lördag 14 maj 2016

Tiril Valeur - Noa får en liten morbror

  
  

Kärnfull kodknäckare med underfundig handling och humoristiska bilder

Noa är sju år. Hans mamma är 26. Hans mormor är 44. Noa vill mest av allt ha en morbror. Hans två bästa vänner Emil och Ivar har ju så coola morbröder. Emils morbror har tatueringar och en stor motorcykel. Emil får åka i sidovagnen.

 


Historien om ett barn som får konkurrens av en liten bebis och säljer eller ger bort det har berättats många gånger i barnlitteraturens och barnfilmens värld (bland annat i Vi på Saltkråkan) men aldrig har det väl gjorts så kul, knepigt och underfundigt som här!
Tiril Valeur
Noa får en liten morbror
ISBN: 9789132166761
Översättning: Louella Bergman Illustrationer: Tiril Valeur
Förlag: B. Wahlströms förlag


Tiril Valeur foto  Arild Danielsen
Tiril Valeur foto Arild Danielsen
Ivars roliga morbror jobbar på cirkus och kan cykla på enhjuling. Ivar får gå gratis på cirkus så mycket han vill.
Noa vill verkligen ha en morbror och frågar mormor om han kan få en. Mormor säger ja direkt. Noa blir överlycklig och börjar fantisera om roliga fisketurer med sin nya morbror och blir mycket besviken när han får träffa morbror Alf - hans nya morbror är ju en liten bebis!
Vad ska han med en sådan morbror till? Här är det inte fråga om gratis cirkus, fisketurer eller motorcykelturer. Allt morbror Alf gör är att skrika, sova och bajsa. Dessutom bryr sig ingen om Noa längre, alla i familjen bara gullar med morbror Alf.
Noa får plötsligt en jättebra idé - han ska byta bort sin morbror Alf och skaffa en riktigt cool morbror istället!
Historien om ett barn som får konkurrens av en liten bebis och säljer eller ger bort det har berättats många gånger i barnlitteraturens och barnfilmens värld (bland annat i Vi på Saltkråkan) men aldrig har det väl gjorts så kul, knepigt och underfundigt som här!
Det är ingen vuxen som förklarar att man inte kan ge bort bebisar hur som helst (som Malin gör i Vi på Saltkråkan) utan Noa blir själv förtjust i Alf och kommer fram till att han är världens coolaste morbror. Bästa vännerna Ivar och Emil blir också charmade av Alf och vill ha honom som morbror, alltså gör de en "morbror-pool" (ungefär som en bil-pool) och har alla sina morbröder tillsammans. Att ägodela är en kul och bra grej --- som tydligen även går att tillämpa på släktingar!
Lyckokänslan när Noa fastnar för Alf beskrivs som att det blir varmt i magen. "Nästan som att åka karusell. Nästan som att blåsa såpbubblor."
En poetisk och barnsligt träffsäker beskrivning av bebislycka!
Noa får en liten morbror är en bok i B Wahlströms Lätt att läsa serie Kodknäckarna.
Det går snabbt för lässugna små barn att ta sig igenom boken. Illustrationerna är humoristiska och uttrycksfulla och meningarna kärnfulla och korta. Men man har inte gjort avkall på spänningsuppbyggnad och peripeti i handlingen. En tillfredställande liten läsupplevelse, lika charmig som lille bebisen morbror Alf!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.