lördag 15 juni 2013

Divergent - en angelägen Dystopi!

Litteratur: Veronica Roth. Divergent
 

Divergent - en angelägen Dystopi!

Veronica Roth Foto ModernistaVeronica Roth Foto ModernistaVeronica Roth
Divergent
Översättare: Katarina Falk
Modernista
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Själv anser jag att liksom vampyrerboken var den nya Harry Potter så är dystopierna den nya vampyrboken. Det mesta och det intressantaste händer just nu i dystopi skidningarna, som har en hel del att säga om vårt samhälle idag och Divergent är det bästa som finns på marknaden just nu.
På sin 16 års dag ska de välja falang, sin egen som de är född inom eller en ny, och en simulering ska visa var de hör hemma - precis som ”the sorting hat” i Harry Potter böckerna så sorteras alla eleverna i simuleringen efter vilka egenskaper de har och var de hör hemma (där är Harry Potters Gryffindor "de modiga").
Men simuleringen fungerar inte - Beatrice får inget svar var hon hör hemma.
Hon känner att hon inte hör hemma bland de osjälviska, men när hon väljer de tappra klipper hon banden med sin familj, sina vänner och sin gamla falang. Och det blir en kulturkrock av sällan skådat slag!
Efter att i 16 års tid blivit drillad att vara osjälvisk, ska hon plötsligt bara tänka på sig själv och vara så självisk som möjligt, slå ner andra för att själv få fördelar, och de tappras falang verkar vara en blandning av adrenalinjunkies, mobbare och översittare. De leker med knivar och skjutvapen, hoppar från tåg, hoppar från hustak och drar runt i gäng och misshandlar både starkare och svagare motståndare, precis som det faller dem in.
En gång i tiden handlade tapperhet och mod om att vara osjälvisk, om att försvara andra, men det har förändrats ...
Det visar sig att en ny falang tänker ta makten och då behövs de tappra som hjärndöda soldater, och träningen blir därefter: döda utan att tänka.
Beatrice är den enda som gör mentalt motstånd mot detta, i ett drömscenario blir hon hellre dödad än dödar någon annan ... och regimen börjar se henne som ett hot. Det är inte sådana soldater de vill ha.
Plötsligt är Beatrices liv fullt av hot: blir hon först dödad av avundsjuka klasskamrater som tycker att hon är för duktig, eller av regimen som inte gillar att hon inte går att kontrollera?
Eller kommer hon att klara att fly?
Beatrice förstår att hon egentligen inte hör hemma någonstans - hon är Divergent.
Det finns fler som hon, men regimen tänker utrota dem alla, eftersom de Divergenta inte går att kontrollera och i framtiden ska det bara finnas människor som enbart passar in i en falang.
Divergent är del ett i en triologi och del två kommer ut hösten 2013.
Parallellerna till vår värld är helt uppenbara: finns det en plats för folk som egentligen inte hör hemma någon stans?

Belinda Graham
Fakta

VERONICA ROTH föddes 1988 i en förort till Chicago. Medan hon studerade på Northwestern University började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi. Divergent, den första boken, har tillsammans med uppföljaren Insurgent redan sålt i över en och en halv miljon exemplar världen över. Filmversionen av Divergent går upp på bio våren 2014.
Vald till »Årets favoritbok alla kategorier« och »Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction« 2011 av Goodreads!
Utnämnd till »Årets favoritbok« 2011 av The Young Adult Library Services Association, en underavdelning till The American Library Association.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.