torsdag 22 september 2022

BOKMÄSSAN 2022 – Crimetime, Sydafrika, klimatet och förstås… Ukraina

 



Sydafrika, klimatet, Crimetime. Bokmässan i Göteborg är tillbaka med ett hattrick. Tre teman istället för ett. Som extra bonus: Röster från Ukraina. Efter två års digital Bokmässa, på grund av pandemin, är nu Bokmässan i sitt esse igen, med myllrande mångfald, fysiska författarmöten och en hejdundrande fest för det skrivna ordet.

National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement, The Department of Sport, Arts and Culture, är partner till Bokmässan när Sydafrika är hedersgäst. Den som väntar på något gott … Sydafrika skulle varit hedersgäst redan 2020.

Klimattemat utlovar brännheta frågor – bokstavligen – när klimatkrisen diskuteras. Många framstående forskare kommer med råd och rön och nyskrivna böcker, som presenteras både på olika seminarier och en klimatscen.

Crimetime, det tredje temat på Bokmässan 2022, är Sveriges största deckarfestival. Fans av Crimetime kanske minns festivalens Gotlandsdagar – nu är Crimetime en del av Bokmässan sedan 2018.

Tre teman som hakar i varandra

Men visst går det att göra hybrider av de olika temana. Krimgenren brukar utnyttja aktuella frågeställningar för att skapa debatt så väl som spänning. Klimatthrillers är en trend som är på uppgående. Den sydafrikanske deckarförfattaren Deon Meyer diskuterar kriminalitet och korruption med Anders Roslund och Malin Persson Giolito och vad det betyder både för enskilda länder och för världen i stort. Crimetime och Climatetime hakar i varandra.

Ett brett smörgåsbord och afternoon tea

Det finns ett brett smörgåsbord av författarmöten och aktiviteter att välja bland. Anna Fredriksson leder Crimetimes skrivarskola och Anders de la Motte, Anna Jansson, Rebecka Edgren Aldén och några av Sveriges främsta förläggare dyker upp och ger råd och tips.

Tekoppar, scones, marmelad och småkakor och mord … ? Visst fungerar konceptet. Afternoon tea omfattar ett samtal med de kända ch rosade deckarförfattarna Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant, Frida Skybäck och Martin Österdahl.

Crimetime After Work är så pass lyckat att man hoppas att det blir ett stående inslag. Informellt, galet roligt och kändispackat. Anders de la Motte, Denise Rudberg, Anna Jansson, Jorn Lier Horst, Katarina Wennstam och Mari Jungstedt. När var du senast på en After Work där alla har så livlig (mordisk?) fantasi? Att se deckarförfattare fråga ut varandra ger en speciell twist till kvällen.

Verklighetsbakgrund ger tyngd till romanerna

Det finns seminarier och samtal med kända namn från när och fjärran. Och det är inte alltid “bara att hitta på”. Katarina Wennstam, Olle Lönneus och Anders Roslund, en trio av enormt framgångsrika krimförfattare, samtalar om vikten av gedigen research när man vill gestalta angelägna ämnen, och hur de själva går till väga. Är journalister bättre än andra på att kolla fakta och skriva drivna deckare? Hur undviker de att dränka spänningen i ett faktaflöde?

Medan några författare söker sig ut och analyserar samhällsproblem så går andra författare in och analyserar familjedynamik. I och för sig utesluter det ena inte det andra, men det finns just nu en trend av bra deckare som utspelar sig i familjär miljö.

Familjen är värst …?

Camilla Grebe skildrar ett mysterium på en idyllisk familjegård i Välkommen till evigheten. Inger Frimansson är aktuell med den psykologiska thrillern Flyktdjur Martin Österdahl analyserar hemligheter och lögner i Parmiddagen. Trion diskuterar mörka familjehemligheter som blivit bästsäljande deckare. Samma tema, tre helt olika historier.

Deckardubbel i Millennium och gammalt grävande

David Lagercrantz och Karin Smirnoff pratar Millennium och hur det är att skriva om Lisbeth Salander. Samma karaktär, två helt olika författare, och mycket olika miljöskildringar och infallsvinklar.

Elly Griffiths avslöjar hemligheter bakom succén med deckarserien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Hon är också kattägare … Och katter kanske är årets totemdjur?

Det ska vara en katt i år … eller flera!

