fredag 13 september 2024

SCEN: A Show Larger Than Life - Världsklass! Rondo, Liseberg.

 

Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Världsklass. Rondo. Liseberg.

Det har i nöjeskretsar gått inflation i att använda ordet "världsklass". Juryn kan till exempel säga det om halvdana uppsjungningar i Idol, innan en tävlande åker ut på öronen.

Men här används ordet i sin rätta betydelse. Det här är världsklass. På riktigt. Produktion, innovation, kreativitet, musikalitet, helhetskoncept och entusiasm håller världsklass från start till mål.

Liksom Liseberg (där Rondo ligger) är större och maffigare än Gröna Lund så är A Show Larger Than Life i utökad och upphottad version större och maffigare här än i den första upplagan som gick på Hamburger Börs. 

Välkryddat helhetskoncept

Man har verkligen hittat ett bra sätt på Rondo att följa upp supersuccén Mamma Mia! The Party som på sitt eget unika sätt utnyttjade byggnaden. Här tänker man också helhetskoncept med heta rytmer kombinerat med en matresa genom Latinamerika och Kalifornien. Musikaliskt är kärnan i A Show Larger Than Life kärleken till den stora boy band eran: 1980-tal, 1990-tal och tidigt 2000-tal. 

En show baserad på megahits

Det här är en show som helt och håller bygger på megahits. Det finns inte en död minut. Man har inte bara plockat russinen ur kakan - man har plockat russinen ur hela kakbuffén. Och sedan blir det svensk prinsesstårta till påtåren för att uppmärksamma några av dem som bidragit till Det Svenska Musikundret.

Du gamla, du fria, du innovativa svenska musikunder ...

För visst ska den svenska insatsen i boy bands segertåget hyllas. Vad vore den stora boy band eran utan Max Martin, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, Denniz Pop, Lisa Miskowski  och alla de andra svenska musikaliska snillena? Några av kompositörerna finns i den kändistäta publiken ikväll - dock inte Max Martin som skrivit allra flest hits, och inte bara till boy bands utan även till stora kvinnliga solostjärnor som Britney Spears, Taylor Swift, Céline Dion ... Kavalkaden med svenskskapade  internationella megahits framförs i ett publikfriande bejublat nummer som skulle kunna ersätta Du gamla du fria ... som stolthetsgenererande nationalsång. Vad sägs om svenskt OS-guld, flaggan hissas och vi får höra ett svenskt boy band potpurri som kröns med solohiten Oops!... I Did It Again  ...? 

Smäktande boy band ballad på Kalix-manér

David Lindgren fungerar som central figur och berättare under kvällen, tillsammans med Boris René och Greg Curtis. Vilket är det bästa språket, den bästa dialekten, om man vill deklamera boy band texter med känsla? Är det en fördel att vara från Kongo-Kinshasa, Los Angeles eller Kalix? Om Leif & Billy (som ska inta Rondo januari 2025) behöver komisk förstärkning ... bör de absolut värva David Lindgren. Han kan på kalixmål citera boy band hits översatta till svenska och folk kommer att vrida sig  av skratt - igen.

Band utan bandens klassiska instument

Boy bands brukar inte, namnet till trots, vara några band. Ingen på scen spelar några instrument. Utom här. Bandet sitter upphöjt i fonden på scenen, inte undangömt i något dike, och se där! Boy band killarna från EMD sitter också där och spelar instrument! I alla fall E:et och M:et. Erik och Mattias.

I en hyllning till de boy band medlemmar som blivit ännu större sedan de lämnat sina respektive band nämns Harry Styles, Robbie Williams, Justin Timberlake ... och Danny Saucedo. Danny blev jättestor sedan han lämnat EMD. Detta sagt med glimten i ögat. Producenten bakom kvällens show har bland annat gjort båda Dannys hyllade krogshower, NU och Run(a)way show. Givet är att EMD-kollegorna ska hylla sitt älskade D.

Frestar med fullmatad hitslista

I den fullmatade hitslistan finns inte bara den självklara guldåldern representerad utan hela fem decennier av hits. The Temptations och Jackson Five var också boy bands (och Michael Jackson blev också större sedan han lämnat sitt boy band ...) 

