onsdag 12 juni 2013

spaning efter den tid som flytt - och den tid som kommer

På spaning efter den tid som flytt - och den tid som kommer

 
 
Duchamps 1913Duchamps 19132013. Det är inte ett speciellt spännande år, i alla fall inte just nu, det är bara ett år som “alla andra“. Ett lugnt, fredligt år med globalisering och världsomspännande näringsliv och stora industrier och EU-förhandlingar som vanligt.
Årets bok-bästsäljare är Inferno, den nya Dan Brown, flitigt förhandsbokad på Amazon, redan innan den har släppts.
Årets mest inkomstbringade film blir förmodligen del två i Hobbit-trilogin.
Och årets mest omtalade konstverk … ja, folk talar inte så mycket om konst. Det är fler som talar om hur fantastiskt det är att ESC i år är i Malmö än om vem som är årets mest betydande förnyare inom konstvärlden.
Årets musikhändelse: ESC är i Malmö i år. Kolla upp vilken kulturbilaga som helst, om ni nu skulle ha missat denna stora kulturhändelse i musikvärlden.
1913 - ett spännande år!
Men 1913 var ett spännande år, det kan till och med beskrivas somÅrhundradets sommar - inte bara i retrospektiv utan faktiskt för de som levde då. Det hände saker inom konst, musik och litteratur som var helt banbrytande och blev omtalade både av samtiden och av eftervärlden. Vi pratar fortfarande om det. Proust, Joyce, Virginia Woolf, Kafka. Duchamps, Picasso, Braque, syntetisk kubism, ready mades, den svarta kvadraten, Stravinskis Våroffer, Coco Chanells banbrytande mode, Freuds och Jungs gigantiska gräl om psykoanalys och “fadersmord“… ALLT hände 1913!
Det verkade som om allt var möjligt, gränser skulle prövas, tänjas och brytas.
På spaning efter den tid som flytt
I mars 1913 publicerade Luigi Russolo Oljudens konst L arte dei rumori som kom att ses som det faktiska manifestet för futuristisk musikI mars 1913 publicerade Luigi Russolo Oljudens konst L arte dei rumori som kom att ses som det faktiska manifestet för futuristisk musik1913 är året då Malevitj målar en svart kvadrat.
Prousts första del av På spaning efter den tid som flytt kommer ut:Swanns värld. På ett sätt sin tids “Harry Potter succé” - kritikerna tycker redan att del 1 är för tjock (!) och de har då ingen aning om att det kommer att komma sex delar till i serien!
1913 är också året för Stravinskisks Våroffer.
Coco Chanell är på plats. Hon gör kläderna - och hattarna - som alla vill ha. Och de två blir så småningom ett par.
Kafka, Joyce och Musil dricker samma dag en cappucino i Triese.
Den ryske piloten Pjotr Nikolajevitj Nesterov gör väldens första looping.
1913 är ett skruvat år. Bokstavligen.
Mona Lisas utfärd till Italien
Mona Lisa är stulen och spårlöst borta. Tills hon dyker upp i Italien. Sitt ursprungliga hemland. Förövaren, en glasmästare som tagit med sigMona Lisa från Louvren, får sju månaders fängelse och massor av godsaker, presenter och beundrarbrev från den italienska allmänheten som tycker att han gjort en stor kulturgärning för Italien. Mona Lisa är ju ändå italienska. Och Napoleon rövade bort henne.
Efter en triumfturné i Italien - alla vill se henne! - får dock Mona Lisasnällt åka hem till Louvren igen. Där bevakningen av målningen, som blivit ännu mer känd i och med försvinnandet och återkomsten, intensifieras.
Cykelhjul + kökspall = succé!
Duchamps lyckas göra världens första ready made och på så sätt förnya konsten - bara för han råkar ha ett cykelhjul över i lägenheten och tycker att det är trevligt att ha ett cykelhjul på en kökspall att gå och snurra på hemma.
Ironin är att han egentligen inte anstränger sig. Han är inte ens speciellt konstintresserad när han lyckas förnya konsten. Samtidigt kämpar Picasso och Braque med att förnya sig, med att ligga i framkant, kubismen har blivit för omtyckt och gudbevars, man vill ju inte bli mainstream och omtyckt av kreti och pleti, som helst inte ska förstå vad man håller på med.
