lördag 22 juni 2019

SCEN: Hasse Andersson och Kvinnaböske band = Tonsäker kanonpremiär på Norrvikens trädgårdarHasse Andersson och Kvinnaböske band = Tonsäker kanonpremiär på Norrvikens trädgårdar


Artist: Hasse Andersson
Medverkande: Hasse Andersson och Kvinnaböske band
Plats: Norrvikens trädgårdar
Turnépremiär: 22 juni 2019

Hasse Andersson väljer att starta sin sommarturné på hemmaplan, och vilken fantastisk premiär det blir på Norrvikens trädgårdar! När Hasse Andersson sjunger om Guld och gröna skogar är det som om låten är gjord för att uppföras just här! 

Midsommardagen bjuder på fantastiskt väder, publiken har med sig picknickkorgar och hela den stora gräsmattan fylls av glada människor och hundar i alla åldrar.

De representerade människoåldrarna verkar vara från 0 till 100.

Hundar i himmelen - och i publiken

Alla kan minst två sånger av Hasse Andersson --- den stora Melodifestivalsuccén Guld och gröna skogar från 2015 och Änglahund som hängt med Hasse ända sedan 1980-talet. Så många har växt upp med Hasses musik!

En av de många hundarna i publiken är King Charles spanieln Leo, som brukar sitta på scenen när Änglahund framförs. Det är hans favoritlåt! (Men sedan brukar han inte vilja lämna scenen, Leo är en liten linslus som gillar att visa upp sig!)

En av barnens favoritlåtar är När man är ett frö ... som har en lurig och klurig text som sätter sig direkt. Det visar sig att besökare i alla åldrar kan denna enormt populära trädgårdssång.

Hundar, trädgårdar och busiga frön

Näst efter hundar så är väl trädgård det som man mest förknippar med Hasse? Hasses trädgårdssånger är stora barnfavoriter, texterna är poetiska och smarta och lekfulla, på ett sätt som man inte har sett eller hört sedan Lennart Hellsings glansdagar och Hasse framför sångerna med glimten i ögat. Det är förresten Hasses fru Monica Forsberg som skrivit hans trädgårdshits. Det finns två CD-skivor, en bok och en TV-serie om Hasses trädgård --- förutom en livs levande Hasses trädgård på Norrviken, som har sitt frö i en utställningsträdgård på Solliden 2018, som belönades med besökarnas pris, överräckt av Hans Majestät Konungen. Hasse är alltså en rutinerad veteran när det gäller trädgård och trädgårdsmusik!

Melodifestival = fruns hemmaplan!

Hasse hade fram till Melodifestivaldebuten Guld och gröna skogar låtit Melodifestivalscenen vara enbart Monicas --- hon har band annat skrivit vinnarlåtar till artister som Carola (Främling) och Chips (Dag efter dag).

I ett mellansnack avslöjar Hasse att vännen Lasse Holm avrådde honom å det bestämdaste från att delta i Melodifestivalen. Vilken tur att Hasse inte lyssnade på det rådet! Ingen annan hade kunnat få en sång som Guld och gröna skogar att bli så folkkär.

Från Hank Williams-hyllning till Elvis-imitation

Vackra visor,  kärlekssånger, svängig gospel, en fantastisk medryckande hyllning till Hank Williams och en skojig Elvis-imitation står också på programmet.

Hasse visar att han är en bred artist i ordets bästa bemärkelse. Finns det någon annan som kan våga sig på så många genrer och ha en så stor och varierad publik och hela tiden låta helt äkta i uttrycket?

Humoristiska poänger plockas med sanna utsagor om hur det var att vara gröna vågare på 1970-talet --- två tunnland jordgubbar blev snabbt till två tunnland med ogräs, antingen var det för  vått eller för torrt och räven tog de djur som mot alla odds överlevde eländet.

Extranumret är, hör och häpna, inte Änglahund utan Arrendatorns klagan, en sång som handlar om att plocka sten och hacka "rabbor" (alltså "rovor" på ren svenska), en stor allsångsfavorit bland publiken.

Jordgubbsstunder och "rabbor" och busiga frön

Delar av publiken hoppas på fler extranummer.

- Jag är 87, han är bara 71, han borde orka, påpekar en herre i solhatt hoppfullt.

Men för Hasse är dagen inte över än. En rekordlång kö har redan bildats. Folk vill ge Hasse presenter och blommor och kramar, och få autografer och ta selfies. Hasse tar sig lång tid med var och en i den långa kön. Här blir det inga rovor. Här är varje stund en jordgubbsstund!

Hasse har förresten en lång sommar framför sig med stor turné, allsångsmusikalen Skuld och Gröna skogar (världens första allsångsdeckare?), nypremiär på den omtyckta barnmusikalen Svingelskogen och några live besök i Hasses trädgård --- som varje dag går att besöka på Norrvikens trädgårdar. En underbar, lekfull och busig trädgård, full av busfrön som växer upp!

BG

 Hasse på sol-humör!
 Hasse och bandet mottager ovationer
 Hasse och Monica
 Hasse fick bara rosor efter framträdandet
 Rock on Hasse!

Änglahunden Leo tar igen sig i skuggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.