måndag 21 september 2015

Bokmässan 2015 med sagolika teman - Hög tid för höstens största högtid!




Det var en gång … en lysande, läsande idé. För trettio år sedan i år öppnade Bokmässan sina portar för den läsande allmänheten. Bokmässan har blivit höstens största högtid. Den nytillkomna Halloween får ursäkta. Bokmässan har i trettio år levererat godis av högsta kvalitet. Och även en del roliga bus!

 

Ungern, Island och yttrandefrihet

 

Varje år bjuder Bokmässan på ett speciellt tema och i år är det Ungern som står i fokus, liksom Röster från Island och yttrandefrihet. Passande, med  tanke på att nästa år är det 250 år sedan Sverige fick sin tryckfrihetsförordning. Tema Ungern genomsyrar Bokmässan på många sätt, bland annat så inleder Trädgårdsscenen sitt program varje dag med programpunkten “Att bygga upp en idéträdgård på tema Ungern”.

 

“Hen” är vampyr och barnboksförfattare

 

På Bokmässan kan allmänheten få se att ungersk litteratur är så mycket mer än nobelpristagaren Imre Kertész och kändisen Peter Esterházy. Kolla till exempel in författaren och journalisten Noémi Szécsis nya roman. Hon är aktuell med vampyrromanen Finsk- ugrisk vampyr, där det ungerska språkets könsneutralitet spelar en stor roll. Alla kan vara “hen”. Vilket i och för sig passar extra bra på vampyrer som i sig ska vara androgyna och könsneutrala. Allt utspelar sig i en prestigefull vampyrfamilj i Budapest där huvudpersonen drömmer om att bryta med konventionerna --- och bli barnboksförfattare.

 

Språkliga släktband i Europa

 

Barnboksförfattare från Ungern (som inte är vampyrer) finns också representerade på Bokmässan, bland andra Dénes Krusovszky, som även är känd som poet och översättare. Han har bland annat översatt den amerikanske poeten Frank O’Haras dikter. Att översätta till och från ungerska är inte en helt lätt uppgift. Ungerska är ett språk som inte är besläktat med de indoeuropeiska språken, i Europa är ungerskan istället släkt med finska, samiska och estniska.

 

 

 

Tid - i två våningar

 

Alex och Sigge slår rekord.
Som alltid poppar det upp en fråga i huvudet: Hur ska man ha Tid med allt roligt? Tid går ju alltid fortare när man har roligt. Tid är också titeln på Alex Schulmans och Sigge Eklunds nya bok. Underrubriken lyder: Livet är inte kronologiskt. Tid är inspirerad av saker som Alex och Sigge tidigare tagit upp i sina podcasts. Boken Tid slår direkt ett rekord på Bokmässan: den har den största montern någonsin, för bara en bok. Montern är ovanligt nog två våningar hög. Tid har även ett eget tåg som går till Bokmässan. Ett Tid-tåg som för ovanlighetens skull kommer i tid? ;D Podcasts är, enligt Alex och Sigge, ett bra sätt att locka in nya läsare till berättelsernas och böckernas värld, och deras egen resa från podd till bok är en nog så spännande berättelse i sig.

 

Trendiga podcasts med olika författare

 

Podcasts är “det nya svarta” - tekniken har funnits sedan 2003, men det är först nu som podcasts har blivit trendigt. En podcast är helt enkelt ett “radioprogram” som laddas ner i datorn eller mobiltelefonen, som du kan lyssna på när du vill, utan att passa en tid, och du kan prenumerera på de du vill ha och få nya avsnitt automatiskt. Alex och Sigge fick 2014 pris för bästa podcast. För andra året i rad står nu Bokmässan som värd för podcast scenen. Passa på att ladda ner och lyssna på några podcasts från Bokmässan, med allt från Mark Levengood till Karin Bojs.

 

De sju små förlagen

 

Motpolen till den två våningar höga Tid-montern är Monter B03:65 - den minsta montern på mässan, där sju fristående små förlag samsas och samarbetar; Brittas Böcker, Till&Från Förlag, Opus Animo, Modingarna, Ordkonstnären, Ordkonst och Helen Rosell. Den matematiskt lagde kan roa sig med att räkna ut antalet kvadratcentimeter per förlag, annars kan man bara njuta av de fina böckerna.

 

Den unga trenden

 

Katarina Genar pratar om sitt författarskap
för barn i olika åldrar.
Förra året presenterades ett “under trettio tema” med mängder av roliga evenemang för unga läsare.

 

Detta tema håller i sig i år. Barnlitteratur, ungdomslitteratur och ung vuxenlitteratur finns rikt representerad med spännande författare, både svenska och utländska.

