fredag 21 november 2014

Den vita stenen

Den vackraste boken är laddad med barnens egen magi

en av de mest älskade barnboksklassikernaen av de mest älskade barnboksklassikernaGunnel Linde
Den vita stenen
Alvina
Den vita stenen är en av de vackraste böckerna i den svenska barnbokshistorien. Denna nyutgåva av klassikern från 1964 framhäver också rent fysiskt skönheten i berättelsen: omslag, utformning, till och med miljömärkning … allt understryker Gunnel Lindes vackra och poetiska berättelse, som ständigt går en balansgång mellan fantasy och realism.
2014 är dubbelt upp ett jubileumsår för Den vita stenen. Boken kom ut för första gången 1964 och 2014 skulle Gunnel Linde ha fyllt 90 år i oktober månad.
Världen i Den vita stenen är ett strikt uppdelat klassamhälle, där Fia bor med sin mamma pianolärarinnan hos häradshövdingen, och den nyinflyttade, föräldralöse Hampus bor med skomakaren och alla hans barn (Hampus kusiner) i ett överbefolkat och dragit hus. Själv har Hampus inga skor.
De båda möts vid en grind. Fia hittar på att hon heter Fideli och att hon är en magisk prinsessa, och Hampus säger att han är Farornas konung från den gästande cirkusen. Fideli och Farornas konung utmanar varandra på en avancerad match av “sanning eller konsekvens”, med enbart konsekvenser. Priset: att vinna den vita stenen!
Objekt är egentligen inte laddade med mer magi än vad vi själva lägger i dem. Men ett objekt som älskas så högt av två barn kan inte undvika att förändras. Fideli och Farornas konung laddar den vita stenen med så mycket magi att det blir ett magiskt objekt och den vita stenen får dem att våga mer och mer och mer … Den vita stenen får dem även att fördjupa sin vänskap. För i Fidelis och Farornas konungs magiska värld finns det inget klassamhälle och inga hinder för dem att vara tillsammans för evigt. Men när verkligheten kommer och tränger sig på … kan den magiska vita stenen rädda dem på riktigt.Gunnel Linde (1924-2014) är en av dem som har betytt mest för svensk barnkultur. Hon var författare, journalist, illustratör samt TV- och radioproducent. Sammanlagt skrev hon mer än 30 böcker och skapade 82 radio- och tv-serier. Tillsammans med Berit Hedeby grundade hon BRIS och hon var en av dem vars engagemang ledde till att barnaga är förbjudet i Sverige sedan 1979.

Den vita stenen är Gunnel Lindes mest kända bok och en av de mest älskade barnboksklassikerna. Den har belönats med Nils Holgersson-plaketten och filmats för TV 1973.
Den vita stenen är en magisk, överjordiskt vacker läsupplevelse, som man önskar ska vara riktigt, riktigt länge!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.