måndag 10 juni 2019

FILM: Boy Erased - Starkt skådespeleri i dramatisk "komma ut" filmRegi
: Joel Edgerton
Titel: Boy Erased
Manus: Joel Edgerton och Garrard Conley (baserad på Boy Erased: A Memoir).
Medverkande: Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Madelyn Cline, Troye Sivan m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Universal Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD 10 juni


Jared, en homosexuell  ung man i Arkansas, skickas av sina starkt kristna föräldrar från college till en skola där han ska "botas" och skolan ska uppfostra honom till att inte längre attraheras av andra män. 

På skolan möter han andra unga män och kvinnor som befinner sig i samma situation. De "undervisas" av en självutnämnd kristen ledare (Joel Edgerton) som "övertalar" och omvänder både med ord och fysiskt våld.

Det hela utspelas 2004, och bygger på Garrard Conleys självbiografiska bok och avslöjande reportage om "terapin", som faktiskt fortfarande bedrivs i USA. 

Filmen påminner lite om The Miseducation of Cameron Post en annan omvändelsefilm (baserad på en fiktiv ungdomsroman) men den påminner även om de katolska nunnorna som skildras i 
 i Magdalenasystrarna och Philomena (som inte handlar om homosexualitet).

Från de första scenerna ligger åskådarens sympatier  klart och tydligt hos Jared, som är utmärkt spelad av Lucas Hedges. Den här killen har redan imponerat i flera filmer. Manchester By the Sea, Three Billboards, Ben Is Back ... Det här är verkligen ett stjärnskott att hålla ögonen på!

Jared inser att han är normal - på sitt sätt - men att han är omgiven av konstiga personer.

Dramatiken i filmen är alltså förutsägbar. Jared kämpar för friheten, för att till slut vinna den.

Men det är vägen som är mödan värd ... Behållningen i denna film är att se skådespelare som Lucas Hedges, Russell Crowe  och Nicole Kidman i toppform. Russel Crowe spelar fadern, en framgångsrik bilhandlare som också råkar vara pastor. (Kan man sälja bilar, kan man sälja allt!). Han är bra på att snacka, men dålig på att lyssna. Nicole Kidman är underbar som mamman som visar medmänsklighet, empati och förståelse för sonen.

Filmen är vackert och eftertänksamt berättad med fina tillbakablickar som redogör för två av Jareds sexuella upplevelser. Det finns många teman i filmen, som omfamnar allt från underkastelse och frigörelse, och tar upp de konflikter som bokstavstroende religionsutövning kan ge upphov till i en till synes helt vanlig familj. Musiken är ibland en smula sentimental, för att understryka vissa scener, och det hade inte behövts, för skådespeleriet säger allt, utan pålagda ljudeffekter.

Filmen är filmad med matta, dova färger, man får känslan av att här syns aldrig regnbågen eller några glada, klara färger, och här skiner aldrig solen ordentligt över Love in Action centret.

Jared hittar till slut sin inre styrka. Och det gör även filmen. En stark upplevelse, på alla sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.