 

Flera isländska och ungerska barnboksförfattare och illustratörer kommer till mässan. Felis förlag, som specialiserat sig på ungersk barnlitteratur översatt till svenska, har för första gången en egen monter på mässan, väl värd att besöka. Varje land har sin unika sagotradition och det i sin tur har påverkat de berättelser och illustrationer som är populära.

 

 

Sagolika varianter för alla

 

Man kan också sticka sagor, i alla fall om man följer anvisningarna i Sagornas stickbok av Celia B. Dackenberg (eller så kan man bara njuta av bilderna!) - den röda klänningen från Kattresan, Elsa Beskows Tomtebokläder, Katten Findus byxor --- allt kan stickas! Samtidigt presenteras sagoillustratörernas bilder och liv. Barnsligt kul --- fast med ganska avancerade mönster! Boken är en helyllehyllning till den viktiga högläsningstraditionen, såväl som till gediget handarbete.

 
Crossover av Laini Taylor.

Det är mycket som kallas “sagor“. De gamla isländska sagorna var dock inte barnsagor utan “allåldersunderhållning”, och långt ifrån helyllemjuka. Man skulle kanske kunna säga att dessa var först med crossovertrenden?

 

 

Inga ålderkategorier gäller

 

Mängder av böcker älskas nu av både barn och vuxna, ålderskategoriseringarna på “moderna sagor” är onödiga --- Harry Potter är bara toppen på isberget. Eller bokberget. Laini Taylor, författaren till Mörk Ängel, finns på plats på årets Bokmässa och kommenterar att vuxna egentligen är precis som barn --- vi vill alltså fortfarande ha sagor, hur gamla vi än är. Laini Taylor har själv knallrosa hår och är svår att åldersbestämma --- liksom hennes hjältinna i Prag, Karou, som har blått hår. Fast det blåa håret är hennes naturliga hårfärg. Vi rör oss här i en värld av änglar och djävlar, ett modernt och hippt Paradise Lost (där änglarna är mycket stridbara och inte alls snälla och gulliga varelser som sitter på moln) och Bazar förlag kommer med den avslutande tredje delen av Laini Taylors spännande fantasytrilogi, lagom till Bokmässan. Julafton kommer tidigt i år!

 
Sally Green gjorde succé med sin debut!


Half Bad - helbra fantasybok slår alla rekord

 

En Harry Potter liknande bok för alla åldrar är också Sally Greens trilogi Half Bad som utspelar sig i dagens Storbritannien. Helbra fantasy, som på ett område slagit Harry Potter i Guinness Book of Records statistiken. Den är nämligen den mest översatta debutboken någonsin, alla kategorier. Half Bad kom ut på över femtio olika språk samtidigt. En succé som saknar motstycke i litteraturhistorien. Trilogin handlar om fejden mellan svarta och vita häxor - och huvudpersonen Nathan är 50/50. Hur ska han välja sida när båda sidor vill att han ska döda för just dem? Dramat inleds av ett Hamlet citat. Det är betraktaren som bestämmer om något är gott eller ont. Saker är inte helt goda eller helt onda i sig själva.

 

Onda sagor i nya tappningar

 

Paula Hawkins på tåget.
De onda sagorna för vuxna brukar ofta hamna i deckarna.  En av årets mest spännande deckare är den nya romanen av Paula Hawkins. Hawkins framgångssaga är den rakt motsatta mot Sally Greens. Som sjuttonåring kom Paula till London, med sina föräldrar, men de flyttade snart tillbaka till Zimbabwe igen. Paula blev kvar i London. Hon harvade på i åratal  med romantiska romaner, som gick sådär, och hon gav sig själv en sista chans innan hon avslutade sitt förhållande med författaryrket: Hon skulle minsann skriva  romanen som hon hade velat skriva sedan hon var nitton år, och ensam och alienerad tittade ut på världen genom ett tågfönster och fantiserade. Resultatet blev mörkt och gastkramande och så långt ifrån romantiskt man kan komma. Resultatet blev Kvinnan på tåget, som i Sverige finns utgiven på Massolit förlag.

 

Ett tåg kommer lastat med mord

 

Bookmarks förlags praktutgåva!
Tåg och mord tycks passa ihop - när läsarna skulle  rösta fram sin favoritdeckare vann 4:50 från Paddington stort. Miss Marple, den stickande gamla sagotanten (som är mycket hårdare och smartare än hon ser ut) går fortfarande hem i stugorna. Den varsamt moderniserade och nyöversatta praktromanen utkommer på Bookmark förlag som firar jubileet Agatha Christie 125 år. Nio Agatha Christie klassiker kommer ut i snygga utgåvor med oemotståndliga retroomslag. Nyöversättningarna av Helen Ljungmark tar verkligen tillvara den lågmälda, underfundiga brittiska humorn som genomsyrar alla Agatha Christies deckare.

