måndag 16 maj 2016

Henrik Wallnäs & Matilda Ruta - Åka buss

   
 
Åka buss är en poetiskt berättad historia som inte alls handlar om någon vanlig bussfärd till snabbköpet eller till skolan och det handlar inte heller om någon semesterresa. Åka buss handlar istället om att lämna sitt hem och att söka efter något nytt. Fastän så mycket har blivit kvar vid det gamla hemmet.

 


Alla karaktärerna i historien är avbildade i kattform (fast berättelsen egentligen handlar om människor) och huvudpersonen har en gosekanin att trösta sig med.
Henrik Wallnäs, Matilda Ruta
Åka buss
ISBN: 9789127145887
Förlag: Natur & Kultur


Henrik Wallns och Matilda Ruta Foto förlaget
Henrik Wallns och Matilda Ruta Foto förlaget
Texten är uppställd som en dikt, och man riktigt känner rytmen både i berättandet och i bussåkandet när man läser.


En dag tog sommaren slut
Regnet trummade mot rutan
Det var varmt och fullt av folk
Kadong kadong kadunk.
Det skumpade och hoppade
Vi startade och stannade
Jag vinkade till farmor
Vi var tvungna att åka långt, långt bort.


Något som är intressant är valet av teknik och färger i illustrationerna, det utmanar ramarna för vad man brukar få se i barnböcker - men också konventionerna för hur man brukar uppfatta färger. Vanligtvis ska varma färger uppfattas som positiva, men alla röda, orange och gula färger kan här även uppfattas som hotfulla, som om himlen står i brand och det är dags att fly. Sista uppslaget är fullt av svala, blåa nyanser och detta är det lyckliga slutet - friskt och svalt efter en lång, het flykt.
Alla karaktärerna i historien är avbildade i kattform (fast berättelsen egentligen handlar om människor) och huvudpersonen har en gosekanin att trösta sig med. Extra roligt är det när huvudpersonen ritar en sjöjungfru som ser ut som en katt. Antropomorfiseringen är konsekvent.
Det finns många böcker som handlar om flykt och flyktingar just nu, eller som har med tankar om situationen, även om berättelsen i sig kanske handlar om t.ex. en liten hund som förlorat sitt hem, som i Puzzel får en vän (Bonnier Carlsen) och ibland finns människorna kvar i huvudrollerna, som i Sabelles röda klänning (Mirando Bokförlag) - verkligheten tar sig in även i barnböckernas och bilderböckernas värld. Ett sätt att förklara i bilder vad nyheterna försöker förklara varenda dag, fast det ändå verkar oförklarligt att det finns så mycket flykt och lidande varenda dag.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.