måndag 5 september 2022

HILLARY RODHAM CLINTON och LOUISE PENNY : I TERRORNS GREPP – thriller högt över godkänt-linjen

 


Förlag: Bokfabriken
Gemre: Politiska & juridiska spänningsromaner, Skönlitteratur I översättning
Originaltitel: State of Terror
Översättning: Mia Gahne
Antal sidor: 491
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-01-11


Alla drömmer om att skriva en bästsäljardeckare eller en populär thriller. Är du en kändis har du en större chans än “Everyman Smith” och “Everywoman Jones” att se din dröm slå in.

Bill Clinton har skrivit deckare och thrillers ihop med James Patterson, vilket även Dolly Parton har gjort. Resultatet av countrydrottningens ansträngningar blev en thriller som utspelar sig i musikvärlden.

Fint sällskap för Hillary!

Nu är det Hillary Rodham Clintons tur att ta sig in på den överlastade marknaden för amerikanska deckare och thrillers — och det gör hon med bravur. Och i fint sällskap. Medförfattare är den kanadensiska Louise Penny. Det bidrar till fina spänningar i berättelsen. Man har känslan av att båda två bidrar med sina specialområden. Hillary Rodham Clintons specialområde? Politik. Och utrikespolitiska intriger.

Karaktärsmord på Donald Trump

Visst kan det här läsas som en nyckelroman, och visst finns det porträtt som bara är lätt förklädda bilder av verkliga personer. Inledningsvis i romanen tvingas Eric Dunn att avgå, och det vore lätt att säga att detta är ett karaktärsmord på Donald Trump, förutom att Trump inte verkar ha så mycket karaktär kvar att massakrera. Dunn gör förmodligen inget som Trump inte har gjort, eller har tänkt göra, eller drömt om att göra, eller (gulp!) kommer att göra.

Ställer in sig hos motståndarna

Den nye presidenten är inte lik Joe Biden, men i likhet med både Biden och Obama utser han motståndare inom partiet till höga poster, dels för att fjäska (som i Gudfadern – “keep your enemies close …”), dels för att ena det egna partiet.

President Douglas Williams utser alltså sin politiska motståndare Ellen Adams till utrikesminister. Det är hon som är hjälten i romanen. Tillsammans med sin hårt prövade och mycket kunniga stab. Närmaste rådgivare blir bästa barndomsvännen Betsy. Ellens dotter Katherine får ta över medieimperiet. Någonstans i världen finns Ellens son Gil. Han arbetar som utrikeskorrespondent och har precis lyckats rymma efter att ha blivit kidnappad i Afghanistan.

Ingen drömstart

Den nya regeringen får ingen drömstart. Runtom i världen sker terrorattentat. Bussar sprängs i London, Paris och Frankfurt, och Gil lyckas rädda sig i sista stund i Frankfurt.

Utrikesminister Ellen Adams reser över hela världen med sitt specialplan och träffar olika ledare, bland annat Vladimir Putin som här heter Maxim Ivanov. Hade denna scen inträffat efter invasionen av Ukraina hade den sett diametralt annorlunda ut.

Louise Pennys lilla by Three Pines gör storstilad entré

Men allt är inte storpolitik. Louise Penny lyckas få in byn Three Pines och människorna från sin berömda och kritikerhyllade serie om kommissarie Gamache. Dessa vardagliga karaktärer hade väl tidigare knappast kunna drömma om att få spela roller i ett internationellt drama om kärnvapenhot från en resursstark terrorist?

Handlingen i romanen hoppar mellan olika platser och olika karaktärer. Boken är nästan 500 sidor, så den är gjord för att vara ett bra tag. Knepet att ständigt byta plats och perspektiv gör att man får multipla cliffhangers. Och man får på köpet många trådar, många namn och många miljöer att hålla reda på.

Hur lång tid pågår egentligen en konflikt?

Hur är slutet? Hur löses konflikten? Kanske är detta en lite för enkel lösning. Det är alltför platta och alltför enkla skurkar, som är för enkla och för okomplicerade att isolera och övervinna. Det finns aningen för mycket patriotiskt amerikanskt flaggviftande i triumfens ögonblick. (Michael Bay kan känna sig manad att lägga rabarber på filmrättigheterna). Det hela utmynnar i en lite för stor och lite för lätt triumf.

Men detta är en fiktion, en roman. Läsarna förväntar sig ett slut, inte en slutgiltig cliffhanger och information i en epilog att detta kommer att pågå i decennier utan att få en lösning.

Sherlock Holmes bäste vän Doktor Watson kom föresten hem krigsskadad från Afghanistan. Och då pratar vi 1800-tal. När BBC nyfilmatiserade Sherlock behövde de inte ens hitta på en ny krigszon. Det säger en hel del om hur länge konflikter, och utrikespolitiska förvecklingar, kan pågå.

Vardagligt kneg, ironisk humor, många överraskningar

I terrorns grepp är fiktion, underhållning, med en liten verklig skärva av verklighet och det vardagliga kneg som det innebär att vara utrikesminister. För mer om verkligheten bakom kulisserna rekommenderas Hillarys personliga och avslöjande memoarer från denna tid, Living History – Svåra val: En memoar.

Som deckardebut och thrillerdebut ligger I terrorns grepp högt över godkänt linjen och är betydligt bättre än de böcker som de flesta kändisar (Bill Clinton, Dolly Parton och så vidare) skriver eller får hjälp att spökskriva. Det finns spänningar mellan Hillary Rodham Clinton och Louise Penny som bidrar till intressanta dialoger, smarta iakttagelser, härligt ironisk humor och många överraskningar längs vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.