tisdag 25 augusti 2015

FILM: Chappie - om att finna sin identitet och sitt rätta jag

Humanity's last hope isn't human.

I en nära framtid kontrolleras brottsligheten av en mekaniserad polisstyrka. När en polisrobot, Chappie, blir stulen och omprogrammerad, blir han den första roboten med förmågan att tänka och känna som en människa – och därmed ett hot mot den rådande makten.

Chappie verkar vid första anblicken vara ännu en av dessa manliga robotar som blir hjälte --- men den innehåller även en historia om att växa upp. Chappies artificiella intilligens gör att han "föds" som liten unge och hans skapare, spelad av Dev Patel, vill att han ska kunna måla och skriva poesi och vara sig själv, medan de som kidnappat Chappie, med Ninja i spetsen, vill att Chappie ska bli en tuff "gangsta robot" som jobbar som en i gänget så att de ska kunna göra tidernas bästa heist.

Ninja uppmuntrar Chappie att bli en av grabbarna, lär honom att skjuta, och skäller på honom när han leker med dockor.

Chappie är ofta en väldigt rolig film, och även om Dev Patel och Hugh Jackman är filmens poster stjärnor gör Ninja och Yo-Landi störst intryck - som Chappies "pappa och mamma" --- gangsters som i grund och botten är snälla, men som måste skaffa fram pengar till en ännu större gangster, för att inte bli dödade ...

Ninja och Yo-Landi har även gjort större delen av filmens soundtrack.

Sevärd film, bara för soundtracket! Men även för ett roligt och eftertänksamt manus.

Det är också kul att höra "sydafrikanskt" uttal när det gäller språket och Chappie tar efter detta uttal och låter inte robotaktig utan mänsklig. Man känner mycket mer för Sharlto Copleys Chappie, trots att han ser ut som en skrothög med "reject" klistermärken på huvudet, en den perfekta robot-tjejen, femme fatale som låter som en robot, i Ex_Machina. Rösten gör allt.


Regi: Neill Blomkamp
Titel: Chappie
Medverkande: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo
Hugh Jackman, Sigourney Weaver m.fl.

Sydafrika, 2015
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.