torsdag 2 april 2015

Påskdeckarnas bästa tid är nu!Sugen på en riktigt bra påskdeckare? Finns det något bättre till påskgodiset och vårsolen?

Just nu finns det riktigt bra böcker ute, för alla åldrar!

För alla åldrar:
Ballongfararen (kartonnage)Silverpojken (inbunden)Ballongfararen av Mårten Sandén: den senaste Petrinideckaren med utflykt till sommarens loppisar och med ovanliga fynd och en halsbrytande final ... det här är en av de allra bästa barn/ungdomsdeckarna, och passar, som så många riktigt välskrivna böcker, både för barn och vuxna.  Det känns som om man är på plats i Lund!
Glasbarnen, Silverpojken, Stenänglar.
Åhus-trilogin av Kristina Ohlsson: författaren är sedan tidigare känd som bästsäljande författare för vuxna. Den här trilogin som riktar sig till barn-unga är lika välskriven och har fina miljöskildringar och personporträtt. Dessutom många paranormala inslag.


                                                     

 

Flavia de Luce - en briljant, ny deckarserie

Mord är ingen barnlek (inbunden)Den här smarta elvaåringen är lika förtjust i kemi som Sherlock Holmes och lika bra på att snoka som Miss Marple. Hemligheten? ingen lägger märke till gamla tanter eller elvaåringar. Som Flavia själv påpekar. När man är elva år är man osynlig. Tills man väljer att bli synlig. En egenskap som Flavia har mycket nytta av.
OBS, det här är inte barnböcker, men har ett barn som huvudperson.

Det finns hitintills två böcker med Flavia som huvudperson.
Det ska bli sju deckare. Och BBC ska filma rubbet, med samma team som ligger bakom Barnmorskan i Eastend. Passande, eftersom det utspelar sig på 50-talet.
Flavia de Luce älskar att experimentera med gifter. Själv är hon som ett välbehövligt motgift till alla sensationslystna, moderna deckare om pedofiler, sadister och seriemördare.Väkommen tillbaka till Gotland

Alla kan se dig : Ett nytt fall för Maria Wern (inbunden)

Anna Jansson och hennes Gotland har blivit berömt som scenen för en serie nya deckare. Liksom Fjällbacka-serien Lläckberg) och Sandhamn-serien (Viveca Sten) spelar miljöerna en stor roll och det som hänt för länge sedan påverkar nutiden.

Vad händer med alla foton nu för tiden när alla ska se allt och facebookandet har blivit en folksjukdom?

Miljöskildringarna är som alltid en stor behållning med en Anna Jansson bok.
Hennes nya barn-deckar-serie med Emil Wern utspelar sig också på Gotland.

 

Förr fanns det bara en deckardrottning


Maria Lang : vår första deckardrottning (inbunden)Maria Lang var sveriges första deckardrottning. Läs denna biografi om den första och största deckardrottningen! Nu finns några av hennes deckare i nyutgåva med snygga retroomslag (norstedts) och flera av böckerna har filmats med Tuva Nototny i huvudrollen som Puck.

Boken ger också en fin bild av Nora, som figurerar i många Maria Lang böcker.

Ny, brittisk deckare

 

Murder bag (inbunden)


Murder Bag har blivit tokhyllad av brittisk press och är en riktigt otäck brittisk deckare av en av Storbritanniens bästa deckarförfattare i just den genren. Det börjar blodigt, i en händelse i det förflutna, och i nutiden blir det bara värre.

En seriemördare härjar i staden och medierna gottar sig.
Det första offret är en rik bankman som under många år bedragit sin fru. Det andra offret är en hemlös man. De båda har tidigare gått på samma skola, den exklusiva privatskolan Potters Field.
Mördarens metoder och offer diskuteras flitigt i sociala medier. Det är ingen tvekan om att mördaren följer varje steg. Någon utger sig för att vara mördaren på Internet och samtidigt som spekulationerna tar fart, inser bokens deckare, Max Wolfe, att både han själv och dottern Scout är i fara.

Boken är spännande och välskriven, och liksom Anna Janssons bok utnyttjar den moderna människors fascination med Internet - och ovanan att dela med sig för mycket! Personerna är dock lite av klichéer - för att vara politiskt korrekt är det så många man inte kan ha till bovar idag, men de korrupta personerna som gått på privatskolor är en gammal kliché som fortfarande inte blivit  stämplad som politiskt inkorrekt. Även om detta också är en form av fobi och klass-ism. I efterordet påpekar Parsons att alla från privatskolor som han träffat är jättetrevliga. Och det är det som är felet, boken kör med gamla myter som idag är inaktuella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.