måndag 19 augusti 2019

FILM: Alita: Battle Angel - James Camerons nya Terminator är supersöt!


Alita - en söt Terminator som ser ut som en Bratz-docka! Med Big Eyes!


Regi: Robert Rodriguez
Titel: Alita: Battle Angel
Medverkande: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Keean Johnson m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: 20th Century Fox
Aktuell: På DVD, BD och VOD den 19 augusti


Alita: Battle Angel kan stoltsera med en av årets starkaste kvinnliga huvudroller, och ett myller av detaljer i en mångfacetterad film som utspelar sig i en dystopisk futuristisk framtid.

Alita hinner inte bara med att sparka rumpa under filmens gång. Hon hinner också fundera över existentiella frågor, vad det innebär att vara levande och att vara människa, hon blir kär i en gullig människo-kille och hon försöker komma underfund med vem hon egentligen är och varför hon är den hon är.

I grund och botten påminner Alita: Battle Angel om den klassiska sagan om Pinocchio. Alita är dockan som får liv, och Gepetto-karaktären spelas av ingen mindre än Christoph Waltz. 


Excellerar i sympatisk roll

Christoph Waltz är underbar i sin huvudroll, han har ju mer eller mindre specialiserat sig på (eller blivit typecastad i?) en massa osympatiska roller och "bad guy" roller, men här gör han ett fint fadersporträtt. Waltz spelar föräldern som älskar sin dotter Alita helt villkorslöst, no matter what.

Robert Rodriguez (Sin City) har regisserat, James Cameron är involverad i manus och produktion och ibland känns det som om James Cameron också har regisserat denna film om en gullig liten Terminator med jättestora ögon!

Alita ser faktiskt ut som om hon hoppat direkt ut ur en Margaret Keane målning, och lustigt nog hade Christoph Waltz en huvudroll även i filmen om Margaret Keanes målningar ... som Tim Burton regisserade och passande nog döpte till Big Eyes.

Det är svårt att inte bli lite distraherad av Alitas "Big Eyes", för annars ser hon normal ut, alltså som en vanlig människa. 


Ängel byggd för att fajtas

Alita har, enligt en replik i filmen, "the face of an angel and a body built for battle". Ansiktet ser INTE ut som någon ängel man någonsin sett på julkort eller bokmärken. Vad som ser normalt ut i en tecknad manga-serie, ser inte alls normalt ut i en live-action film.

Det hade varit mindre distraherande om Alita fått ha Rosa Salazars "vanliga" ansikte. Kroppen som är "built for battle" ser förresten mycket tunn och bräcklig ut. Animerade killar får vara hur stora som helst och ha massor av muskler, animerade tjejer är alltid så små och tunna och smala.

Inledningsvis i filmen hittar Ido (Christoph Waltz) ett huvud och en ryggmärg från en kvinnlig android (varför måste androider vara tjejer eller killar? kan de inte få vara en modern "hen"?) när han letar igenom framtidens apokalyptiska sopberg.


Från Frankenstein till The Tempest

Den artificiella flickan blir Idos käraste hobbyprojekt och hon får en kropp som han ursprungligen hade tänkt att hans egen dotter skulle få --- men dottern blev mördad. Denna Frankenstein-aktiga historia förvandlas snabbt till en Prospero-och-Miranda-historia, men liksom i Shakespeare dramat The Tempest så kan Ido inte försvara sin "dotter" mot influenser och hot utifrån. Stormen kommer!

Och då upptäcker Alita att hon är oslagbar på att fajtas, det sitter liksom i ryggmärgen, bokstavligen.

Alitas öde kommer att påverkas av Idos ex-fru Chiren (Jennifer Connelly) och Vector (Mahershala Ali) --- de två håller på med sporten motorball på högsta möjliga nivå. 


Alla Y.A. tjejer behöver en stalker?

Alita träffar också på Zapan (Ed Skrein) som är en cyborg och prisjägare som fått till uppgift att spåra upp och döda Alita. (Alla tjejer med självaktning i en Y.A. dystopi idag verkar vara i behov av minst en mordisk stalker. Se t.ex. Mortal Engines eller The Darkest Minds eller The 5th Wave ...). Sist men inte minst i laguppställningen så har vi Hugo (nykomlingen Keean Johnson) en söt ung mekaniker som blir kär i Alita.

Ofta i sådana här dystopier har jorden förvandlats till ett apokalyptiskt sopberg, och ofta har de rika och privilegierade flytt fältet och de bor någon annan stans. Som till exempel i en svävande, lyxig, nybyggd stad eller på något som liknar en artificiell planet. Där uppe någonstans svävar inte bara alla rika människor utan även storskurken Nova (Edward Norton), som mest av allt gör en cameo. Nova ska tydligen sparas till eventuella uppföljare. Alita får nöja sig med att slåss mot småskurkar och underhuggare i detta pilotavsnitt. Det är lite synd. Man hade gärna sett mer av Edward Norton.


Sport som utveckling

Det är omöjligt att inte tänka på Ghost in the Shell, Terminator, Elysium, Blade Runner, Pinocchio, RoboCop, Rollerball, Metropolis och en handfull andra filmer när man ser Alita: Battle Angel ... Och fantasy-sporten motorball påminner även om gamla gladiatorspel (modell Thor: Ragnarök).

Men filmen liknar också så många standard Y.A. dystopier där fokus alltid till syvende och sist hamnar på romansen, hur mycket samhällskritik och våld som än slängs in i mixen under handlingens gång. Kärlekshistorien här är kysk och gullig och dödsdömd.

Man skulle också kunna addera filmen Alita: Battle Angel till ett upplyftande filmmaraton som handlar om tjejer och killar som hittar-sig-själva och utvecklas tack vare sin sport. Bend it Like Beckham (fotboll), Harry Potter (quidditch), Whip it (roller derby) och så vidare ... Uppföljaren är given: Bend it Like Alita! 

Motorball spelar en stor roll i Alitas utveckling i manga-serien (fast sporten kommer in ganska sent i serien) och även i filmen --- fast man behöver tack och lov inte vänta tills film tre eller fyra för att få se den mytomspunna sporten. Här levereras några av filmens absolut häftigaste scener!


Toto ... vi är inte i Kansas längre!

Alita: Battle Angel är baserad på manga-serien Gunnm av Yukito Kishiro och originalet utspelar sig faktiskt i Kansas, av alla ställen!

Man förväntar sig nästan att någon ska citera Judy Garland från The Wizard of Oz och säga: "I have a feeling we're not in Kansas anymore ... " Men så popkulturellt vitsigt blir det aldrig i filmen.

Filmen Alita: Battle Angel är, liksom sin protagonist, ihopsatt av bitar som vi sett förut. Men det är skojigt och fartfyllt och spännande i alla fall ... Och i centrum finns ännu en söt dystopisk romans med vaniljsmak och massor av strössel!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.