söndag 16 juni 2019

Primördag på Norrviken - En lysande inledning på sommaren!

Barocktemat går som en röd tråd genom Norrvikens trädgårdar i år!

Barocken som tidsepok är känd för att vara extra-mycket-extra allt. More is more! Och mycket mer är mycket mer! Barocken är årets tema på Norrviken och överdådiga  och överdimensionerade konstverk av Elsa Billgren finns i trädgården, liksom barockklänningar gjorda av pärlor och ståltråd av Lisa Abelsson. 

Det första som möts besökaren är en rikligt dekorerad barockträdgård, som sträcker ut sig framför Villa Abelin , och i skogen hänger barocka konstverk mellan de höga träden.

Men just idag är det inte barocken, utan vilda växter och primörer som står i fokus.

Och alla vi som har anmält oss till en vild vandring med Lisen Sundgren har något helt annat att se fram emot än metikulöst planlagda trädgårdar med perfekta vinklar och välansade buxbomshäckar.

Vi ger oss ut i naturen för att leta det ätbara ... och eftersom detta ätbara ses som "ogräs" så  växer det inte i de välansade trädgårdarna.

Lisen --- ett orakel långt före sin tid

Lisen Sundgren är något av ett orakel när det gäller hälsa och vild mat. Hon var långt före sin tid, och nu är det henne som alla trendiga gourmet-kockar vänder sig till, när de ska ha något nytt ... Hennes mat har blivit trendig gourmet-mat! Hennes böcker har vunnit European Cook Book Award! Två gånger om!

Hon har också gett ut en bok som heter Vilda växter på Bonnier Fakta ... En briljant bok för den som vill lära sig om och lära sig känna igen de vilda växterna (och sedan är det dags att laga och äta dem ...)
så att man inte blandar ihop dem med saker som smakar äckligt eller saker som är giftiga.

På vandringen blandas redan frälsta med rookies, och Lisen äter kirskål och råa nässlor med samma iver (man rullar nässelbladen så att håren som bränns hamnar inåt ...) och skickar runt saker som vi också ska äta ... tänk, man kan äta lakrits-gott gratis i naturen! Utan socker och tillsatser!

Krassa tips om krasse

Vandringen avslutas i den japanska trädgården, där vi jagar vattenkrasse och där det finns rinnande vatten ... Tips: ät aldrig vattenkrasse som står i stillastående vatten ... den kan ha dragit till sig gifter eller obehagliga smaker från avfall eller annat.
Rinnande, klart vatten ska det vara!

Lisen Sundgren har tillsammans med Norrvikens Kajsa Vildäng också gjort en vild slinga uppe i skogen där man kan gå själv, läsa texter om och kanske provsmaka vilda växter ...

Just idag är det för regnigt och halt att gå runt i skogen med en stor grupp ... Men kanske en annan gång?

Busfröna växer med Hasse!

En kändis på besök i sin egen trädgård idag är Hasse Andersson. Han spelar sina egna låtar (som Monica Forsberg ar skrivit) och det blir snabbt allsångs-stämning. Det bjuds också på glass. En liten kontrast till att mumsa på kirskål och annat ... (Glassen är lokalproducerad och jättegod).

Efter föreställningen är det dags att kolla hur "Busfröna" som såddes i påskas har växt.
Det visar sig att de växt riktigt bra!

Dagen avslutas med  författarsamtal i det nya Victoria-huset.

Köksträdgård eller diskbänk att odla på ?!

Sara Bäckmo, Lisen Sundgren och Annika Christensen intervjuas av Norrvikens egen trädgårdsmästare Pierre Nestlog.

Sara pratar om sin köksträdgård, Lisen om sina vilda växter (jag gillar att man inte behöver ha en egen trädgård --- ogräs och vilda växter finns ju typ överallt) och Annika pratar om groddar ... och de kan man ha i "tegelstenar" på diskbänken. Ett växelsystem gör att man odlar och skördar sten efter sten, och man har alltid något gott och nyttigt och färskt att äta ... Och man behöver inget trädgårdsland. Det räcker med en diskbänk!

Lisen Sundgren och Annika Christensen och Sara Bäckmo på Norrviken ... OBS! Annika håller i de tegelstenar som man odlar sina groddar i ... Som ni ser ... det krävs väldigt liten yta för att ha en stapel med odlingsstenar! Och ingen trädgård alls! Avsätt bara en liten plätt på diskbänken!


Primördag på Norrviken program:

11.00 Vild vandring med Lisen Sundgren
11.00 – 14.00 Häst & Vagn
12.30 – 13.30 Busfröna i Hasses glada trädgård
13.30 – 14.30 Den egna köksträdgården – Välkommen in i ett trädgårdssamtal
Välkommen till ett spännande trädgårdssamtal med profilerna Sara Bäckmo, Lisen Sundgren, Annika Christensen och Norrvikens egna trädgårdsmästare Pierre Nestlog.
Plats: Victoriahuset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.