Sveriges mest kända katt, Kerstin Strömstedt, släpper sin första bok och arton låtar. Hennes sambo, människan Nicklas Strömstedt, och hennes porträttör, konstnären Lars Lerin, finns på Bokmässan och pratar kattliv. Lars Lerin har dessutom skrivit och illustrerat barnboken Kattjakten.

Flera jubileer att fira

Det finns flera jubileer att fira. LasseMajas detektivbyrå, av Widmark och Willis, fyller 20. Göteborgsprofilen Alfons Åberg fyller 50 och firas med ett eget seminarium. Ponnyn Mulle, skapad av Lena Furberg, fyller 50 och är ständigt i lika fin, och rund form. Han firas med en passande tjock samlingsvolym och en egenhändigt författad ny dagbok.

Snöbollseffekt …?

ALMA-priset har skickats över hela världen för att uppmuntra folk som jobbar med böcker och läsande, skrivande och ritande. Årets ALMA-pristagare blev en svensk. Eva Lindström. Tidigare har hon fått ta emot barnbokspriset Snöbollen på Bokmässan.

Rekord i priser … och munkar

Mitt bland allt vimmel och bokförsäljande: Bokmässan brukar sätta rekord i antal priser som delas ut under några få dagar. Allt från årets bästa roman, framröstad av läsarna, till årets bästa deckare, enligt en påläst deckarjury. Vid prisutdelningen bjuds det på svart kaffe och munkar. Riktigt gammaldags deckarfika … Fast på Ture Sventons tid var det semlor som gällde.

Filmiskt i böckernas värld

Göteborg Filmfestival medverkar sin vana trogen med böcker som handlar om hur underbart det är att titta på film. Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka … av Sara Ehnholm Hielm har en träffande titel.

Liksom Babetta av Nina Wähä. Och Ann Petrén släpper sin självbiografi, efter ett långt liv på scenen och på bioduken.

Hur är det att vara skådespelare och inte minnas sina repliker? Finns det ett värre yrke att ha när man drabbas av Alzheimers? Den framgångsrika skådespelaren Nina Gunke har berättat om sjukdomen och livets nya utmaningar i sin nya bok. Titeln är lätt att komma ihåg. Innan jag glömmer.

Att förlora sig … på ett bra sätt

Att förlora sig i en bra film eller i en bra bok … det finns likheter. Ibland när man vindlar sig runt på Bokmässan känns det också som om man skulle kunna förlora sig för alltid. På ett bra sätt.

Författare från hela världen berömmer denna bokfest. Detta firande av det skrivna ordet. Tänk, så många människor som betalar entré för att gå runt bland böcker!

Vem har längst signeringskö? Går det snabbare än Vasaloppet?

Men hur är det att vara författare? Leif GW Persson och Jan Guillou lär ha en pågående fejd där de försöker överträffa varandra i flest sålda böcker och längst signeringsköer. Leif GW har hävdat att han vinner – varje år.

Finns det någon som mäter signeringsköer? Bokmässan för statistik över antal besökare per dag och vart de söker sig. Ett år lär Clara Henry ha haft den längsta signeringskön (redan innan hon åkte Vasaloppet). Tog det fyra timmar att komma fram och få en signatur? Det är nästan ett halvt Vasalopp … Ulf Lundells köer går heller inte av för hackor. Han är återigen aktuell med en ny dagbok med småfåglar, som han brukar mata, i en akvarellmålning på omslaget. Lundell kanske inte tillhör årets krets av kattälskare …

Visst är Lars Lerin väl värd alla sina fans, men …

Malin Persson Giolito säger ärligt och uppriktigt att det är svårt att inte snegla på alla andras köer. Är de längre? Nej, hon är inte alls avundsjuk på Lars Lerin. Han förtjänar alla sina beundrare. Hon önskar bara att hennes egen kö var längre. Och att hon hade fler än två seminarier. Är inte det lite lite, när man kommit hela vägen från Bryssel?

Men Malin ska vara nöjd, det finns inga katter i hennes böcker … och det verkar vara katternas år i år. Katter säljer. Katter på omslaget är ett trumfkort. En svensk feelgood och deckarförfattare påpekar till och med att förlagen kan fråga om det inte går att få in fler katter i böckerna …

Ännu fler katter, tekoppar och feelgood

Ett inofficiellt tema i år är feelgood, och så många katter, och så många tekoppar, finns här … Marian Keyes, Lucy Diamond och Sheila O’Flanagan är de internationella stjärnorna som inte får missas. Och om du ändå missar att se dem live … missa inte deras böcker.

