måndag 21 september 2015

FILM: Avengers Age of Ultron - ett glänsande exotiskt äventyr

Avengers med extra mycket allt ...


Marvel Studios presenterar Marvel’s Avengers: Age of Ultron. Tony Stark (Robert Downey Jr.) skapar av misstag Ultron (James Spader), ett fruktansvärt monster som vill utrota mänskligheten. Nu måste Iron Man, Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth) och The Hulk (Mark Ruffalo) – tillsammans med Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner) och Nick Fury (Samuel L. Jackson) – återförenas för att besegra Ultron och rädda mänskligheten...om de kan!

Den nya Avengers filmen är ett lyxigt och storslaget äventyr med extra mycket allt. Alla stridsscener är upp byggda som ett "final battle", till och med inledningsscenen, där de olika karaktärerna presenteras. Allt detta innan titeln på filmen presenteras.


Dessutom får vi se två nya personer med superkrafter - tvillingarna Maximoff: Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) och Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). De har sina egna skäl att hata Tony Stark/Iron Man och sina egna skäl för att vilja förgöra honom ...


Just Maximoffs uppför sig mer som mutanter ur X-men serien, och fram till 2015 var de en del av X-men mytologin, som barn till X-men skurken nummer ett, Magneto. Men i Avengers mytologi har de istället fått sina krafter genom genetiska experiment, inte genom födseln, vilket passar bättre ihop med en historia, där monster och hjältar skapas, inte föds. Det går också att välja sida: vill du vara monster eller hjälte? Båda Maximoffs byter allierade under filmens gång, tills de slutligen har blivit medlemmar i Avengers.


Grundhistorien i Avengers Age of Ultron har en hel del gemensamt med Frankensteins monster. Tony Stark vill hitta ett bättre sätt att skydda mänskligheten och skapa "Peace in our time" än att flyga runt som Iron Man med sina polare i The Avengers. Han vill skapa den ultimata fredsväktaren, en artificiell intelligens som kan skydda jorden. Felet är att Ultrons idé om att skydda jorden och skapa varaktig fred är att döda hela mänskligheten. Punkt slut. Då kan de ju inte strida längre och jorden är skyddad. Ultron har, som sin skapare, samma typ av humor, kör med samma one-liners och har samma sätt att blanda ihop förstörelse och uppbyggnad.
Ultron letar dessutom ut de hatiska tvillingarna för att besegra Tony Stark och hans vänner.


Avengers har egentligen inte mycket att sätta emot denna artificiella superintelligens med superkrafter. Bara en sak återstår: att skapa en varelse till, den här gången baserad på Starks butler-liknande Jarvis. En ny superhjälte föds.
Det kan tyckas lite förvirrande att en artificiell intelligens blir ond och en god - men det råder ingen tvekan om vem som är vem. Ultron har James Spaders röst och Terminators röda ögon. Den nye Jarvis har Paul Bettanys blå ögon och trevliga röst.
En av de bästa sakerna med den nya filmen är miljöerna, verkligt vackra miljöer från Sydkorea, Italien, Sydafrika ... Verkliga miljöer och verkliga gator, inte bara green screen.


En söt skönheten och odjuret historia har klämts in, mellan Black Widow och Hulken.


På något sätt, bland all högteknologi och superintelligens och sofistikerade supervapen, är det skönt att se Hulken gå bärsärkagång, som en äkta viking, och mosa robotar på löpande band med sina bara händer. Det är som den ultimata bilden natur versus kultur. Hulken är en urgrön naturkraft som, när han är i sitt esse, ingen ror på.
Men huvudperson i filmen och ledare för Avengers är och förblir Tony Stark. "I design everything, I pay for everything, I make everyone look cooler", som han själv påpekar. Hans superkraft är egentligen att han är superrik. Han kan bygga allt som kan byggas för pengar och lite fantasi.


Mytologiskt sett är Avengers en blandning av många olika mytologier. Från Captain Americas värld finns Hydra och mänskliga experiment (som under nazistems glansdagar), från vikingatiden hammaren och mystiska stenar, från den moderna världen skräcken inför artificiell intelligens ...  och Thor får än en gång tillfälle att åka hem till Asgård en sväng, och att göra en kort förklaring om olika "infinity stones".


Det finns många mysterier som förbli oförklarade i Avengers universum. Som vad Hawkeye egentligen gör för nytta med sin pilbåge, på en flygande ö. Som Hawkeye själv säger "It doesn't make sense". Han är ju inte Katniss Everdeen i Hungerspelen. Och pilbågen ser ynklig ut bredvid Iron Mans utförliga vapenarsenal.
Den här gången slåss Avengers mot ett uppgraderat Frankensteins monster. Nästa gång blir det den grekiske dödsguden. ?!
Avengers kommer i alla fall att komma tillbaka. Med fler prylar och exotiska miljöer. Precis som James Bond.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.