tisdag 4 juni 2013

The Master

The Master

 
 
The Master är en film av Paul Thomas Anderson som visar Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman och Amy Adams från sina bästa sidor. Och detta är ändå skådespelare som "alltid brukar vara bra". Oscarnomineringarna haglade. Oscarsvinsterna uteblev.


Förmodligen för att Phoenix ofta angriper Hollywood maskineriet - det finns inte tillräckligt många kvar i maskinen för att rösta på att han eller en film som han har huvudrollen i ska få en Oscar.
I Europa var det annorlunda. I Europa skördade filmen priser. Bland annat i Venedig.
Men förutom Phoenix så finns det ännu en sak som är svårsmält på andra sidan Atlanten: filmen kritiserar religion och religiösa sekter. Philip Seymour Hoffman som är "The Master" som är ledare för "The Cause" kan lätt tolkas som ledaren för Scientologi sekten. Den som Tom Cruise, John Travolta och mängder av andra rika amerikanska kändisar följer (men som misslyckades att locka till sig den australiensiska Nicole Kidman). Seymour Hoffman ser till och med ut som Scientologins grundare L. Ron Hubbard . Men Paul Thomas Anderson hävdar att allt bara är tillfälligheter ...

Hur som helst: att kritisera Hollywood och Hollywoods egen favoritsekt (även om det är oavsiktligt eller "undermedvetet") är inget som man vinner priser på.

Men det hindrar inte att The Master är en av årets bästa filmer alla kategorier.
Phoenix har återuppstått igen från de döda (eller från en död musikkarriär) och är bättre än någonsin, när han spelar en våldsam alkohol-och sexberoende WW2-veteran som dras in i "The Cause". Han försöker ersätta ett beroende med ett annat ...
Kan "The Cause" göra saker bättre eller bara värre?
The Master är definitivt sevärd, många gånger om!
Stora filmer får en att tänka på både stora och små frågor. The Master är en sådan film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.