fredag 13 maj 2016

Martin Widmark - Nelly Rapp och de små under jorden


  

Fuffens på Kulturgården avslöjas av vättar

Nelly Rapp är monsteragent. Hon tror inte att monster finns. Hon vet. Men början på det nya äventyret med Nelly Rapp utspelar sig långt ifrån monstrens värld - vilket inte innebär en avsaknad av “bad guys” (skurkar) att slåss mot.

 


Vättarna är också väldigt roliga att läsa om, de verkar vara släkt på långt håll med Mary Nortons The Borrowers (på svenska kallad Lånarna) och de insisterar hela tiden på att de bara lånar saker. En del saker har de haft i några hundra år, eller längre, men än sen då, sakerna är ju bara lånade. Vättarna tror tydligen på långtidslån.
Martin Widmark
Nelly Rapp och de små under jorden
ISBN: 9789163884528
Illustrationer: Christina Alvner
Förlag: Bonnier Carlsen


Martin Widmark och Christina Alvner  Foto Ulrica Zwenger
Martin Widmark och Christina Alvner Foto Ulrica Zwenger
Varför är alla så trötta på Kulturgården?
Nelly och Valle ska hälsa på Valles gammelfarfar på Kulturgården - och fira hans 101 års dag. Men han och alla gamlingarna på hemmet verkar jättetrötta. Och de ska lägga sig innan kvällsaktiviteterna! Det visar sig att föreståndaren ger gamlingarna sömnmedel för att de inte ska vara aktiva, inte vara till besvär och inte märka av besparingarna (som att det inte finns någon personal att tala om).
Vättarna hjälper till
Nelly börjar genast smida en plan för att få gamlingarna att piggna till. Planen inkluderar vättarna, "de små under jorden". De älskar att "låna" allt som är runt och när Nelly berättar om de fina, runda pillrena (sömntabletterna) blir de eld och lågor. Snart finns inte en tablett att uppbåda och gamlingarna blir piggare än någonsin! Nu behöver Kulturgården bara en ny ägare och en ny ledning och nya arbetare --- som de små under jorden! Och så kan Valles gammelfarfar och de andra verkligen njuta av livet.
Lånade Lånare av Mary Norton?
Som så ofta i Nelly Rapp historierna så tar man upp verkliga problem - i det här fallet besparingar inom äldrevården - och mixar det med fantasy eller gammal folktro, som vättarna. Tomten, en släkting till vättarna, skulle ju faktiskt ta hand om tomten (hustomten alltså) så varför inte ha vättar till att ta hand om ett ålderdomshem?
Vättarna är också väldigt roliga att läsa om, de verkar vara släkt på långt håll med Mary Nortons The Borrowers (på svenska kallad Lånarna) och de insisterar hela tiden på att de bara lånar saker. En del saker har de haft i några hundra år, eller längre, men än sen då, sakerna är ju bara lånade. Vättarna tror tydligen på långtidslån. Och i folktro lånar ofta olika kulturer från varandra, vättarna kanske är "lånade" från Mary Norton, eller så var det hon som lånade ännu äldre sagor om vättar?
Verkliga skurkar i de giriga människornas värld
Widmark och Alvner passar så utsökt bra ihop humormässigt och Nelly Rapp böckerna är faktiskt ännu klurigare och lurigare och roligare än LasseMaja böckerna! Tillsammans anslår Widmark och Alvner helt rätt ton för att få till ett humoristiskt och spännande äventyr som är grundat i den här världen men som samtidigt har övernaturliga inslag.
Det är faktiskt väldigt kul med en monsteragent som inte bekämpar övernaturliga varelser utan istället tar hjälp av dem för att sätta press på historiens verkliga skurkar - de som utnyttjar gamlingarna på Kulturgården för vinstintressen.
Äventyret blir rappt och roligt, lurigt och klurigt med monsteragenten Nelly Rapp!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.