onsdag 19 augusti 2015

FILM: Into the Woods - en underbar "feel-bad" musikal!



Se upp för skogen!

Be careful what you wish for!

En modern tvist på de klassiska Bröderna Grimm-sagorna.
Denna humoristiska musikal flätar samman Askungen, Rödluvan, Jack och Bönstjälken samt Rapunzel och handlar om en bagare och hans fru, deras önskan om att starta familj och häxan som lagt en förbannelse över dem.

I en tid när alla ska göra nya versioner av de gamla sagorna, där skurken egentligen är god och de snygga är elaka och  Törnrosas elaka fe blir våldtagen och Rödluvan är kär i en varulv och Snövit jagar droglangare i Finland och Rapunzel bor ute i rymden och försörjer sig som hackare ... ja, ni vet. Sagorna har ynglat av sig.

I en tid när alla ska göra nya versioner är det superhärligt med Into the Woods som i grund och botten är en tillbaka-till-rötterna skildring av sagorna.

Skog. Rötter. Ni fattar.

Och det var så länge sedan man hade de "ursprungliga", grymma sagorna, med blod, ondska och en uppsprättad varg att nu känns de gamla nya igen, dessa Bröderna Grimm sagor.

Och Wow, vad bra de är! Ytterligare subversivt: alla sjunger. Fast de är inte på väg mot de lyckliga musikalslutet.

Kul att notera: Nyss kom den franska versionen av Askungen ut, med Lily James som Askungen. Här har vi Broder Grim varianten (man kan inte säga den tyska eftersom Tyskland inte fanns då, men låt gå.) och Anna Kendrick är precis lika bra som Askungen, som springer ifrån prinsen inte en utan tre gånger. Tredje  gången fastnar skon i tjäran som prinsen hällt ut på trapporna. (Ja, i de nordiska sagorna händer saker ofta tre gånger, för att dra ut på saken, i de franska händer det bara en gång, tempo, tempo, tempo!)

En av de roligaste sångerna är när de båda prinsarna, han som är kär i Askungen och han som är kär i Rapunzel, duellerar om i Agony om vem som lider mest av sin kompicerade kärlek.

"Vi skulle kunna vara tillsammans, om hennes rum bara hade en dörr!" ylar Rapunzels prins passionerat.

Mitt i alltihop finns en häxa (Meryl Streep) och ett bagarpar som vill ha barn och häxan vill hjälpa dem. Men priset är högt.

Yngst i gardet är Jack (han med bönstjälken) och Rödluvan.

Johnny Depp är perfekt som vargen, för första gången blir det begripligt varför Rödluvan låter sig förledas av vargen och inte bara knatar hem till mormor. (Och man begriper också varför mormor öppnar dörren för en varg.)

James Corden och Emily Blunt är roliga, rörande och sjönsjungande huvudpersoner som bagarparet.

Här går vi förbi det lyckliga slutet, Into the Woods är en "feel-bad" musikal, men den är riktigt, riktigt, rolig hela tiden, och även om den ofta är ironisk driver den aldrig med sina huvudpersoner.

Man känner för den vilsne bagaren och man gläds faktiskt när alla överblivna karaktärer ska flytta in hos honom.

Han har uppenbarligen dörrar som fungerar - och ett stort hjärta.

Det är inte alltid som bra scenuppsättningar blir bra filmer. Men man kan gärna se Into the Woods både på scen och på film - det här är en av de bästa musikalfilmer som gjorts, någonsin!


Regi: Rob Marshall
Titel: Into the Woods
Medverkande: Anna Kendrick, Daniel Huttlestone, James Corden, Emily Blunt, Chris Pine,
Christine Baranski, Tammy Blanchard, Lucy Punch, Tracey Ullman, Lilla Crawford, Meryl Streep,
Simon Russell Beale, Joanna Riding, Johnny Depp, Billy Magnussen, Mackenzie Mauzy m.fl.
USA, 2014
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.