måndag 21 september 2015

Aktuellt på BOKMÄSSAN En hemlig vän - årets vackraste bok?!En hemlig vän (inbunden)
Du har tappat ditt ord och din papperslapp ...
sitter där på en trapp, och gråter så övergivet...
 
En hemlig vän
---En poetisk och spännande samtidsskildring med vingslag av Gripe och Ferlin

Katarina Genar
En hemlig vän
Illustrationer: Lina Bodén
Bonnier Carlsen

 

Svensk barnlitteratur befinner sig i en guldålder när det gällerfantasy och skräck. Barnbokshyllorna svämmar över av spöken, mylingar, demoner och andra paranormala varelser. Vad som det däremot är ont om är berättelser med magisk realism, där allt kanske har en naturlig förklaring, poetiska samtidsskildringar som berör dagens barn och tar upp deras situation i tillvaron. Kort sagt det är svårt att hitta ”en modern Maria Gripe” en egen röst och en egen lyrisk berättarton. Men just en sådan författare är Katarina Genar. Maria Gripes främsta efterträdare i svensk barnlitteratur, samtidigt som hon har en alldeles egen röst och ett eget poetiskt och finkänsligt språk.

Den lilla ensamheten i den stora världen

Katarina Genar tar ofta upp temat med ensamhet, hur det är att kännas övergiven och alldeles allena i världen. Barnet behöver inte vara övergivet, men känslan finns där. I Pensionat Vidablicks gåta, där föräldrarna bara ser storasystern, i Röda spår, där bästa vännerna sviker, i En hemlig vän, där Henrietta tvingas flytta och börja i en ny skola, mitt i terminen, när alla vänskapsband redan är knutna.

I hyreshuset där Henrietta bor finns inga barn. Men hon ser en flicka leka vid gungorna på gården. De kanske kan bli vänner? Läsaren (liksom Henrietta) förstår snart att flickan är en spökflicka, och den hemliga vännen är själva verket någon helt annan, ett jämnårigt barn av kött och blod, som Henrietta i sin ensamma sorg inte har sett eller lagt märke till.

Konsten att rädda ett annat barn

Just nu finns det många spökhistorier med snälla spöken, ofta barn, som behöver de levande barnens hjälp för att lösa ett mysterium eller ett problem. Det kan vara trevligt för barnet att känna sig stor och stark och behövd --- en räddare i nöden för ett annat, jämnårigt spökbarn --- ett barn som egentligen är mycket, mycket äldre!

Katarina Genar är just nu den bästa författaren av mysrysare för unga läsare och det är intressant att följa hur Henrietta tacklar problemet med att ”rädda” spökflickan och tillgodose hennes sista önskan.

Vem behöver räddaren i nöden?

Men egentligen är det i första hand inte spökflickan som behöver räddas, det är de verkliga människorna, äldre människor än Henrietta, som behöver hjälp för att gå vidare. Det är inte bara små spöken som kan fastna i en skymningstillvaro där de egentligen inte hör hemma.

Slutligen måste det nya omslaget av Lina Bodén berömmas, hon fångar vemodet och skönheten i Katarina Genars böcker perfekt. Man vill ha den här boken framme, på ett staffli, som en tavla, och då och då glänta på den hemlighetsfulla dörren som leder till en så vacker samtidssaga.

Här fångas ögonblicket då ett barn, likt i en dikt av Ferlin, tappat sin papperslapp och sitter övergivet på en trapp ... fast just här har huvudpersonen tappat sin nyckel. Under handlingens gång hittar Henrietta både sin nyckel och den mystiska papperslappens innersta mening.

En vacker allåldersbok att älska och läsa gång på gång!
 
BOKMÄSSAN 2015: Passa på att se Katarina Genar på plats i Göteborg! Hon berättar om sitt författarskap och sina böcker i Bonnier Carlsens monter. Möjligheter till signeringar. Allt ingår i entrébiljetten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.