måndag 21 september 2015

Mördarkattens återkomst - Svart, brittisk humor i svensk lekfull nytappning

Mördarkattens återkomst (inbunden)
Katten har en  räv bakom örat!

Anne Fine
Mördarkattens återkomst

Översättning: Caroline Bruce
Illustrationer: Emma Göthner
Lilla Piratförlaget

Anne Fine är en av Storbritanniens bästa och mest älskade och mest prisbelönta författare. Emma Göthner är en av Sveriges roligaste samtida barnboksillustratörer. Det är ett rent nöje att se Mördarkatten komma tillbaka i Fines och Göthners nya tappning. Skojigare än så här blir det inte. Det här är dödskul!

Det var en gång en liten dotter som ville ha en katt …

En gång för länge sedan bodde Anne Fine och hennes man, båda hundälskare, i Kalifornien, och när de skulle flytta hem till Storbritannien igen blev den yngsta dottern så lessen över att lämna sin skola och sina vänner att hon blev mutad med löftet att få en egen kattunge i Storbritannien. Dottern växte snabbt upp och försvann till universitetet, glömde bort sin katt och plötsligt hade de båda hundälskarna, Anne Fine och hennes man, fått en hemsk katt på halsen. För den söta kattungen växte snabbt upp och blev den fullfjädrade “mördarkatt” som skildras i böckerna.

Helt sanna historier

Det mesta som skildras i böckerna har hänt “på riktigt” och medan kattälskare kan njuta åt hur smart och beräknande Tuffy är (allt skildras ur kattens synvinkel) kan hundälskare i sin tur få vatten på sin kvarn - “där ser ni hur lömska och beräknande katter egentligen är!”

Katthumor för alla åldrar

Böckerna är”allåldersböcker” som tilltalar både barn och vuxna, humorn är tidlös. Dessutom fungerar Mördarkatt-böckerna utmärkt som barnets första ”läsa själv bok”eftersom kapitlena är så korta och kärnfulla, och det händer mycket i varje kapitel. Och som högläsningsbok är Mördarkatten rent humorguld!

När familjen reser bort dansar katten på bordet

Grundhistorien i Mördarkattens återkomst är enkel. Tuffys familj reser bort. Tuffy gillar inte sin kattvakt (Kyrkoherden) och när Tuffy genom en rad förvecklingar får ett hem hos grannflickan, som kallar Tuffy för Janet och klär ut honom i dockans nattlinne och bebismössa, bestämmer sig Tuffy för att stanna. Vilken katt skulle kunna motstå en diet på färsk grädde och tonfisk? Kyckling och korv? Delikatessbutiken är öppen, och allt är gratis, bara man låtsas heta Janet och ligger och spinner på en mjuk kudde. Vem bryr sig om den gamla familjen (och den nya kattvakten) när godsakerna radas upp, tre gånger om dagen?

Katter skäms aldrig

Men, som Tuffy själv säger, det blir lite av en kattbrottsvåg av det hela. Det är inte meningen, men som ni vet, katter skäms aldrig. Vill ni ha någon som tittar djupt in i era ögon och älskar er och funderar på om det finns några tofflor att hämta – skaffa hund. Det är Tuffys råd. Människor för Tuffy är betjänter som ska serva honom, eller hinder som ska övervinnas. Tuffy är en katt med nio kattliv och en vardagsoptimism som säger att allt kommer att ordna sig till det bästa. Kattens bästa, alltså.

En räv bakom örat

I den svenska utgåvan har Tuffy blivit ännu mer rävliknande än i den brittiska, och man får intrycket att Tuffy har en hel rävlya bakom örat. Och katten är som räven i de gamla fablerna – den opålitlige, hänsynslöse som tar hem spelet. Katten är smart, listig, självisk --- och alltid lycklig.

Anne Fines böcker är en serie humorpärlor som inte får missas! Ett gott skratt förlänger ju livet och med Tuffy får man flera roliga kattliv att skratta med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.