 

Pusslet som alla älskar

 

Alla tycks älska pusseldeckare. Vem gjorde det --- och varför? Detta går som ett rak led från Agatha Christies Hercule Poirot succéer till Millennium böckerna. Män som hatar kvinnor presenterar en Agatha Christie liknande herrgård, isolerande snöoväder, och en excentrisk familj där alla är misstänka och där alla har alibi … eller också inte. Millennium 4, Det som inte dödar oss, är årets mest omsusade boksläpp och David Lagercrantz finns på plats på Bokmässan för att prata om arbetet med den nya boken (och kanske försäga sig något lite om fortsättningen?!). Men den nya Millennium påminner mer om Elizabeth George än Stieg Larsson, och George i sin tur påminner om sin idol Dorothy L. Sawyers … Börjar man rita upp ett släktträd över alla deckarna har man plötsligt en väldigt invecklad väv.

Historikern Anthony Beevor kommer till Göteborg!
 

54 000 år av historia

 

Släktträd, släktforskning och historia är på modet, men ingen har väl gått så långt tillbaka i tiden som Karin Bojs. Hon har gått 54 000 år tillbaka i tiden i boken Min familj de senaste 54 000 åren. På omslaget till boken finns en mammut. Går vi tillräckligt långt tillbaka i tiden är vi alla släkt. Vi kanske till och med är släkt med mammuten?


Ny bok från Historiska Media
 

Hitlers sista offensiv kommer till Sverige

 


Sanna historier och sann historia är en populär genre - ingen skriver väl levande historieböcker om andra världskriget bättre än Anthony Beevor, som är glad över att träffa sin kollega Peter Englund under sitt Sverige besök. Beevor är aktuell med Ardennerna 1944 - Hitlers sista offensiv som i Sverige ges ut av Historiska Media.

 

Detta är ett kapitel av andra världskriget som överraskande nog inte är så omskrivet tidigare. Men mycket material, som varit hemligstämplat i 70 år, har inte släppts förrän nu. Hemliga inspelningar av tillfångatagna tyska officerare som inte visste att underrättelsetjänsten spelade in allt de sade, och därför pratar de helt fritt. Det finns en guldgruva av samtida dokument i Storbritannien att ösa ur, bland annat eftersom man i radion gick ut och bad folk att skriva dagbok - något som många, främst kvinnor, valde att göra.

 

 
Conn Iggulden väver historieguld!

Röda och vita rosor i dödligt drama

 

Ett av de färgstarkaste krigen i brittisk historia är det mellan de röda och vita rosorna - inbördeskriget mellan York och Lancaster, som ligger till grund för Conn Igguldens nya boksvit. Två böcker finns nu översatta till svenska, och Iggulden kan som få andra göra fiktivt guld av verklig historia. Allt är skrivet som en roman, men alla de stora händelserna - hur långsökta de än är - har hänt på riktigt. Det här är “historical fiction” när den är som bäst!

 

Verkligheten kan ofta överträffa dikten - kriget mellan de röda och de vita rosorna och de skiftande allianserna är så långsökta och invecklade att man hade haft invändningar mot sannolikheten i dramaturgin om någon bara hittat på det. Men de allra konstigaste och osannolikaste sakerna är helt sanna.

 

Conn Iggulden har tidigare skrivit serien Kejsaren, om den unge Julius Ceasars öden och äventyr och även denna historiska serie finns utgiven på svenska.

 

Medeltiden var inte lagom

 

Det mest osannolika är sant. Samma regel gäller “verklighetens Arn“ som figurerar i Biskopen och korståget 1206. Ärkebiskopen Andreas Sunesson var en av Nordens viktigaste medeltida gestalter och han presenteras i en ny bok av Jonathan Lindström. Den forne ärkebiskopen är verkligen “larger than life” --- mer så än den fiktive Arn, som plötsligt, i jämförelse, börjar verka lite lagom.

Ny succébok av Brombergs!
 

Moraliska dilemman som actionhistorier

 


Det finns många sätt att använda historien på. Ian McEwan finns också på plats på årets Bokmässa - den nya boken Domaren är utgiven i Sverige på Brombergs förlag, som har varit med alla 31 år på Bokmässan. Ett svårslaget rekord. McEwans mest kända roman är förmodligen Försoning och denna kan också ses som “historical fiction“, en stor del av romanen utspelar sig före och under andra världskriget och allt i den historiska bakgrunden är sant, även om karaktärerna är påhittade. Filmatiseringen av romanen, som har starka Downton Abbey vibbar inledningsvis, nominerades till sju Oscars. Dessutom såg manusförfattarna Moffatt & Gattis filmen och hittade den perfekte huvudrollsinnehavaren till sin Sherlock i Benedict Cumberbatch, som hade en liten biroll i filmen. Faktiskt som förövaren, “the one who did it”, som kommer undan. I traditionell deckarlitteratur brukar boven åka fast --- men detta är inte obligatoriskt om man skriver moralisk action.

