tisdag 4 november 2014

Julius spelar teater

Att vara ihop eller inte, det är det som är frågan

Hur ska Julius behålla Linn?Hur ska Julius behålla Linn?Martin Svensson
Julius spelar teater
Illustrationer: Henrik Lange
B. Wahlströms
“Julius tittar på Linn för att se om hon är mycket besviken över att han är en så dålig fotbollsspelare. Det hade hon nog inte räknat med när hon blev ihop med honom.”
Julius-böckerna är lite som en lightversion av Sune böckerna: lite kortare, lite enklare, lite snabbare att läsa, men liksom i Sune-böckerna har man en tjej-tjusare i huvudrollen och i bakgrunden finns en knasig familj och bästa kompis. Redan i nästa bok bär det av på semester till Grekland … (blir det “All Inclusive“? som för Sunes familj?) där Julius, enligt förhandsreklamen, ska bli dumpad av en tjej, ihop med annan tjej och kär i ytterligare en annan tjej. Som vuxen kanske Julius ställer upp i The Bachelor?.
I Julius spelar teater inser Julius att han måste göra något drastiskt för att behålla sin flickvän, Linn, som han blev ihop med i den första boken i serien. På något sätt måste han imponera på henne. Theodor är grym på fotboll och blir omkramad av alla när han gör mål (även av Linn) men Julius är inte bra på fotboll. Eller bollspel över huvud taget. Julius är inte en sportkille, han gillar mest av allt att dagdrömma och att titta på Pirates of the Caribean där piraten Jack Sparrow får pussa alla söta tjejer … Det är då Julius kommer på sin briljanta plan! Jack Sparrow är såklart inte pirat i verkligheten, (Julius har verkligen inte lust att tillbringa resten av sitt liv på en båt, när ska han då få träffa Linn?!) han är ju skådespelare!
Julius anmäler sig till en teaterkurs för 6-9 åringar och gör sig redo för att imponera på Linn med sina skådespelartalanger. Både Linn och bästa kompisen Isak kommer för att titta på Julius ... Men vid det laget har Julius hunnit bli förtjust i Elvira på teaterkursen, och så kommer Isak och säger att han också vill spela teater för han har blivit kär på riktigt … i Elvira!
Teaterkurs med förvecklingar
Det är upplagt för många förvecklingar i Julius serien. Bäst är delarna som handlar om samspelet mellan barnen och alla deras missförstånd och kompisintriger (precis som det brukar vara i lågstadiet!)
Mer påfrestande är skildringen av töntiga familjen --- den har man fått nog av i andra böcker och filmer, speciellt den töntiga pappan (här: författare) som är hopplös på det mesta, medan mamman städar och skurar och lagar mat och yrkesarbetar för att pappan ska ha råd att vara hemma och skriva och titta på film och röra till saker. När pappa tror att cirkusen börjar klockan fyra är det såklart klockan tre, när pappa ska betala har han så klart inga pengar osv. Mamma får betala 400 pix och missa sin träning. Julius och mamma som inte ens hade tänkt gå på cirkus …
Fråga-chans-lektion med Alva
När det gäller familjedrama är Alva-böckerna bättre, med de olika familjerna, bonussyskonen, halvsyskonen och alla kompromisser. Pernilla Gesén tackas förresten för inspiration och uppmuntran i början av bokserien. Och när Julius funderar på det där med att fråga chans har man lust att rekommendera Alva böckerna, för där beskrivs så bra hur det går till. Killen behöver bara se söt ut, han behöver inte prestera något alls, medan den kavata tjejen Alva står för chans-frågandet. Att anstränga sig med att spela teater är alltså bara överkurs …
En ny birollskaraktär, Jonte, förgyller i alla fall komiken under teaterlektionerna. Till skillnad från Julius gillar han mest av allt fotboll! Hoppas att Jonte och Elvira får vara med i uppföljarna om Julius, och att de får större roller, för de är mycket roligare än standardgalleriet i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.