Syntetisk kubism är det nya. De klistrar bitar av träfiberfolie på dukarna och allt möjligt annat. Linneduken blir en lekplats.
Franz KafkaFranz KafkaVärldshistoriens sämsta frieri
Kafka lyckas att få ihop världshistoriens sämsta frieri ( i alla fall av de som finns dokumenterade): ett 20 sidors långt brev med anti-reklam för sig själv. Sedan får han inte ner brevet i kuvertet.
Gertrude Stein och hennes bror Leo grälar och flyttar isär. Sedan är det fritt fram för Gertrud att leva med Alice B. Tolkas (något Leo inte gillar). Gertrud skriver till och med en bok om hur lite hennes bror betyder för henne - vilket bara visar att hon fortfarande tänker på honom för mycket och inte alls lyckats komma över brytningen med honom.
Freud och Jung gör slut
Freud och Jung grälar via brev och gör slut. För att sen tvingas träffas på en konferens där Freud kollapsar. Brytningen kan ses som en variant på Freuds teorier på fadersmordet. Jung har inget emot att ta kål på Freud “fadern” till psykoanalysen, och utveckla helt egna teorier. Jung liknar Freud vid en falsk gammal förlegad profet som ingen vågar rycka skägget av.
Finansiellt sett har Freud det i alla fall bra: en hundring (100 Kronen) per behandling är lika mycket som vad en av hans tjänstefolk får i månaden.
På en dag kan Freud tjäna motsvarande en årslön för en av sina anställda.
Men när Freud skickar en räkning till Gustav Mahlers änka Alma för en promenad som han tagit med vännen, ser Alma rött. Man skickar inte räkningar för samtal med döda vänner.
Romanser som leder till stor konst
Kända romanser som ger upphov till bestående konstverk del 1: Alma Mahler är involverad både med Oskar Kokoschka och med arkitekten Walter Gropius när hon väl blivit änka. Hon lovar Kokoschka att han ska få gifta sig med henne om han målar ett mästerverk. Det gör han. Och hon gifter sig med arkitekten Gropius.
Kända romanser som ger upphov till bestående konstverk del 2: D.H. Lawrence blir ihop med Frieda von Richthofen som inspirerat den frimodiga Ladyn i Lady Chatterlys älskare.
Romantisk röra
Våren 1913 finner Lawrence och Frieda en fristad hos Friedas syster Else i Irschenhausen i Oberbauern. Det trivsamma lilla sommarhuset är redan ett kärleksnäste där Else, hustru till professor Edgar Jaffa i München, tar emot sin älskare Alfred Weber, bror till Max Weber som Else en gång doktorerat för.
Inflyttningspresent från Else till den återvändande systern är en stilig dirndl som framhäver hennes kurvor, systrarna kom alltid väl överens aldrig några svartsjukescener trots att båda två vid en tidpunkt var älskarinnor till Otto Gross, Freud lärjunge, kokainmissbrukare och allmän kvinnokarl - eller sexmissbrukare, beroende på hur man ser det.
Else fick till och med barn med Otto Gross, en son som döptes till Peter. Samma namn som också älskarens inomäktenskapliga son hade, och hans fru hette Frieda precis som Otto Gross andra älskarinna, alltså Elses syster, som gifte sig med en engelsman och tog D.H. Lawrence som älskare för att få lite romans och spänning i det kalla och regniga landet. Med andra ord: Total förvirring i den fria kärlekens paradis. Dokusåpor är konventionellt tråkiga i jämförelse.
Saknar barnen
DH och Frieda Lawrence DH och Frieda Lawrence Det är roligt tills det inte är roligt längre. Frieda vill hem till England och träffa sina barn 13, 11 och 9 år gamla. Hon lämnade dem för att leva ut den fria kärleken med den unge författaren men hon saknar dem och det är knappt att Lawrence lyckas slita henne från barnen igen. Som kärleksförklaring lovar Lawrence att fotvandra genom hela Schweiz ner till Italien. Han gör det. Och hon tror honom när han säger han älskar henne. I alla fall tills vidare.
Slutet för Otto Gross? Otto Gross blir inspärrad på mentalsjukhus av sin far, där han så småningom dör. En omvänd variant av Freuds teorier om fadersmordet.
