måndag 17 juni 2019

FILM: Röjar-Ralf kraschar Internet - Favorit spel-skurken är tillbaka och röjer ännu mera!


Bästisar på Internet-äventyr!

Regi: Rich Moore, Phil Johnston
Svensk titel: Röjar-Ralf kraschar Internet
Originaltitel: Ralph Breaks the Internet
Medverkande (röster, original): John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Alfred Molina, Ed O'Neill m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Walt Disney Studios Motion Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD 17 juni


Filmen Wreck-It Ralph (2012) handlade om en spelskurk som var trött på att vara "bad guy" och ville vara hjälte istället. Hans dröm går i uppfyllelse när han räddar prinsessan i arkadspelet Sugar Rush, Vanellope von Schweetz, och hon ger honom en godismedalj på vilken det står "You're my hero". Samtidigt inser alla i Ralphs spel Fix-It Felix Jr. att spelet inte fungerar utan skurk och alla börjar uppskatta Ralph för den han är.


Ralph visade sig vara hjälten i filmen, inte skurken, men filmen hade en skurk, och en prinsessa som behövde räddas av Ralph. Och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Vad hände efter det lyckliga slutet?

Nu har sex år gått sedan dess och i den nya filmen är Ralph nöjd med livet och han har fortfarande sin godismedalj runt halsen och han är fortfarande bästa vän med prinsessan Vanellope. Fast hon är inte alls så nöjd med status quo och rutin, hon vill ha mer spänning, mer action, ja, mer allt ...

De båda vännerna ger sig in i Internet, via den nya WiFi uppkopplingen som spelarkaden har fått, för att leta efter en McGuffin (en ny ratt till Vanellopes spel).

Filmen är som en mix av Toy Story, Ready Player One, The Emoji Movie och Inside Out. Vad gör alla spelfigurer när ingen spelar spelen? Vad pågår egentligen inne i mobilen / uppe i hjärnkontoret / ute på Internet? Hur ser det ut på Internet? Det visar sig vara ett oändligt myller av grejer överallt, och de två vännerna kommer underfund med att det inte är så lätt att bara hitta en ratt på e-bay och att sedan ta med den hem ... Först måste de tjäna ihop pengar till ratten! Vägen till rikedom är både lång och krokig.

Ett nytt kändisskap och en ny vänskap

Ralph blir Internet-kändis på kuppen och Vanellope blir vän med Shank, huvudpersonen i spelet Slaughter Race, och Ralph känner sig hotad ... Vanellope ska ju vara hans bästa vän!

Shank både ser ut som och låter som Wonder Woman, vilket inte är så konstigt, det är Gal Gadot som gör rösten. Shank är klok nog att förstå att man kan ha flera vänner. Hon och Vanellope finner varandra direkt --- men Shank vill inte ta Vanellope från Ralph. Shank utvecklas således inte till någon filmskurk.

Ralph Breaks the Internet är något så unikt som en film som har TVÅ olika starka kvinnliga karaktärer i huvudroller, som INTE blir fiender! Till skillnad från så många andra filmer (som t.ex. DisneyPixars senaste, The Incredibles 2).

Film utan filmskurk

Ralph Breaks the Internet är också en film utan filmskurk, vilket är otroligt skönt, och en film som inte handlar om att "bli ihop" utan istället om att "bli isär". Ralph måste inse att han och Vanellope har vuxit isär, och att de vill göra olika saker ... Ralph blir alltså både till hjälte och till sin egen antagonist i berättelsen.

Berättelsen om vänskap, och om att man kan tycka om varandra utan att man är tillsammans jämt, passar för alla åldrar och även de yngsta barnen tycker om filmen, som är varm och rolig och färgstark.

Filmen är packad med olika karaktärer och olika små referenser och skämt.

Satir över det artificiella som uppslukar oss

Satiren i filmen passar dock mer för vuxna --- väldigt snabbt och effektivt visar filmen hur förälskade vi är i våra datorer och mobiler och varumärken ... och hur mycken tid vi tillbringar med att gå omkring i en värld som inte är verklig (precis som i Ready Player One) trots att vi har ett val och kan göra så mycket mer och så mycket mer spännande saker.

Ralph och Vanellope har inget val, den artificiella världen är det enda de har. Eller som Vanellope säger i filmen: "Vi består bara av ettor och nollor."

Människor har så många fler möjligheter än att bara leva ett artificiellt liv.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.