Backstreet Boys,  New Kids on The Block och Westlife är klara favoriter hos killarna på scenen och, som det låter, även bland killar och tjejer och alla andra i publiken. Och i nutid har vi megasuccéer som BTS och One Direction. 

Musikens superhjältar

Greg, som flankerar David på scenen, är en av dem som serverar boy bands med hits idag. Han har bland annat skrivit för BTS. Boy bands idag är kanske allra störst just nu inom K-pop? Självklart är i alla fall att det går en ny boy band våg över världen och det är inte bara småttingar som gillar. Martin Scorsese har synts digga på en One Direction konsert. Även om han hävdade att han bara skjutsade barnbarnen ... Scorsese har dissat superhjältevurmen i nöjesindustrin - men aldrig boy bands. Finkulturella personer och recensenter har dock många gånger haft lite svårt för boy bands. Men tiden har visat att boy bands har dragit det längsta strået till sist. De, som David Lindgren, som gett sig hän och älskat New Kids On the Block, Westlife, Boyzone, Boyz II Men, Take That, *NSYNC, och alla de andra ... de fick rätt till sist. Det finns mycket man kan säga om popkulturens resa in i ett (relativt) finkulturellt rum (det blir inte mycket större i Sverige än att hyllas med en egen krogshow) ... men boy band fans summerar bara sin seger över belackarna med ett kärnfullt "Take That!".

Omfamnar fånigheterna med kärlek och glädje

Nu finns det så klart mycket som är fånigt med boy bands. Bland annat videon där Take That står i vinterkläder i regnet. David Lindgren & Co sopar inte fånigheterna och pinsamheterna under mattan - de omfamnar dem, bejakar dem, bjuder på sig själva och gör en av de roligaste MTV-videorna som aldrig visats på MTV när de till tonerna av Shape of My Heart rullar runt i kall sand och badar i isigt vatten en septemberdag och försöker få det att se ut som om de njuter av upplevelsen, medan David sitter på en sten (i en skog vid en sjö?) och försöker se svårmodig ut.

Blandar högt och lågt ... och når ut

Rent visuellt är showen underbar och underbart imponerande. Många shower lovar att nå ut till publiken utan att lyckas med sin vision fullt ut ... Här har man verkligen utnyttjat hela arenan till max. Bord förvandlas till multipla catwalks, modiga sångare flyger i luften och gör volter, en hel extrascen finns uppbyggd mitt bland borden och fenomenala nummer uppförs från översta våningen i galleriet.

Stämsäker skönsång och smittande entusiasm

Allt levereras lekande lätt med stämsäker skönsång, krispig koreografi, smittande entusiasm, vinnande humor, glimten i ögat och blixtrande fyrverkerier. Och som alla boy bands och boy band fans vet: det svåra är att få det att se så här enkelt ut. Det lättsamma är ofta det svåraste.  Det här är så bra att du behöver inte ens gilla boy bands för att ha "the time of your life". Men en varning bör utfärdas: är du boy band skeptiker och tror dig vara boy band immun ... den här kvällen kommer att omvända dig och få dig att dansa, jubla, klappa i händerna och släppa loss på (lek-)fullt allvar. 

Och efter en bejublad encore blir det disco.


Producent: Mikael Gordon-Solfors som stått bakom shower som Danny Saucedos NU och The Run(a)way Show, Ola Salos It Takes a Fool To Remain Sane och Alcazars Disco Defenders.
Regi: A Show Larger Than Life har regisseras av den hyllade och prisbelönte Roine Söderlundh
På scen: David Lindgren, Boris René, Greg Curtis, Erik Segerstedt, Mattias Andréasson med flera ...
Kapellmästare: Kristian Kraftling
Produktionsbolag: 2Entertain.
Premiär: 12 september 2024 på Rondo, Liseberg, Göteborg.

Musik: Från tidigt 60-tal fram till idag, med världskända hits från bland andra The Temptations, Jackson Five, Backstreet Boys, New Kids on The Block, Westlife, Take That, *NSYNC, One Direction, BTS och många fler.

Spelas: från 12 sep till och med 21 dec 2024
Pris: från 595 kr.
Speltid: 1 timme och 40 minuter
Åldersgräns: 18 år, i målsmans sällskap 13 år





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.