lördag 1 juni 2013

Lovdagar i böckernas värld!

Erika Vallin Resan till tidens slut och Pernilla Gesén Alva reser utomlands
 

Lovdagar i böckernas värld

Tiden tar slutTiden tar slutErika Vallin
Resan till tidens slut
Pernilla Gesén
Alva reser utomlands
B Wahlströms
Sommar betyder sommarlov. Lov betyder ofta resor. I alla fall i böckernas värld. Och för de i verklighetens värld som inte har råd att resa någonstans är bokresor ett billigt och bra alternativ! Eller: om man nu ska resa någonstans, kanske det blir regniga, långsamma dagar, precis som iAlva reser utomlands och då kan det behövas en bra bok i bagaget!
Ett annorlunda sommarlov - Resan till tidens slut
I Erika Vallins uppföljare till hyllade Flickan vid glastornet befinner vi oss plötsligt långt från alla mysterierna på Djurgården (och övriga Stockholm) och det hemliga mattesällskapet i förra boken. Det är sommarlov och Asrin och hennes två bästa vänner Lima och Max är på väg till Cornwall för att hälsa på Limas mormor och morfar. Där träffar de på Spindelkvinnan, en excentrisk konstnär, känd för spindeln utanför Bilbao museet (därför hennes smeknamn) som visar sig vara en av väktarna till den hemliga magiska spegelvärden som Asrin snuddade vid redan i förra boken.
Jakten på vidare nycklar och ledtrådar och de andra två väktarna tar barnen till London och sedan till Paris.
Det är lite som Dan Browns Da Vinci koden för barn: konstverken, böckerna och de historiska kulturkändisarna är alla verkliga, men allt runtomkring är påhittat. Spåren leder dem till Marie Antoinette …
Erika Vallin skildrar vänskapen och slitningarna mellan de tre huvudpersonerna på ett övertygande sätt, och miljöskildringarna är både vackra och intressanta.
Speciellt inledningen i Cornwall är mys-rysligt bra
Huvudpersonerna ironiserar själva över att de är som huvudpersonerna i Harry Potter serien. I sådana fall är Asrin Harry, som har hela världens öde på sina unga axlar, Lima är Hermione - otroligt smart och älskar bibliotek - och Max är Ron. En oftast glad och godmodig sidekick som alltid tänker på mat, även när alla andra är för nervösa och spända för att kunna äta.
I den här boken utökas trion med två nya tjejer: en ilsken, svartklädd engelsk tonåring, Rhoda, som helst håller sig för sig själv och kan göra sig osynlig när det behövs, Londons svar på Lisbeth Salander, och Fiona, Max nya bästa vän, som också är från Stockholm.
I äventyrs- och fantasy berättelser hör det till vanligheterna att det bara finns en tjej i gänget som får alla de kvinnliga egenskaperna (eller som i Tolkiens brödraskap: ingen kvinnlig karaktär är med alls – det är ju ett brödraskap) - men Erika Vallin gör precis tvärtom: det är bara en kille med i gänget. Men han är ingen symbol för alla manliga egenskaper, han är bara en kompis bland kompisarna.
Erika Vallins hjältinna Asrin har en bok till på sig för att rädda både parallellvärlden i Speglarna och den här världen. För katastroferna från Spegellandet håller på att rinna över in i vår värld i form av oförklarliga naturkatastrofer och epidemier.
Olika ålderskategorierOlika ålderskategorierStrulig spansk semester - Alva reser utomlands
Alva är Pernilla Geséns kavata hjältinna. Hon ska också på semester. Fast inte till Cornwall. Hennes mormor och morfar bor i Spanien. De brukar träffas en gång om året och den här gången ska de träffas på Gran Canaria. Det är höstlov i boken men sommar på Kanarie-öarna och man kan bada. Och Alva är lycklig. Tills mamma berättar att hennes nye kille och hans dotter Nicole också ska med på resan. Nicole är tolv år gammal, men surare, gnälligare och tröttare än den värsta tonåring. Inget är roligt. Allt är skräp. Och hon får Alva att känna sig barnslig, eftersom Alva fortfarande tycker att saker är roligt. Nicole och Alva kommer inte överrens om någonting. Förutom en sak: att deras respektive föräldrar inte borde vara ihop! De börjar smida planer för att förstöra …
Gran Canaria vistelsen till trots - de allra bästa scenerna utspelar sig faktiskt i Sverige. Som när alla i Alvas klass ska lära sig om Allhelgona och Halloween och skillnaden mellan de två.
När roliga timmen byts ut mot sorgliga timmen för det är viktigt att få tänka på och prata om och rita sorgliga saker. Men Alva är den enda i klassen som inte känner någon som har dött - inte ens ett litet husdjur - och detta är hon avundsjuk för! Pernilla Gesén lyckas med stor humor och finkänslighet fånga klassens dynamik när en vansinnig sorglighets-tävling utbryter. Om någon känner barn som lider av cancer och brukar leka med dem, ska någon annan övertrumfa med att hennes kusin blivit överkörd av ett tåg, och det är mycket sorgligare än cancer!
Läraren försöker förklara att man inte kan tävla i sorg. Saker kan vara olika sorgligt för olika individer. Då kommer Alva på att hon visst känner sorg. Och hon ritar sina frånskilda föräldrar i var sin hörna av ett papper, med sig själv i mitten - och hennes armar klarar inte av att räcka fram till någon av föräldrarna.
De humoristiska Alva-böckerna är rekommenderade för 6-9 års åldern och Erika Vallins fantasy böcker för 9-12 års åldern. Men båda bokserierna är så pass välskrivna att även äldre läsare kan ha en bra lov-läs-stund med dem!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.