torsdag 19 maj 2016

Louis Sachar - Ett hål om dagen

             

Mysterier, förbannelser, omaka vänner och giftiga djur i en modern klassiker

Stanley Yelnats är otursförföljd. Liksom hela hans släkt. En förbannelse drabbade hans farfars farfar (han emigrerade till Amerika utan att ha uppfyllt ett löfte som han gett till en trollkunnig kvinna) och den förbannelsen går i arv. Vare sig man tror på den eller inte. Så Stanley skyller på sin farfars farfar när han oskyldigt dömda hamnar på Camp Green Lake. Där tvingas alla ungdomsbrottslingarna, som ett led i sin rehabilitering, att gräva ett hål om dagen.
 


Ett hål om dagen har precis allt som en riktigt gripande, spännande och engagerande ungdomsroman ska ha. Det här är måste-läsning för heta sommardagar!
Louis Sachar
Ett hål om dagen
ISBN: 9789132168840
Översättning: Peter Lindfors
Förlag: B. Wahlströms förlag


Louis Sachar Foto CC-BY 3.0
Louis Sachar Foto CC-BY 3.0
En och en halv meter djupt och en och en halv meter brett.
Den officiella versionen är att grävandet ska få dem till att bli bättre människor. Stanley anar dock att de i själva verket letar efter någonting, och han vill gärna räkna ut vad. Dessutom faller det sig så att Stanley känner igen en klippa från de historier som hans farfars far berättat, om när han blev rånad av den berömda banditen Kissing Kate Barlow ...
En modern klassiker
Ett hål om dagen är en modern klassiker! Och en kultklassiker. Den kom ut för första gången 1998 i USA, och har kommit i många upplagor sedan dess och på många olika språk. Nu inleder Ett hål om dagen B. Wahlströms nya satsning på moderna klassiker. Ett perfekt val!
Spännande, rolig, rörande, intensiv, sorglig och ännu mer spännande ... ! Ett hål om dagen har verkligen allt!
Omaka bästa vänner
I centrum av berättelsen står en omaka vänskapshistoria, Stanley och Zero blir mot alla odds bästa vänner (och det verkar vara första gången som någon av dem har en bästa vän), och en lockande skattjakt.
Zero är bra på att gräva. Han är även smart och matematiskt begåvad, och dessutom smart nog att dölja att han är smart. Stanley kan läsa. Det kan inte Zero. Han ser i Stanley en vän som kan hjälpa honom att knäcka läskoden - och när Zero äntligen lyckas blir genombrottet till en viktig peripeti för hela handlingen.
Hemligheter från det förflutna spökar igen
Händelserna i nutid varvas med händelser förr i tiden. Vi får veta hur det egentligen gick till när Stanleys farfars farfar lyckades med konststycket att få sig själv och hela sin familj förbannad av den magiska Madame Zeronis. Vi får också veta bakgrundshistorien till varför banditen Kissing Kate Barlow (hon som rånade Stanleys farfars far) valde ett liv som laglös. Och hur Stanleys farfars far lyckades överleva ute i öknen med hjälp av "Guds tumme". (Och vad "Guds tumme" egentligen betyder).
Så småningom får vi även veta hur man ska skydda sig mot de dödligt giftiga gulprickiga ödlorna. Men det tipset är egentligen ingenting man vill testa själv.
Het läsning!
Ett hål om dagen har precis allt som en riktigt gripande, spännande och engagerande ungdomsroman ska ha. Det här är måste-läsning för heta sommardagar!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.