onsdag 14 augusti 2019

FILM: Good Boys - Bad Movie

Trion i Good Boys. Jacob Tremblay är i mitten ...


Good Boys har för närvarande lägst betyg ... är det årets sämsta film? 
Ettor och tvåor delas ut av de stora tidningarna och etablerade recensenter. 
Kommer någon film i år att kunna underträffa Good Boys sågningar? 

Faktum är att Jacob Tremblay är just nu USAs hetaste och mest framgångsrika barnskådespelare.
Han spelade t.ex. mot Julia Roberts i Wonder (mycket sevärd) och hade  samma flickvän där som i Good Boys ... och han spelade mot Oscarsvinnaren Brie Larsson i The Room ...

Det är däremot kul att se att han här svär som en borstbindare och gör allt möjligt "fel" ... det är så lätt att ungar hamnar i fällan "söt och gullig som Haley Joel Osment" ... Nä, ungar är inga änglar. DET har den här filmen i alla fall uppfattat helt rätt!

Fast i verkligheteten är ungar mycket smartare och de hade köpt vad de behövde via nätet, istället för att cykla över hela stan. Alla ungar idag har kreditkort och swisch. Eller så norpar de föräldrarnas kreditnummer och ringer och beställer pizza när de inte gillar maten! Redan när de är 4 år! True story ...


Titel: Good boys

Regi Gene Stupnitsky
Medverkande Jacob Tremblay. Molly Gordon, Will Forte, Keith L Williams, Lina Renna.

Genre: Komedi

Onani, kokain och skilsmässor är samtalsämnen under de första minuterna i den här sorgliga filmen som är tänkt som komedi men är bedövande orolig. Det handlar om tre 12-åriga killar, varav en är förälskad i en jämnårig tjej på skolan och vill lära sig kyssas.
Här finns de vanliga amerikanska vardagsbilderna av mobbing och elakheter, mer tragiskt än underhållande. Filmmakarna är så obegåvade att pojkarna framstår som dåliga skådespelare. En scen där de tre ska gråta är noll trovärdig.
Två äldre granntjejer är på väg till konsert och har fått tag i ecstasy som de 12-åringarna gossebarnen kommer över. Jakten på knarket är en lång sidohistoria.

De flesta av filmens försök till skämt går ut på att killarna inte har en aning om vad sexleksaker är utan använder dem felaktigt. De som yxat ihop manus tycker det är så roligt med analkulor att de försöker hitta skratt kring deras bajslukt flera gånger. Någon föräldrar har haft kulorna i stjärten, men de stackars barnen förstår inte varför ”halsbandet” luktar så illa.
Dessvärre är det mycket som stinker i den här trista filmen.
Källa: AF

Titel: Good boys
Regi: Gene Stupnitsky.
Manus: Lee Eisenberg, Gene Stupnitsky.
I rollerna: Jacob Tremblay, Keith L Williams, Brady Noon, Molly Gordon, Midori Francis med flera. Längd: 1 timme, 35 minuter (från 11 år). Språk: engelska.

Ett gäng tolvåringar som preppar för första pusskalaset hamnar i en cirkus av svordomar, knark och sexskämt. Komedin ”Good boys” är grabbhumor med tröttast möjliga komiska effekter.

”Fuck”, utbrister Jacob Tremblay. Sedan gör han det igen och igen, ibland med konstpaus och alltid med eftertryck. Den tolvåriga skådespelaren, som fick sitt genombrott som sonen i kidnappningsdramat ”Room”, gör därmed klart att ”Good boys” inte är någon vanlig Hollywoodkomedi för barn.

Mycket riktigt har filmen fått samma åldersgräns i USA som Quentin Tarantinos nya, vilket innebär att den utan vuxet sällskap rekommenderas från 17 år. Trots att ”Good boys” handlar om en trio tolvåriga pojkar, som förbereder sig för sitt första pusskalas.

I en trailer konstaterar skådespelaren och producenten Seth Rogen, som nischat sig på vulgära men hjärtevärmande komedier, att skådespelarna alltså inte får se sig själva på bio. Visst är det en smula absurt och möjligen intressant som provokationsbete i en amerikansk kontext, men svordomarna räcker inte som bärande konstnärlig idé. Inte heller övriga utstuderat vågade inslag, inklusive illaluktande sexleksaker och en intrig med droger på vift.

Gänget hamnar i en katt och råtta-konflikt med ett par äldre tjejer i kvarteret och måste klara några upptåg innan de får snurra flaskan. Ambitionen är uppenbarligen att upprepa succén med mästerverket ”Supersugen” – där Jonah Hill och Michael Cera porträtterade två oförlösta 18-åringar – och göra hormonstinn grabbhumor för en yngre målgrupp.

Men unga pojkars sexuella nyfikenhet är knappast outforskad på film, hur gärna Seth Rogen än vill marknadsföra sig själv som bildstormare. Dylika teman hindrade exempelvis inte ”Mitt liv som hund” från att bli dubbelt Oscarsnominerad på 1980-talet.

Tiderna har förändrats sedan Reidar Jönssons 1950-tal och det är förstås relevant att skildra hur internetporr påverkar samtidens tweens, men i ”Good boys” reduceras det mesta till tröttast möjliga komiska effekt. Resultatet är spekulativt och ansträngt, med återanvända skämt på de naiva killarnas bekostnad. Deras jämnåriga tjejkompisar har inte många repliker och får knappt säga ett enda ”fuck”.

Tre andra filmer om tweens: ”Låt den rätte komma in” (2008), ”Super 8” (2011), ”Sanning eller konsekvens” (1997).
Källa AF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.