fredag 23 augusti 2019

FILM: De kan representera Sverige på Oscarsgalan 2020!
Inför den 92:a upplagan av Oscarsgalan väljer i år den svenska Oscarskommittén att i första steget nominera hela tre filmer.!

Detta för att ytterligare hylla kvaliteten och bredden bland de filmer som skapas i Sverige.– Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, säger Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

De tre nominerade är:

Aniara (2018)
Det existentiella rymdeposet hade sin världspremiär under filmfestivalen i Toronto 2018 i kategorin Discovery och visades tidigare i år under Göteborgs filmfestival. Filmen är baserad på boken med samma namn skriven av Nobelpristagaren i litteratur Harry Martinson och är regisserad av Pella Kågerman ochHugo Lilja. I Varietys recension beskrivs Aniara som ”impressive in its scope”. Filmen distribueras av SF Studios och hade svensk biopremiär 1 februari i år. Aniara distribueras i USA av Magnolia.

Quick (2019)
Mikael Håfström första svenska spelfilm på 15 år följer historien om Sveriges största juridiska skandal någonsin. I titelrollen ser vi David Dencik (Chernobyl, Tinker Tailor Soldier Spy, samt kommande Bond 25) och i övriga roller Jonas Karlsson, Suzanne Reuter samt Alba August. Håfström har tidigare regisserat bland annat 1408, Escape Plan samt Ondskan som blev nominerad till en Oscar för bästa utländska film 2004. Quick distribueras av Nordisk Film och har svensk biopremiär 20 september.

And Then We Danced (2019)
Levan Akins coming-of-age-film i dansmiljö har för närvarande betyget 9.1 på IMDb och blev tidigare i år uttagen till sektionen Director's Fortnight på filmfestivalen i Cannes och nominerades även till Queer-palmen. Filmen har hittills sålts till över 30 länder och i juli blev den trefaldigt prisbelönt på filmfestivalen i Odessa – Grand Prix, Best International Film och Best Actor, för huvudrollsinnehavaren Levan Gelbakhiani. And Then We Danced distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär 13 september.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras under en presskonferens på Malmö Filmdagar den 28 augusti. 

Den 92:a upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas den 9 februari 2020.

Den svenska Oscarskommittén ska varje år före utgången av september månad utse en svensk kandidat till Academy Award bland de filmer som har haft premiär under perioden 1 oktober – 30 september och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Chef för utlandsenheten på Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén är Steffen Andersen-Møller.

Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:

Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Stephan Apelgren, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Sanna Lenken, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Tomas Michaelsson, Film&TV-Producenterna
Lizette Jonjic, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.