torsdag 6 november 2014

Delicious!

062014 Skrivet av Belinda Graham
PDFSkriv ut

Perfekt om man tycker att citronsmak är det godaste som finnsPerfekt om man tycker att citronsmak är det godaste som finnsBakverk för en godare höst och vinter

Roy Fares
DeliciousBonnier Fakta
Roy Fares hämtar sin inspiration från USA, Libanon och svensk fikatradition (inte nödvändigtvis i den ordningen) och han har hittat sin egen nisch för att göra livet lite godare. I den nya boken Delicious presenteras bakverk för en godare höst och vinter, alltså med tonvikt på råvaror som ska vara säsongens bästa: äpplen, päron, choklad och citrusfrukter.
Fotona av Wolfgang Kleinschmidt som varvar vackra höstfärger, bilder på en oemotståndlig hund som jagar efter äpplen, och lockande foton på färdiga bakverk, får vilken läsare som helst att smälta direkt och instämma med Roy Fares att hösten är en fantastisk tid för bakning. Det går aldrig att få för många äpplen när det finns så många sätt att variera sig. Även tillbehören varieras: tips på vaniljglass, kolasås, chokladsås, vaniljsås, vaniljkräm och vaniljvisp, kolaglass och kanelglass, allt gjort från scratch och förgyller recepten. Äppelpajen med calvados är en fin variant på en klassiker. Äppelpajdesserten där äpplen, smuldeg och färskostkräm varvas i snygga dessertglas blir en vacker och god efterrätt.
Den här boken varar ända fram till jul. Här finns vaniljbullar med tosca, kardemumma- och äppelmazarin, samt vaniljhjärtan och kärleksmums som är ännu godare än vanligt (mjuk frosting med cream cheese i är hemligheten!)
Julfeeling får man lätt med mandelmusslor med smetana kräm, mandelkaka med saffran, mjuk pepparkaka med getostfrosting och pepparkaksrulltårta med lingon. Ett gott nytt år hälsas med en god glasstårta: Alaska cake à la Roy.
Här finns också tips på goda chokladdrycker och ett helt kapitel tillägnat choklad och citrus smakerna. Perfekt om man tycker att citronsmak är det godaste som finns! Gissningsvis är Roy Fares själv svag för choklad, helst i dubbla och trippla doser, serverat som i Amerika. Snickerstårtan var hans favorit i United States of Cakes och en Snickersinspirerad efterrätt finns med även här: Snickerspajer. Och Fares har även i sann amerikansk anda kommit fram till att det enda som är godare än Brownes och chocolate chip cookies är att kombinera de två och baka chocolate chip cookie Browne.
Apropå nya kombinationer är kombinationen cheesecake, syrlig citron och maräng fantastisk: lemon merengue cheesecake. Och citronmaräng tårtan är som en 2.0 version av citronmarängpaj. Uppgraderad och ännu godare.
Det bästa med Delicious är dels de klara temana i de olika kapitlena, som gör att man snabbt hittar något man vill göra, dels att inte allt är så sött --- gillar man saker som är syrliga eller ” bittersweet” finns även sådana recept.
Kort sagt: Delicious!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.