torsdag 9 april 2015

FILM: The Hobbit - en barnbok, tre filmer, en stor succé

Alla överlever inte serien.

Den 20:e april kommer den nya Hobbit filmen på DVD och Blu ray.

Med facit i hand är det intressant att se hur historien har spritt ut sig över tre filmer.

Den bästa filmen i serien är paradoxalt nog mellanfilmen - man har kommit in i händelsernas centrum, man får äntligen se draken och det blir en massa action.

Den första filmen är kul och lite småputtrig. The Shire, där alla hobbitar bor, är så trivsamt och hemsymboliken används konsekvent filmen igenom. Det är intressant att jämföra alla hem: hobbitarnas, alvernas, vättarnas ... draken Smaugs hem. Och så de hemlösa dvärgarna, som vill ta tillbaka sitt hem från draken.


Sista filmens bästa del är inledningen - här får man äntligen slutet på mellanfilmen, duellen mellan draken Smaug och Bard, som man väntat på.

Sedan är det dags för slutstrid. Människor, dvärgar, alver ... alla bråkar om drakens guld, och alla vill slåss mot alla, ända tills orcherna dyker upp, och då förenar sig alla mot orcherna.

Man blir lite matt av all pompös, Wagner-liknande musik och alla svustiga tal och alla stora arméer.

När det är dags att säga hej då till Bilbo och de andra är man nöjd. Den lilla barnboken hade inte kunnat tänjas ut till mer än tre filmer.

En rund dörr till ett Hobbit hem!

Missa inte hela det episka äventyret!

Alla tre filmer i regissören Peter Jacksons trilogi baserad på J.R.R. Tolkiens klassiska mästerverk i en komplett samling.


Hobbit: En oväntad resa:
Följ Bilbo Baggers som tillsammans med Gandalf och de tretton dvärgarna, ledda av Thorin Ekensköld ger sig ut på en äventyrlig resa för att återkräva Ensliga berget och dvärgarnas förlorade rike Erebor.

Hobbit: Smaugs ödemark:
Våra hjältar flyr från jätte-spindlar och Mörkvedens skogsalver innan de möter den mystiske Bard som smugglar in dem i Sjöstaden. De når till slut Ensliga berget och möter den enorma dragen Smaug.

Hobbit: Femhäraslaget:
Erebors dvärgar har återtagit sitt hemland men ställs nu inför följderna av att ha släppt lös draken Smaug. Bilbo kämpar för sitt liv när fem väldiga härar går ut i krig och när mörkret tätnar tvingas dvärgarna, alverna och människorna att välja – gå samman eller förintas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.