tisdag 18 augusti 2015

FILM: Johan Falk 14 & 15: Tyst Diplomati & BlodsdiamanterTyst Diplomati - Den andra av fem nya filmer om Johan Falk.

Johan Falks kollega från säkerhetsbranschen Pernilla Vasquez, dyker oväntat upp när Göteborgspolisens specialenhet GSI är på spaning uppe i Stockholm. Det egendomliga är att Pernilla verkar hjälpa några misstänkta terrorister och förser dem med vapen för att de skall kunna mörda en diplomat. Men väldigt lite är vad det ser ut att vara när händelserna sätts i rullning.

Samtidigt ökar spänningarna i Seths Rydells gäng när hans ungdomsvän och gängets andreman sen urminnes tider, Jack Rolander, mer och mer misstänker att Seth samarbetar med polisen.

Seth, och GSI, får också problem med en ny kriminell gruppering, kavkazmaffian, som etablerat ett MMA-gym i Kortedala. GSI inser plötsligt att händelserna de varit med om de senaste åren, allt hänger ihop. Men hur? Och för Johan Falk blir allt ännu mer personligt när hans familj hotas.
Det här är helt klart den bästa Johan Falk filmen, någonsin, i hela serien! Visst, det går trådar bakåt och framåt i handlingen, men Tyst Diplomati fungerar för sig själv som en fristående film, men avslut, vilket gör att den står ut från övriga Johan Falk filmer --- dessutom är Alexandra Rapaport i sitt esse som Pernilla Vasquez, Falks gamla kompis från filmen Livvakterna (2001). I hennes ansikte kan man läsa ett helt mänsligt drama, vilket är mycket mer spännande än alla de kulor och knivar och knytnävsslag som med jämna mellanrum flyger genom luften.

Ska man invända något om Tyst Diplomati så är det att filmen varken är tyst eller diplomatisk och att båda sidorna i huvudkonflikten kidnappar och mördar, även svenska medborgare, för att få igenom "sin sak". Vem ska man då lita på och heja på när alla tror att ändamålen helgar medlen och ingen skyr lite "collateral damage" både bland de egna och bland oskyldiga bystanders.


Då är intrigen mellan Seth och Jack lättare - man ska heja på Seths sida så klart. Eller? Det blir allt mer oklart när Seth och Jack båda tar till allt smutsigare metoder ...
Blodsdiamanter - Maxad action Johan Falk & co !

GSI följer upp ett vapenspår som leder rakt in kavkazmaffians högkvarter på västkusten.

GSI-medlemmen Niklas Saxlid är den i gruppen som är specialist på undercover-verksamhet och han har nästlat sig in i kavkazernas verksamhet. Men plötsligt händer något och Niklas försvinner!

Samtidigt så krackelerar det fullständigt i Rydellgänget som delas upp i två falanger när de skall genomföra gängets största kupp någonsin. För att få arbetsro lierar sig Seth Rydell med kavkazmaffian, och den andra falangen ledd av Jack Rolander knyter ännu hårdare band till Vijay Khans pakistanska liga.


Här escalerar konflikten mellan Seth och Jack --- men egentligen är de båda bara brickor i ett spel som andra "maffior" spelar. De borde vara på samma sida.

Kul att notera: slutstriden på Scandic Rubinen Göteborg. Det är det som gör Johan Falk filmerna så enastående: lokalfärg, lokalfärg, lokalfärg ...

Du måste inte filma i New York, Los Angeles, Chicago, Paris eller Stockholm ... Göteborg fungerar precis lika bra!

Jens Hultén går från klarhet till klarhet när det gäller skurkroller - nu senast i nya Mission Impossible filmen mot Tom Cruise. Men han är ännu bättre i Blodsdiamanter!

Oturligt nog finns det en film med Leonardo di Caprio med liknande titel, men glöm den och njut av icke så goa gubbar i Göteborg.
Medverkande: Jakob Eklund  Mikael Tornving  Alexander Karim  Jens Hultén
Aliette Opheim  Björn Bengtsson
Sverige, 2015
Nordisk Film


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar