måndag 24 november 2014

Vi - Davic Nicholls efterlängtade återkomst

Kärleksromanen blir vuxen

kärlek och vänskap som förändraskärlek och vänskap som förändrasDavid Nicholls
Vi
Printz Publishing
I dokumentärfilmen 112 bröllop följer en amerikansk dokumentärfilmare upp några av alla de par han filmat genom åren. Alla vill inte ställa upp. I synnerhet de som inte “lyckats”. Hälften av alla amerikanska äktenskap slutar med skilsmässa. Av de “lyckliga paren” som “lyckats” är det många som inte ser speciellt glada ut. Speciellt fruarna. Speciellt om de aldrig fått använda sig av sin utbildning utan bara går hemma och ska ta hand om man och barn. De flesta Hollywoodfilmer slutar med bröllopet eller kyssen --- för vad som händer efter de “fått varandra” är svårt och komplext att skildra.
Det har även britten David Nicholls insett. Men Nicholls är redan dokumenterat skicklig på att skildra kärlek över en lång tid. I den kritikerrosade bästsäljaren En dag (även filmad med Anne Hathaway i huvudrollen) får vi följa Emma och hennes vän Dexter under tjugo år. Det tar tid för Emmas kärlek att bli besvarad av Dexter och han gör många misstag på vägen.
Nicholls nya roman Vi kan på ett sätt ses som en “uppföljare” till En dag, men det är också något helt annat. Likheten är att temat kärlek och vänskap som förändras --- och består? --- över en lång tid. Skillnaden är att huvudpersonerna är äldre och att vi får följa en jag-berättare hela tiden, medan författarerösten i En dag alternerade mellan Emmas och Dexters respektive perspektiv i tredje person. Huvudpersonen i Vi är Douglas. Han närmar sig de femtio och är en trygg och trofast men lite tråkig äkta man. Hans fru är den som är konstnärlig, äventyrlig och passionerad. Förr tyckte hon att Douglas trygghet var attraktiv, eftersom hon hade ett stormigt förflutet. Nu börjar hon tycka att Douglas är lika spännande som en brandsläckare och ungefär lika rolig att släpa runt på.
Douglas visar sin kärlek genom att planera allt men militär precision. Bilen servas, elementen luftas och han har alltid ett ordentligt förråd av batterier hemma. (Och brandsläckaren fungerar!)
Frun uppskattar inte längre makens sätt att visa sin kärlek. Det trygga och trofasta har blivit tråkigt och trist. Hon vill skiljas. De ska bara ta en sista tågluff tillsammans, med sin sjuttonårige son i släptåg …
I klassiska romantiska komedier är frågan “will they won’t they?”. Alltså: Kommer de att få varandra? Här är frågan “will they wok’t they … stay together?”. Alltså: Kommer de att behålla varandra? Förmodligen en större och mer komplex fråga. En fråga för vuxna läsare som tröttnat på tonåringar och den första kärleken som tar upp en hel del av skönlitteraturen och film- och TV-utbudet.
David Nicholls har sett till att kärleksromanen har blivit vuxen, utan att för den skull förlora sin charm.
Ska de två älskande behålla varandra eller inte? Ska tågluffen rädda deras äktenskap, eller spräcka det för gott? Eller som man säger i På spåret: vart är Vi på väg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.