tisdag 25 augusti 2015

FILM: Ex_Machina - kvinnliga robotar blir aldrig superhjältar

Ex_Machina.
Riddar Blåskägg i sci-fi form
 
24-årige Caleb, begåvad dataprogrammerare, vinner första priset i en tävling på arbetsplatsen om att tillbringa en vecka i en avsides belägen lyxvilla. Villan ägs av företagets grundare, Nathan, som även bor och arbetar där. På plats möter han ett projekt som Nathan uppfunnit - en vacker kvinnlig robot - och inser att även han är del i ett experiment.

Caleb har inte alls vunnit en tävling, Nathan bara leker med Caleb. Det visar sig att Ava, roboten, också leker med Caleb. Både Nathan och Ava har sina egna planer.

Det här är som en sci-fi version av Fröken Julie - alltså ett kammarspel på liv och död, och Ava är smart nog att överlista både Nathan och Caleb.

Alicia Vikander lät alldeles för perfekt som Vera Brittain, som en robot som lärt sig prata perfekt istället för en riktig människa med egen dialekt, accent och historia, men här passar det sig för Ava har ingen historia. Hon är programerad att låta perfekt och personlig och har aldrig tagit sig till dialekter.

Sagan påminner också om Riddar Blåskägg --- en chockad Caleb hittar massor av döda exfruar, förlåt, exrobotar, i de olika garderoberna --- eller om The Stepford Wives. Bygg den perfekta kvinnan som aldrig säger emot, du kan till och med bygga en som inte pratar (den asiatiska passa-upp-kvinnan).

Det finns en hel del logiska luckor, meningen med projektet (är robotarna instängda vad gör de för nytta, i Big Hero 6 jobbade huvudpersonroboten tex som sjuksköterska) och hur Ava kan bygga upp sig själv genom att ta delar från en asiatisk robot, själv är hon ju vit, de har inte samma hudtyp.


Det finns likheter med Vice där en snygg kvinnlig robot skulle bli räddad av en manlig programmerare som var kär i henne ... Ett slags Pygmalion sci-fi saga.

Egentligen är robotar "DET", könlösa. Men spelas de av kvinnor behöver de blir räddade, som prinsessan på glasberget (eller prinsessan i glaskuben, här), medan "manliga" robotar som Chappie, Robocop eller Baymax i Big Hero 6 är födda att bli superhjältar.

Sorgligt att jämställdhet inte ens finns bland robotarna.

Regi: Alex Garland
Titel: Ex_Machina
Medverkande: Domhnall Gleeson, Corey Johnson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar