tisdag 25 augusti 2015

FILM: Johan Falk 16 & 17 : Lockdown & Slutet


Lockdown är den fjärde av fem nya filmer om Johan Falk.

En attack sker inne i det stora polishuset i Göteborg och polisledningen försätter omedelbart byggnaden i ”lockdown”, ingen får komma in eller ut. Nästan samtidigt startar en stor rättegång i byggnaden bredvid. Det är Seth Rydells ärkefiende Vijay Khan som begärt omprövning av sin dom då det framkommit att GSI använt sig av möjligtvis olagliga
metoder.

Slutet är den sista GSI-filmen någonsin.

Här ska alla trådar från tidigare filmer knytas samman.

Lockdown är ett slags kammarspel som påminner både om Perry Mason och om BBC-serien Spooks. Rättegångsscener varvas med en sluten arbetsplats där någon är en "mullvad".
Hitintills har vi bara sett en hand som håller på med en mobil eller en snusdosa --- i detta avsnitt avslöjas vem mullvaden är.

Men därmed är inte alla problem lösta, en i Johan Falks team dör, det blir känslosamma scener och tårfyllda farväl och samtidigt ifrågasätts hela teamet och vad de håller på med.

I Slutet ska man få veta vad som händer med den ryska maffian, med alla i Johan Falks team, med alla i hans familj, han ska få ett barnbarn osv. Det blir lite för mycket. Den ryss som laddats upp som extremt farligt hot blir väldigt lätt för poliserna att döda, och så klarar sig Seth och hans nya flickvän och hennes son ... och Seth behöver inte ens döda flickvännens ex. Seth får ändå ett uppdrag att döda som han inte kan säga nej till. Och Slutet innehåller en bra "fejka sin egen död" intrig som inte är helt lätt att genomskåda.

Ett värdigt slut på Johan Falk serien som hållit i sjutton filmer.
Det närmaste Sverige kommer James Bond (över tjugo filmer). Eller Morden i Midsommer.

Göteborgsscenerna är en hel del av charmen med Johan Falk serien - man behöver inte åka till exotiska platser och filma, man kan använda vad som finns på hemmaplan.

Regi: Richard Holm
Titel: Johan Falk - Lockdown, Johan Falk - Slutet
Medverkande: Jakob Eklund, Mikael Tornving, Alexander Lange, Jens Hultén, Marie Richardsson
Hanna Alsterlund, Johan Hedenberg, Sanna Ekman, Aliette Opheim m.fl.
Sverige, 2015
Nordisk Film


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.