsfull översittare som gör tvivelaktiga val … men hon straffas inte för det under händelsernas gång. Tvärtom tillåts hon att bättra sig och uppnå hjältinnestatus och att leva lycklig med sin man (som hon varit otrogen mot) och att bli vän med nannyn som hon tidigare behandlat utan någon som helst respekt.

The Hays Moral Code snurrar runt och vänder sig i sin grav … Men är det inte roligare att det kan gå hur som helst i en film, eller i en serie, och att även tvivelaktiga karaktärer kan få unnas ett lyckligt slut? Det kanske är de som behöver det allra mest…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.