söndag 30 juni 2019

SCEN: Ulf Lundell på Sofiero - Sommarens bästa Öppna Landskap!Artist: Ulf Lundell
Plats: Sofiero, Helsingborg
Dag: 29 juni 2019

Sommartiderna känns lika eviga och vidsträckta som Skånes böljande vackra öppna landskap när Ulf Lundell intar scenen med sitt band och ger fansen vad de vill ha --- alla stora hits från begynnelsen till nutid, eftertänksamhet och lågmäld vispoesi, fullt ös och allsång, dans och party.

Ulf Lundell behöver inte turnéra. Att han gör det gång på gång är helt enkelt en kärleksförklaring till musiken och till publiken.

Senast såg man namnet Ulf Lundell inristat på en av tegelböckerna i konstverket Bibliotheca av Ulla Viotti, på Kivik Art Centre. Ulla Viotti har valt ut de bästa svenska och skånska författarna och där finns Ulf Lundell, tillsammans med namn som Hjalmar Gullberg, Jacques Werup och Mikael Wiehe.

Ulf Lundell är en av de stora svenska poeterna. En av de stora svenska konstnärerna.

Det står skrivet i sten. Bokstavligen.

Innan konserten drar igång så debatterar två Ulf Lundell fans, ett fan från Sverige och ett från Danmark, om Ulf Lundell är Sveriges svar på Bruce Springsteen eller Sveriges svar på Bob Dylan.
Svensken håller på Dylan. Dansken håller på Springsteen.

Snabb inräkning av band-T-shirts som publiken har på sig. Ulf Lundell T-shirts från olika turnéer ligger i topp. Givetvis. Men Bruce Springsteen T-shirts kommer i alla fall som god tvåa.

Ulf och Bruce har åtminstone delvis samma publik. Publik som inser vem som är bossen och som gärna kommer på konserterna, gång på gång. Publik som vet att han där uppe på scenen levererar, gång på gång.

Men dansken har ett stort trumfkort i ärmen på sin Kim Larsen T-shirt. Hans egen inkörsport till Ulf Lundell var just Bruce Springsteen. Han hade allt med Bruce och hörde talas om en svensk som tolkade Bruce Springstens texter på svenska. Det var Ulf Lundell. Sedan dess har dansken varit på 40 Ulf Lundell konserter, köpt alla Ulf Lundells böcker och en stor Ulf Lundell tavla, som hänger på hedersplats där hemma i Köpenhamn.

Ulf Lundell är en artist som inte behöver spara de största hitsen till extranumrena. Han har hits så det räcker och blir över. Stora, kända älskade låtar levereras redan i inledningen, efter tre låtar är publiken redan i stämning. Öppna landskap --- alla svenska musiklärares nationalsång --- blir till en kärleksfull allsångshyllning mitt i spelningen. Och givetvis finns det gott om hits kvar till hela två omgångar med extranummer.

Bandet är ett band i toppklass - så klart! - och andas ren energi och spelglädje hela kvällen lång. Gitarrduellerna går inte av för hackor.

Om man vill vara diplomatisk och ge alla fans rätt: själva spelningen kan ses som Sveriges svar på Bob Dylan, medan extranumrena helt klart är Sveriges svar på Bruce Springsteen.

Hade himmelen över Sofiero haft ett tak så hade det lyft och svävat iväg över sundet.

Och publiken är Lycklig, lycklig, lycklig.

Sådana här kvällar är värda att bevara. Och att uppleva en gång till.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.