tisdag 24 september 2013

Det goda livet i kvadrat

Redaktör: Mona Johansson; Allt om Mat & Vin

Det goda livet i kvadrat

En bok som kan hjälpa anoretikerMassor av godsaker! Redaktör: Mona Johansson
Allt om Mat & Vin
Författare mat: Allt om Mats matskribenter
Författare vin: Gunilla Hultgren Karell
Norstedts
Det kan inte ha undgått någon ätande, tänkande människa att det finns många kokböcker. Men det finns kokböcker och så finns det kokboksbiblar. Allt om Mats bokstavligen mycket tunga kokbok är just en sådan kokboksbibel.
Tidningen Allt om Mat har blivit en mindre institution i Sverige, Ljuva sommartid var en lättsam sommarkokbok med färdiga menyer för den som ville ha avstressande sommarumgänge. Den nya Allt om Mat boken, Allt om Mat & Vin, är en året runt bok med färdiga menyer - alla matchade med det perfekta drickat till.
Kockarna bidrar med sina kunskaper. Allt om Mats vinexpert Gunilla Hultgren Karell delar med sig av sin vinkunskap. Detta inkluderar allt om druvor, regioner, dekantering och lagring och en liten vinskola.
Man behöver givetvis inte dricka vin för att njuta av maten, men vin har blivit allt trendigare att ha till helgmiddagen eller till finkalaset - då kan det vara bra att ha olika tips som passar både till förrätter och varmrätter och till söta desserter. Både billiga viner och dyra - de dyra tar man inte till en vardagshelg.
Layouten är så där perfekt spontan som en kokbok ska ha - det finns till och med vindroppar i boken och ringar efter vinglas förtryckta. Så man behöver inte spilla några dyrbara droppar själv.
Rökt abborre följs av sejrygg och till dessert apelsin-och-choklad-semifreddo. Vinerna är från Österrike, Australien respektive Italien. Alla under hundralappen.
Boken rekommenderar att duka fram finporslinet och linneduken och bjuda på trerättersmiddag. En klassisk kväll med Karl Johan soppa, lammstek och chokladterrin eller en vegetarisk finmiddag med fänkålsrisotto, lök kräm och fattiga riddare.
Men man behöver inte avskräckas av hur lyxig boken ser ut, och att allt är menyer, för visst kan man plocka bara en eller två rätter av menyerna. Middagarna är i väldigt olika prisklasser, och givetvis olika typer om man gillar kött, fisk eller vegetariskt, liksom vinerna.
Här finns t.ex. tips på vad man kan göra med fläskkött (inte dyrt kött och inte jobbigt att tillaga) och ett färgglatt recept på den brasilianska rätten feijolada, som mest av allt innehåller bönor (ja, och lite kött, men man kan göra den vegetarisk).
Det sägs att njutningen börjar med lukten av god mat - i det här fallet börjar det med lukten av en god bok!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.