Hur det gick med kärleksparet D.H. Lawrence och Frieda von Richthofen? Deras chockerande, fria kärleksaffär tog slut.
1914 gifte de sig. Med varandra.
Inte så kända 1913 … men skulle bli!
Framtiden: folk och företeelser som inte är kända 1913 men som kommer att bli kända:
Åttaårige Elias Canetti flyttar till Wien med sin mor och börjar lära sig tyska.
Nefertiti, en egyptisk byst, kommer till Berlin och heter inte Nefertiti än. I framtiden kommer hon att bli känd som en av de vackraste skulpturerna av en av de vackraste kvinnorna. Berlins svar på Paris Mona Lisa, om man så vill.
Eva Braun är 6 månader sommaren 1913 och blir runtrullad i barnvagn av sina föräldrar i München, samtidigt som en 24 årig akvarellmålare vid namn Adolf Hitler försöker sälja de akvareller som han målar dagligen i staden, för att få ihop till bröd och mjölk.
I framtiden, närmare bestämt 1945, kommer dessa två att bli världens mest kända självmordspar.
Men än så länge är allt frid och fröjd i den bästa av världar.
Fast 1914 brakar helvetet löst för första gången under 1900-talet.
Nils DardelNils DardelNils Dardel - snygg konstnär, dålig målare
En svensk finns med i boken - Nils Dardel. Om honom står det ungefär att han själv är snygg och homosexuell och att hans målningar är fula. Att Nils Dardel finns med över huvud taget är på grund av hans förbindelse med den kände galleristen Alfred Flechtheim, som när han är pank och skuldsatt “går och gråter ut hos den unge Nils Dardel, en svensk konstnär som är bländande vacker men som målar mycket dåligt, och som Flechtheim är förälskad i.” Sedan vänder turen för Alfred Flechtheim. Han blir så småningom en av de mest framgångsrika galleristerna “trots att han hängde de fula tavlorna av sin före detta älskare Nils Dardel bredvid Cézanne och Picasso” och grundar Querschnitt, den friaste tidskrift som någonsin getts ut i Tyskland.
Konstvetare och kulturjournalist
Författaren som skrivit om Århundradets sommar - 1913 Florian Illies är konstvetare och kulturjournalist. Efter studier i Bonn och Oxford var Illies verksam som kulturredaktör för några av Tysklands mest prestigefulla tidningar, bland annat Die Zeit. Århundradets sommar - 1913 är Florian Illies femte bok, och den första att översättas till svenska.
1913 var ett fantastiskt år, speciellt när det gäller konsten, men även när det gäller litteratur och musik.
Men på ett sätt så var 1913 precis som 2013 är. Många trodde och hoppades att vi levde - och lever - i den bästa av världar.
Den stora illusionen - 1913 och idag
Norman Angell fick Nobelpriset i Fred 1933Norman Angell fick Nobelpriset i Fred 1933Norman Angell skrev Den stora illusionen 1911. Sommaren 1913 kom den fjärde utgåvan av hans bok, samtidigt som han skriver ett mycket uppmärksammat öppet brev till den tyska studentkåren och på det viset når hans teser ännu större spridning.
Därmed så kunde de intellektuella i Berlin, München och Wien denna försommar trots oroande muller från balkan finna tröst hos den brittiske författaren.
Angell slog fast att ett världskrig var otänkbart nu i globaliseringens tidsålder då alla länder hade ett nära samarbete, inte minst inom näringslivet.
Angell konstaterar att det förutom handelsförbindelserna också finns starka internationella nätverk både på kommunikationsområdet och inom finansvärlden, och att ett storkrig därför vore dumt och meningslöst.
Famous last words
Men handen på hjärtat - har vi inte hört detta förut? Och inte bara 1913. Tongångarna är precis likadana idag, och precis som 1913 vet vi inte om det är falsk säkerhet eller äkta säkerhet, alltför positivt tänkande eller bara dimridåer.
Vi lever alltid i den bästa av världar. Tills vi inte lever längre.
Tills vidare lever vi alla med Den stora illusionen.
Belinda Graham
Källa
Författare: Florian Illies
Titel: Århundradets sommar - 1913
Översättare: Karin Andrae
Originalets titel: 1913. Der Sommer des Jahrhunderts.
Norstedts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.