onsdag 16 september 2015

FILM: Insurgent - en lysande uppföljare!


 
Divergenter lever farligt.One Choice Can Destroy You.

Tris söker efter allierade och svar i de dystopiska ruinerna av ett futuristiskt Chicago.

Tris och Four är nu på flykt från Jeanine, ledaren för den makthungriga falangen De Lärda. De måste försöka ta reda på vad det var som Tris familj offrade sina liv för att skydda och varför ledarna för De Lärda gör allt som står i deras makt för att stoppa dem.

Tris är plågad av sina tidigare beslut men gör allt som står i hennes makt för att skydda dem hon älskar. Samtidigt ställs hon inför den ena omöjliga utmaningen efter den andra när hon, tillsammans med Four, försöker få fram sanningen om det förflutna och slutligen framtiden för deras nya värld.

Divergent serien är en trilogi utmärkta dystopiska böcker av Veronica Roth (utgivna på Modernista i Sverige) och filmerna har samma anda, även om de inte alltid förjer samma handling.

I filmens Insurgent är det helt klart att Tris är Den Utvalda, denna världs svar på Keanu Reeves i The Matrix, den enda som kan klara fem livsfarliga simuleringar på raken och överleva.

Men detta gör att handlingen blir rakare och mer filmisk och man har inte kompromissat med hjältinnan - hon är stark, smart och mänsklig, hon lider av saker hon gjort i det förflutna och hon fasar för framtiden. Hon är svårt att förlåta sig själv. Nu, i kortklippt version, ser hon faktiskt ut som författarinnan Veronica Roth själv, speciellt när hon är hos De Fridfulla.

Ledaren för De Fridfulla är en av mina favoritkaraktärer i böckerna och hon görs utmärkt av Octavia Spencer. Man förstår att här är en kvinna som upplevt våld och som har jobbat med att förlåta sig själv och andra --- för att uppnå inre frid. Falangen heter De Fridfulla, inte De Mesiga.

Min andra favorit i böckerna - och den som gör den bästa rollprestationen - är Peter Hayes (Miles Teller från Whiplash). Alla andra pratar ett slags Shakespeare språk, vi måste döda, vi måste förlåta, vi måste alliera oss, vi måste slå till först osv. Men Peter Hayes är en överlevare, som pratar helt vanligt och ofta vanvördigt, han retas med alla, mest med Tris, och han väljer sida lite hipp som happ --- vilken sida som nu kan tänkas vinna. Han är en osannolik allierad till Tris, men det fungerar. Om alla vore nobla Shakespearehjältar, redo att offra sig, skulle Insurgent bli en dödligt tråkig film.

Det finns två helt olika mamma-porträtt i Insurgent. Ashley Judd är tillbaka som Tris mamma (visst, hon dog i Divergent, men Tris tänker på henne hela tiden) och deras scener tillsammans är några av de bästa mor-dotter-skildringar på film som finns. Det gäller även scenerna i Divergent.

Naomi Watts ska föreställa mamma till Four, Tris hunkige pojkvän (som är lite för gammal för rollen som sjuttonårige Four) och det fungerar inte. Hon ser inte ut som hans mamma, hon ser ut som hans flickvän, eller yngre syster.

Men Naomi Watts är stencool, och den motpol som behövs mot Kate Winslets isdrottning.

Tillsammans ser de ut som eld och is, båda är helt säkra på att de har rätt. De borde helt enkelt ha haft fler scener tillsammans!

I Allegiant får vi reda på vem som hade rätt. Och vi får även reda på vad som finns utanför Chicagos murar.

En uppföljare väl värd att vänta på!

Regi: Robert Schwentke
Titel: Insurgent
Medverkande: Kate Winslet, Naomi Watts, Jai Courtney, Mekhi Phifer, Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Miles Teller, Cynthia Barrett, Justice Leak, Lyndsi LaRose, Charlie Bodin, Octavia Spencer, Ben Lloyd-Hughes, Tony Goldwyn, Ashley Judd, m.fl.
USA, 2015
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.