tisdag 11 juni 2013

Beautiful Creatures


Beautiful Creatures - det nya Twilight!

Mörka drömmar, livsfarlig kärlekMörka drömmar, livsfarlig kärlekKami Garcia, Margaret Stohl
Beautiful Creatures (del 1)
Semic
Beautiful Creatures är den nya succéserien som ska fylla det gigantiska fantasy hål som lämnades öppet i och med Twilight sagan tog slut. Nytt kärlekspar, ny håla på landet (Gatlin istället för Forks) och nya övernaturliga fenomen: Beautiful Creatures är som det amerikanska Halloween: lite spännande, lite läskigt, lite romantiskt, lite humoristiskt och mycket, mycket sött!!!
Det är lika bra att säga det direkt: Ethan Wate kommer inte att bli den nye Edward Cullen. Varken i bokform eller i filmform (japp, Beautiful Creatures är redan filmad och trailern finns att beskåda!) Han är inte tillräckligt snygg, enigmatisk eller mystisk. Mest av allt är han som Bella i Twilight: en vanlig amerikansk tonåring i en vanlig amerikansk byhåla som drömmer om ett ovanligt liv och den stora kärleken ...
Han drömmer faktiskt om Lena Duchannes, den vackra varelse som kommer till Gatlin, redan innan hon kommer. Det är alltså frågan om kärlek FÖRE första ögonkastet. Snacka om nytt romantiskt koncept ...
Lena Duchannes är besvärjare - det är i alla fall vad häxor kallar sig själva, för det låter snyggare. På sin sextonde födelsedag kommer hon att bli tagen till den ljusa eller den mörka sidan och hon hävdar att hon inte har något val - allt är förutbestämt. Hon fruktar också att hon kommer att bli mörk och då kommer ingenting hon känt i sitt tidigare liv att spela någon roll längre
Ethan Wate hävdar att hon visst har ett val eftersom alla människor - och häxor - har ett val.
Beautiful Creatures är en bok som predikar det egna valet och den fria viljan, samtidigt som mycket i boken verkar vara förutbestämt.
Vän av fantasy har märkt att fantasy ofta är ödesbestämd. Det är Harrys öde att slåss mot Voldemort. Sju lååånga böcker används till denna upptrappning.
Greve Dracula blir förälskad i Mina eftersom hon påminner honom om hans första och enda älskade som levde för länge sedan ... Kärleken är ödesbestämd, och det finns även ett reinkarnationstema som är vanligt i vampyrfiktion och fantasy.
Vampyrbröderna i The Vampire Diaries blir båda förälskade i Elena och hon påminner dem om en tjej som de båda var förälskade i (och duellerade om) under renässansen i Italien, när de var människor.
Reinkarnationstemat återföds än en gång i Beautiful Creatures: och här är både Ethan och Lena ett slags reinkarnationer av sina föregångare, en sydstatssoldat som deserterade och en besvärjare som försökte rädda honom, under det amerikanska inbördeskriget.
Beautiful Creatures får bibliotek, släktforskning och historia att verka riktigt spännande och coolt, för de största mysterierna finns trots allt inte ute i universum utan i våra egna liv och våra egna familjer - och de är också svårast att lösa.
Men åldersgruppen 12-15 år kommer säkert att älska boken - den är lättläst så den passar också för yngre läsare som vill ha en bra tjock bok och för äldre läsare som vill ha en Twilight ersättning och lite Halloween mysrys som varar ett bra tag. 4 delar är utlovade i serien Beautiful Creatures, men redan i del ett får man ett bra avslut.
Beautiful Creatures lanseras som film under våren 2013 med Jeremy Irons, Emma Thompson och Viola Davis i rollerna. Boken är en stor internationell succé och såld till 35 länder.
http://www.youtube.com/watch?v=83zBGEOcj8Y
Filmen hade premiär den 13 februari. SNART på DVD!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar