lördag 1 november 2014

Baka och Fixa

Barnens behov i fokus

Annakarin och Clara är aktuella med böckerna Baka och Fixa Foto Belinda GrahamAnnakarin och Clara är aktuella med böckerna Baka och Fixa Foto Belinda GrahamClara Lidström och Annakarin Nyberg
Baka och FixaFoto: Clara Lidström
Rabén & Sjögren
”Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan inblandning från föräldrar?”. Det frågade sig Clara Lidström. Clara Lidström är megakänd i Sverige under sitt bloggnamn Underbara Clara. Underbara Clara har blivit ett starkt varumärke. Underbara Clara har en av Sveriges mest lästa bloggar och hon föreläser och skriver böcker och fotograferar … Men i de två nya barnböckerna hävdar Clara att ”barnen ska komma främst” och på alla fotona finns barn med och pysslar tillsammans med Clara. ”Det handlar inte om mig”, säger hon bestämt. Men … Underbara Clara har ändå blivit något av ett kvalitetsvarumärke när det gäller att fixa och pyssla och göra om, med miljövänligt tänk och återanvändning som ledstjärnor. Det är ungefär samma grundidé som finns i de två barnböckerna som heter Baka och Fixa.
Baka är en bakbok för barn. Den innehåller tio recept (vissa känns igen från Underbara Claras blogg, t.ex. den underbara cheesecaken) och boken har fördelen att mycket i den kan göras utan ugn --- inklusive cheesecaken! Smulpajen behöver man ugn till, men den har fördelen att man får göra något nyttigare än vanligt --- man fyller med favoritfrukt och favoritbär och denna paj kan varieras i det oändliga.
Fixa är den andra boken som släpps i serien. Det är en pysselbok, men ”fixa” låter kanske mer neutralt än ”pyssla”. Liksom att ”pyssel” låter mindre pretentiöst än ”hantverk”. Fast det kan vara samma sak.
Fixa innehåller beskrivningar på tio projekt att pyssla med. Till exempel hur man återanvänder knappar, gamla leksaker och annat och gör kylskåpsmagneter. Hur man gör en tavelram av pinnar och annat användbart som man hittar i naturen. Det roligaste är att göra en väska av en gammal T-shirt (och av resterna blir det fina skosnören). Enkelt, och det ser ändå avancerat ut. Det är också kul att vika ett eget monsterbokmärke --- och detta är ett perfekt pyssel till Halloween! Det är svårare att pyssla med konservburkar, och att borra hål i dem för att göra egna styltor är svårt även för en vuxen.
Clara Lidström har i tidigare böcker samarbetat mycket med sin storasyster Anna Lidström, som är fotograf och modedesigner. I Baka och Fixa har Clara en ny samarbetspartner, Annakarin Nyberg. Annakarin är disputerad internetforskare, författare och föreläsare. Steg för steg illustrationerna är av Katy Kimbell och Li Söderberg.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.