måndag 10 juni 2019

FILM: White Boy Rick - Ännu en "Beautiful Boy" i en film om droger - fast skildrat från den andra sidanRegi: Yann Demange
Titel: White Boy Rick
Medverkande: Matthew McConaughey, Richie Merritt, Jennifer Jason Leigh m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Sony Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD 10 juni

Rick Wershe var FBIs yngsta asset någonsin.

Vid 14 års ålder jobbade han under cover och hjälpte till att sätta dit en hel rad av droglangare och korrupta snutar. Men framgången varade inte länge --- Rick övergavs av FBI och började själv langa för att få ihop pengar för att försörja sin familj. Så småningom, vid 17 års ålder, fick han livstids fängelse. Rick hade inte precis varit diskret. Hans tjusiga bil hade t.ex. "snowman" som specialbeställd nummerskylt. En solklar ledtråd till hur han fått råd att köpa bilen ...

Matthew McConaughey är det stora namnet på affischerna, han spelar Richard Wershe Sr., men den verkliga stjärnan är nykomlingen Richie Merritt, som intar filmens titelroll med kaxig självklarhet. 

En coming-of-age story i den kriminella världen kompletteras med en far-och-son historia där pappan, i sonens ögon, går från hjälte till hopplös förlorare. Lille Rick inser snabbt att om han vill ha något gjort får han göra det själv. Ska familjen ha pengar att röra sig med, får han fixa dem själv. Pappans drömmar om ett ärligt liv och en liten videobutik kommer aldrig att bli verklighet. Arbetslöshet och hopplöshet härskar överallt i 1980-talets Detroit.

Tyvärr är båda skådespelarna mycket bättre än manuset som de fått. Historien blir snabbt rörig, med för många trådar att följa, samtidigt som filmen inte säger mycket mer än alla andra filmer som tidigare gjorts i denna genre, ständigt med samma sensmoral: att det är svårt att nästla sig in bland kriminella utan att bli frestad av det extravaganta liv som mängder av pengar kan erbjuda, men hur bekvämt det än verkar med "snabba cash", så går ändå allt åt helvete till sist.

Efter inledningen tappar filmen tempo, och i och med att det är uppenbart hur det ska gå så försvinner även spänningen.

Miljöerna är dock snygga och fångar 1980-talets USA och regissören Yann Demange kommer säkert att göra ännu mer personliga filmer i framtiden --- eller så kommer han att fångas upp av James Bond franchisen.

"Baserat på en sann historia" är ett epitet som just nu används för att sälja in många biofilmer --- och  på sistone har det kommit ut många sanna historier som handar om droger och droglangning.

En huvudperson är extremt ung och spelas av Richie Merritt och en huvudperson är extremt gammal och spelas av Clint Eastwood. White Boy Rick versus The Mule --- vilken film är coolast?
White Boy Rick har faktiskt ett högre tempo och fin personkemi mellan de två huvudpersonerna. 
Men Eastwood är ändå alltid Eastwood, även om han får dra hela det dramatiska lasset själv

Vad båda dessa filmer missar att ta upp är faktiskt hur omvärlden påverkas. 

Tänker huvudpersonerna någonsin på detta? Att deras snabbt intjänade rikedomar baseras på att andra människor fastnar i drogberoende, och den sorg och den bedrövelse som det för med sig?

Eländet som en drogberoende och dennes anhöriga går igenom finns istället att finna i en helt annan film, Beautiful Boy. En kritikerrosad film med en lysande Timothée Chalamet i huvudrollen. En film som --- Surprise! --- är baserad på en sann historia.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.