fredag 27 september 2013

75 år med Familjen Addams!


 
 
75 år med Familjen Addams!

-          från New York och Broadway till Göteborg och Lorensbergteatern

 

 


1938, den 2 april närmare bestämt, såg Familjen Addams dagens ljus, eller snarare nattens mörker, som en svartvit serie i magasinet The New Yorker.

 

Serietecknaren Charles Addams idé var både enkel och genial - en spöklik, gammeldags, gotisk familj skulle kontrasteras mot det moderna Amerika och vardagliga situationer.

 

I den första serierutan knackar en dammsugarförsäljare på och förklarar hurtfriskt att inget modernt hem klarar sig utan en dammsugare!

 

Morticia Addams och betjänten Lurch ser frågande ut. Vi ser spindelväven och allt det kusliga som finns inne hos Familjen Addams - de lever det glada livet som i en Edgar Allen Poe roman. Varför skulle de vilja städa upp sin kära spindelväv?

 

Redan från ruta ett hade alltså Addams visat var det tecknade skåpet ska stå. Det finns inga självklarheter vad som är “normalt” när det gäller Familjen Addams och de eftersträvar inte heller att vara normala. Resten av Amerika må vara förtjusta i dammsugare, popmusik, glada pastellfärger, tuggummi, Coca-Cola och det senaste modet - men Familjen Addams håller fast vid det gamla gotiska modet och bryr sig inte om att vara normala, eller att konsumera det alla andra vill konsumera. Och de behöver ingen dammsugare, eftersom de ändå inte vill städa.

 

Egentligen fick Familjen Addams familjemedlemmar inte sina namn förrän 25 år efter seriens födelse. De kallas Familjen Addams efter seriens skapare. Men Familjen Addams skulle bli karaktärer i TV-bolaget ABC:s serie The Addams Family behövde familjemedlemmarna namn. Det blev: Morticia, Gomez, Wednesday, Pugsley och Onkel Fester. Den 18 september 1964 hördes den klassiska vinjettmusiken för första gången. Än idag är det svårt att låta bli att knäppa med händerna när man hör den … och man kan säga att detta var steg ett mot Familjen Addams som musikal. TV-serien blev succé, och det var TV-serien snarare än den tecknade serien som spred Charles Addams skapelser utöver världen.

 

I april 2010 hade The Addams Family premiär på Broadway, med sång och musik av Andrew Lippa och manus av Marshall Brickman och Rick Elice, som använt Charles Addams teckningar som inspirationskälla. Nu har den musikalen kommit till Göteborg, i svensk översättning komplett med Göteborgshumor och Doobidoo skämt. Familjen Addams är kontrasternas musikal.

 

Familjen Addams har alltså gått från kultserie i the New Yorker, via TV och film, Broadway musikal och nu megasuccé på Lorensbergsteatern i Göteborg, med Claes Malmberg, Petra Nielssn och Lasse "Doobidoo" Kronér i huvudrollerna.

 

Nya karaktärer i musikalen är familjen Beineke. Mamma, pappa och son är alla väldigt normala. Tills sonen blir kär i Wednesday Addams.

Familjemiddagen när Mr och Mrs Beineke ska träffa Mr och Mrs Addams får “Meet the Fockers” att se ut som en picknick i parken.

 

Men som alltid ställs frågan: vad är normalt? Att spara spindelväv eller att städa som en galning? Att var klädd i svart eller att vara klädd i gult? Att låta sina barn leka med tortyrinstrument och dansa på gravar eller att försöka skydda dem och curla dem in i absurdum?

 

Som alla tonåringar gör Wednesday revolt mot sina föräldrar och hennes revolt blir en ”ombytta roller” parodi. Hon kan ju inte klä sig svart och bli en sur och tvär goth-brud. För det är hon redan. Hon blir alltså väldigt söt och vänlig och klär sig i gult, vilket oroar hela Familjen Addams, inte minst lillebror som längtar efter att bli torterad igen.

 

 

Varje bra narrativ behöver en konflikt: Konflikten i Familjen Addams uppstår när dottern vill vara "normal" och ha en "normal" familj - för hon träffat en helt vanlig kille från landet. Den helt normala vanliga familjen längtar däremot efter att bli lite mer galen och impulsiv och minstingen i familjen Addams skyr inga medel för att behålla sin syster för sig själv ... så det är med andra ord bäddat för förvecklingar.

 

Familjen Addams är den perfekta musikalen om man gillar lite mörkare humor - och denna version har en mycket bra uppdaterad svensk översättning som river ner många skrattsalvor från publiken. Bokmässan med packade bibliotekarier, Lundsberg som söker en ny rektor från Familjen Addams, Hallandsåsen, Smartare än en femteklassare, Doobidoo - många skämt får Göteborgspubliken att känna igen sig och skratta högt.

Bäst är det när Malmberg och Kronér spexar tillsammans och knappt kan hålla sig för skratt - men Petra Nielsen imponerar också som Morticia Addams. Barnen Addams är så där lagom skräckcharmiga som de ska vara och de är båda otroligt bra på att sjunga och uppträda.

Musiken i Familjen Addams passar perfekt - den är medryckande, utan att vara sötsliskig eller insmickrande som så många andra musikaler.

Just nu är Familjen Addams det roligaste man kan ha. Vare sig det är fredagskväll (och man missar Doobidoo, vilket ”Onkel Fester” så snällt påpekar!) eller någon annan kväll i veckan.

Dessutom: livemusik! 12 man band under ledning av Johan Landqvist. Han sticker upp handen ur orkesterdiket och vinkar till publiken, ungefär som The Thing i Familjen Addams.

Numera är det ju ”normalt” med playback, så skönt att uppsättningen av Familjen Addams vågar vara onormal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.