 

 

Brott lönar sig

Laini Taylor pratar om Mord & Magi!
 

En god nyhet på årets Bokmässa är deckarscenen Crime Scene där deckare presenteras nonstop hela lördagen och söndagen. Och deckaren tar verkligen ut sina svängar nu för tiden. Du måste inte ha skrivit ett traditionellt mordmysterium för att få uppträda på deckarscenen. Skräck, fantasy, historia … “anything goes“. På deckarscenen uppträder bland andra den framgångsrika svenska trion som står bakom skräckfenomenet PAX, där grimmen, mylingar och bjäror sätter skräck i Mariefreds befolkning. På deckarscenen kan man även se fantasygudinnan Laini Taylor, som berättar om sin blåhåriga hjältinna, och Conn Iggulden, kungen av “historical fiction“ --- ja, folk blev mördade även förr i tiden. Hämndlystna svenska mylingar, elaka änglar i Prag, vackra, lockande  demoner och verkliga små prinsar i tornet i Towern… Det här är så långt ifrån småtrista, frånskilda och försupna kommissarier som lyssnar på opera som man kan komma.

 

Fantasifull korsbefruktning i bokhavet

 

Genrer förnyar sig och blandar sig med varandra och överraskar. Ungefär som de olika typerna av människor i Karin Bojs 54 000 åriga släkthistoria. Alla genrer är släkt med varandra och korsar varandra.

 

Bokmässan förnyar sig och blandar och mixar och kommer med oemotståndliga frestelser.

 

Det är svårt att gå förbi Kockteatern utan att köpa ännu en kokbok. Eller två. Man vill ju gärna att det ska dofta lika ljuvligt på hemmaplan!
Kokkonst för livsnjutare!

 

Kokböcker är på sitt sätt den nya deckaren --- alltså en bästsäljande genre som är duktig på att blanda sig med andra genrer. Det finns kokböcker som är resereportage, biografier, livsstilsreportage, fotoböcker, konstböcker, historieböcker …

 

Vilken kokbokstyp är du?

 

Njuter du av bilderna, reportagen eller recepten? Ser du dig själv som veganen, jägaren, snabbfixaren, lantälskaren, resenären eller livsnjutaren? Mycket kan avslöjas av något så enkelt som ditt val av kokbok!

Du kanske helt enkelt vill ha underhållning och väljer en kokbok? Bloms första bok, Allting gott och alldeles för mycket (på engelska: Life is a Banquet) fick pris för Best Entertaining Cookbook i Peking 2014. Kokkonst för livsnjutare av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom kan man lätt sträckläsa som kulturhistoria. Eller underhållning. Eller reseskildring. Men den personliga vinklingen finns där också. Lisa på landet av Lisa Lemke är en livsstilsbok med drömska fotografier, för alla som fantiserar om ekologiskt närodlat och egna höns - och sedan sätter tomater i de egna balkonglådorna. Happy Hunting är för jägaren (eller anhöriga till jägaren). Best of British har ett land som tema, och det ges inga bonuspoäng för att gissa vilket landet är.

Saknar du din barndoms älskade bilderböcker (varför finns det inte 12+ bilderböcker?) kan svaret vara att bläddra i en kokbok och njuta av vackra fotografier eller illustrationer. Slutligen finns det fortfarande ett par kokböcker, som Rutiga kokboken i nyutgåva, som faktiskt är rena receptsamlingar, utan maffiga bilder. Men denna typ av kokbok tillhör idag snarare undantagen än genremixregeln.

Skål för Alice i Underlandet!
 

Skål och ta en kaka till! - 150 år med Alice

 

Mat är för övrigt en viktig ingrediens i sagornas värld, vem minns inte kakan och drycken i Alice i Underlandet? Den kavata lilla tjejen firar 150 år i år, vilket firas med ett litteraturquiz. Passa på och vinn fina böcker. Eller passa på och delta i en workshop med Laini Taylor. Eller pyssla med Stina Wirsén och Anna Hörlin och Vem? Den älskade bilderbokskaraktären Vem fyller förresten tio år i år.

 

Stora och små jubileer är alltid värda att fira i sagornas värld --- och utanför.

 

Ja må Bokmässan leva!

 

10 år med Vem!
 

 

Jubileumsfotnot: Bok- och Biblioteksmässan för branschen har funnits i 31 år. Bokmässan för allmänheten har funnits i 30 år.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.