onsdag 16 september 2015

FILM: Child 44 - en svensk succé

Vem kan du lita på i ett angivarsamhälle?
 

Child 44 har marknadsförts som Ridley Scotts nya projekt. Scott fick Prag, för första gången i stadens historia, att stänga ner tunnelbanesystemet, så de kunde filma ...

Men egentligen är Child 44 en svensk succé. Halvsvensk succéförfattare (Tom Rob Smiths mamma är svensk) skrev boken som Child 44 är baserad på. Svensk regissör. Och stora svenska stjärnor i många av huvudrollerna.

Catch the killer, expose the truth.

Moskva 1953. Stalins järngrepp är hårt och obarmhärtigt och säkerhetstjänsten är brutal och urskiljningslös. I detta "perfekta" samhälle finns inga brott, men ändå lever miljoner i ständig skräck. Officeren Leo Demidov är en idealistisk krigshjälte, som är lojal mot sin arbetsgivare. Han tror att han är med och bygger ett perfekt samhälle, men han har börjat tvivla ... tvivla på ett samhälle som kommenderar sina medborgare att tro att brott inte existerar, men där man försöker mörka ett barns död.

Child 44 är svenske Daniél Espinosas nya film, baserad på Tom Rob Smiths bok med samma namn. I rollerna ser vi Noomi Rapace, Joel Kinnaman och Fares Fares tillsammans med bland andra Tom Hardy och Gary Oldman. 


Noomi Rapace är helt underbar som Raisa, man förstår att Leo blev kär i henne vid första ögonkastet. Men besvarar Raisa Leos kärlek?

Barnhemsbarn gör Stalin-karriär

Leo har växt upp som barnhemsbarn, men blev adopterad av en far som trodde på den Sovjetiska terrorstaten. Samma stat som såg till att Leos föräldrar svalt till döds. Mördaren som dödar alla barnen (ja, det blir fler än 44 innan det är över) har växt upp på samma barnhem som Leo, det var där de fick smak för att äta varandra, pojkar emellan.

Både i boken och i filmen får man intrycket att Leo egentligen jagar sig själv. Sitt eget förflutna. Sin egen skuld. För vem är mördaren i filmen?  Leo har dödat fler människor än barnamördaren som han jagar, och systemet är den största mördaren av dem alla. Leo och barnamördaren tillhör en generation som blev föräldralös eftersom Stalin dödade deras föräldrar. Leo har fortsatt att mörda i Stalins tjänst, men någonstans börjar Leos samvete skava, speciellt när han gör nya generationer av barn föräldralösa.

Vem är skurken?

Det är inte barnamördaren som är den stora skurken i Child 44, det är Stalin och det kommunistiska systemet. Även om du överlever barndomen - vad har du att se fram emot där alla anger alla och där folk godtyckligt torteras och avrättas?

Klimax är inte heller mötet mellan Leo och hans barndomsvän som idag livnär sig på unga pojkar, klimax är striden på liv och död mellan Leo, spelad av  Tom Hardy, och hans forne allierade, numera fiende, spelad av Joel Kinnaman. Kinnaman är sällsynt bra som skurk och gyttjebrottningen är en filmscen man minns.

Child 44 är så långt från fredagsmys man kan komma, men det är en utmärkt film men fantastiska svenska prestationer på många områden. Bokförlaga, regi, leading lady, bäste vän och skurk ...

Missa inte Child 44!

Regi:
Titel: Child 44
Medverkande: Gary Oldman, Xavier Atkins, Mark Lewis Jones, Tom Hardy, Joel Kinnaman
Fares Fares, Karel Dobrey, Noomi Rapace, Agnieszka Grochowska, Petr Vanek, Jana Stryková,
Jason Clarke, Ursina Lardi, Michael Nardone, Jemma O'Brien, Lottie Steer m.fl.
UK, 2014
Nordisk Film
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.