torsdag 23 april 2015

Don Giovanni - Mozart regisserar själv sin största triumf i Prag Mozart regisserar Don Giovanni - i Marionettform

 

I Prag är Don Giovanni större än amerikanska blockbusters.


I Prag är Don Giovanni helt enkelt den största blockbustern! Punkt slut. Och aldrig har Mozarts mästerverk gjorts så charmigt och humoristiskt, och ändå helt seriöst, som av den klassiska National Marionette Theatre.

En hänförd Prag besökare konstaterade: “Prag är för mig jordens pärla. Jag känner mig lycklig här, som om den vore den sista staden på jorden där det fortfarande finns en plats kvar för konstnärer. … På min första dag här lade jag märke till att det fanns posters för Don Giovanni överallt, i vartenda gathörn, men inte en enda för Star Wars.“ Detta sagt av den amerikanske film producenten RJ Glickman i en Prag intervju 1999.
Don Giovanni intrigerar. Överst i bild: Marionettskötarnas händer.

Fortfarande finns det affischer för Don Giovanni överallt. Och inga för Star Wars. Men det har blivit många kloner av Don Giovanni eftersom den är så populär - så ska du se den allra bästa versionen, se till att ge dig till adressen Zateka 1, där UNIMA (international organisation of puppet players) grundades, 20 Maj 1929. Att hantera dockor är en fin gammal tjeckisk tradition och inget man gör i en enkel handvändning.

Don Giovannis urpremiär i Prag


Don Giovannihade sin urpremiär i Prag. Mozart skrev verket i Prag och regisserade det själv på Estate Theatre. Det blev en omedelbar succé.

Pragborna och Wienborna är i någon mån rivaler om arvet efter Mozart, och Pragborna hävdar att Mozart älskade dem mest. Mozart verkar också ha varit lyckligast i Prag, där han både fick vara konstnär och vanlig människa.
Lille Mozart upptäcker att glaset är tomt.

Onekligen verkar det också som att Pragborna älskar Mozart mest. Det är nämligen i Prag som man kan få se en helt ljuvlig, charmig och ojämförlig uppsättning av Don Giovanni. Nu i nypremiär.

Den 1 juni 1991 hade Don Giovanni urpremiär på National Marionette Theatre. Daniel och Jan Dvorak producerade, Karel Brozsek regisserade, och nu, efter många succéer, (bland annat Orfeus & Euridikeoch Trollflöjten) kan publiken i Prag njuta av marionetternas Mozarts Don Giovanni igen.En uppsättning med charm och humor


Handlingen följer den klassiska operan: Don Giovanni förför och förstör, och hamnar till sist i helvetets lågor medan alla andra får varandra. Utom Don Giovannis lustige betjänt som hela tiden försökt täcka upp för sin lössläppte herre.

Uppsättningen tar tillvara Mozarts charm och humor --- detta är kultur på hög nivå av konstnärer som kan sitt hantverk, men samtidigt är det kul för hela familjen.


Don Giovannis betjänt har fullt upp.
Aldrig förr har man hört så mycket barnskratt på en opera (och även en del fniss från de vuxna) eller sett barn springa fram till scenen i pausen för att se vart lille Mozart blev av.

Mozart regisserar själv, och busar med publiken


En Mozartdocka låtsas regissera och dirigera hela föreställningen, ett genidrag från regissörens sida. Mozart dyker upp ur orkesterdiket, introducerar scenerna och kommer med smidiga och humoristiska övergångar. När det regnar i en scen dyker Mozart upp med ett paraply --- som han glatt skakar av så att det stänker på första bänkraden.

När det är dryckesgille på scenen dyker sedan Mozart upp med ett vinglas som allt för snart blir tomt. Man riktigt kan se dockans besvikna min. Och scenen där lille Mozart ska bada är obetalbart rolig.

På scenen är det oftast Don Giovannis betjänt Leporello som får stå för de komiska inslagen.
Regissören visar runt bland sina stjärnor - Marionetterna.

Till skillnad från många uppsättningar av Don Giovanni med levande människor tar denna uppsättning tillvara Mozarts humor och spelevinkattityd --- man ändrar ingenting i originalet, men man tar fram det skojfriska och underfundiga som redan finns där.

Dessutom ingår det givetvis människor även i denna marionettversion --- en del av charmen med produktionen är att man, om man anstränger sig, kan se marionettkonstnärerna, deras händer, hur de jobbar och hur de lever sig in i sina karaktärer.

 

Svenska kopplingar till Don Giovanni


Det finns svenska kopplingar till denna uppsättning av Don Giovanni --- musiken som dockorna sjunger till (ja, dockorna sjunger ju inte själva, sångerna är förinspelade) är inspelad på Drottningholms slottsteater. Svenska stjärnor sjunger, musiken är inspelad av DECCA, och deras små dockalteregon framför operan i Prag.

UNIMA grundades här 1929.
National Marionette Theatre har turnerat över hela världen och gett 4000 föreställningar i över 70 städer i Europa, Afrika och Asien. När man kommer till teatern kan man välja mellan programblad på engelska, koreanska, spanska eller japanska (internationellt!) --- de har spelat i Frankrike, Ungern, Italien, Tyskland, Schweiz, Spanien, Island, Norge, men hitintills har de faktiskt inte spelat i Sverige, därifrån musiken kommer.

Förhoppningsvis kommer denna underbara, charmiga Don Giovanni version, dirigerad av lille Mozart även att spelas i Sverige. Annars är det bara att rekommendera att köpa en billig biljett till Prag. Mozart älskade den här staden och det är fortfarande en stad att älska - en stad som älskar konstnärer, som tar ut svängarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.