När det gäller Frankrike är feelgood-författaren Mark Levy landets mest säljande författare. Han kommer också förbi på Bokmässan. Liksom en hel rad svenska feelgood-författare som diskuterar attraktionen med Medelhavet. Olivträd? Solvarma tomater? Det faktum att det överallt ligger katter och solar bredvid krukor fyllda med pelargoner?

Första Sverigebesöket för internationella favoriter

Det är första Sverigebesöket för brittiska Sarah Moss. Och första besöket på Bokmässan för amerikanska Lauren Groff. Efter att ha håvat in nästan alla priser som finns, och efter att ha blivit Barack Obamas favorit, kom Matrix ut på svenska förra året, som gav läsarna en ny syn på medeltiden.

Edward Carey har följt upp sin succé om Madame Tussaud, Petite, med en historia om Pinocchio och Gepetto, I vidundrets mage. Helt annorlunda, men lika kul, lika skruvat och minst lika bra. Hans humoristiska framträdande utropas av alla skaror av fans som var där till Bokmässans stora highlight. Carey ser förresten ansikten överallt, i handdukar, stenar, sopor, kaffekoppar … och illustrerar själv sina romaner. Han ritade över 500 ansikten under lockdown.

2021 års Bookerpris-vinnare, Damon Galgut, diskuterar sin hyllade bok Löftet en familjekrönika om fyra begravningar (men inget bröllop?) som utspelar sig i Sydafrika. Nannyn Salome har fått sitt namn efter Galguts egen gamla nanny. Få trotjänare hyllas i Bookerpris-vinnande romaner. Galgut har skrivit alla sina rosade bästsäljare med samma penna, turpennan. Ännu en trotjänare som är värd att hyllas. Inget överträffar papper och penna. Även om man inte ritar hundratals ansikten hela tiden …

Det förflutna är ett annat land … eller upprepar vi oss hela tiden?

Det förflutna är ett annat land – men det går att besöka via böcker, både fakta och fiktion. Natasha Lester från Australien skriver om Boston och New York på 1920-talet. Stacey Halls från England är aktuell med thrillern Barnsköterskan. Två bästsäljande författare av historisk fiktion som ger nya perspektiv på det förflutna och små människors begränsade val och möjligheter.

När det gäller historiska faktaböcker är Antony Beevor och Dick Harrison två riktigt tunga namn som dyker upp på Bokmässan. Harrison diskuterar häxprocesser, Beevor hur Ryssland nu gör vad de alltid har gjort, även när de hette Sovjetunionen, med ideologiska dimridåer och planerad propaganda. Exakt hur nu och då hänger ihop, och att vi borde ha lärt av historien för länge sedan, analyseras på över 600 sidor i hans senaste bok Ryssland … Här är det förflutna inte ett annat land, det förflutna är också nutiden, och vad blir framtiden …? Måste samma misstag göras om och om igen?

De längsta köerna leder till det välkända …?

De längsta köerna brukar oftast sluta vid en svensk författare. Eller möjligtvis en amerikansk, brittisk eller irländsk … Det engelska språket är det som översätts mest. Och de som vi redan känner till, alla kära deckarförfattare och feelgood-författare, är de som drar skaror av beundrare. Men någon gång. Försök att välja den kortaste kön. Prova nya språkområden. Andra gäster.

Hittar något nytt varje år – och det fria ordet firas i fyra dagar

En bekant har som motto att hitta en författare som hon aldrig hört talas om varje Bokmässa och att köpa en bok av hen. Ett bra motto.

Nya författare från Sydafrika och Ukraina har snappats upp av svenska förlag. Det kommer bland annat nya barnböcker från dessa länder som kommer att vidga läsarnas perspektiv och förståelse, och som tar upp allt från hur det är att leva med kolonialismens arv till hur det är att ha en barndom som präglas av krig.

Rösterna blandas i vimlet. Det finns så mycket hopp för morgondagen. Det skrivna ordet, det fria ordet, firas i fyra dagar i Göteborg. Det inger en känsla av optimism.

Foto: Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.