måndag 12 november 2018

2475 skolor, bibliotek och förskolor läser Handbok för superhjältar idag

2475 skolor, bibliotek och förskolor läser Handbok för superhjältar idag.

Idag måndag, klockan 9.00, kommer 2395 skolor, bibliotek och förskolor i Norden och Baltikum läsa första delen av boken Handbok för Superhjältar. Bokserien om Röda Masken, Lisa, är skriven av Elias Våhlund och illustrerad av Agnes Våhlund och har på cirka 1,5 år sålt i 150 000 exemplar bara i Sverige.


— Det känns fantastiskt roligt såklart. Det betyder att över 50.000 barn i över femton olika länder kommer att läsa Handbok för Superhjältar exakt samtidigt, säger Agnes Våhlund.

Det är bibliotek, skolor och från alla länder i Norden och Baltikum, samt ytterligare några länder, som klockan 9 idag läser den första boken i den bästsäljande bokserien om Lisa, för läsarna även känd som Röda Masken. Satsningen är en del av Nordisk Litteraturvecka.

Att mer än 50 000 barn läser boken samtidigt är unikt. Något som även författarna är medvetna om, men också tacksamma för:

— Vi ångrar att vi inte kontaktade Guinness Book of Records. Det här måste ju bara vara något slags rekord. Vi är otroligt glada för och ödmjuka inför detta. Agnes sitter med de allra sista illustrationerna till den fjärde boken så hon kommer inte hinna besöka någon av platserna. Men jag ska faktiskt smyga in till Aspnässkolan i Järfälla på måndag morgon för att tjuvlyssna i ett av klassrummen. Det blir spännande att se hur boken tas emot av eleverna där, säger Elias Våhlund.

Så här ser fördelningen av skolor, förskolor och bibliotek ut mellan de olika länderna:

Danmark: 301
Estland: 134
Finland: 158
Färöarna: 20
Grönland: 6
Island: 65
Litauen: 666
Lettland: 325
Norge: 205
Ryssland: 2
Sverige: 507
Vitryssland: 20
Åland: 33
Annat land: 19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.