måndag 9 september 2024

FILM: Bad Boys Ride or Die - Smith och Lawrence sjunger country och överlåter de stora stuntsen till de yngre ...

























Bad Boys: Ride or Die (2024)
Betyg: 3

Bad Boys paret Will Smith och Martin Lawrence har blivit äldre och börjar mer och mer att påminna om de surt gnabbades Jack Lemmon och Walter Matthau från filmserien Grumpy Old Men än de "boys" som de ursprungligen marknadsfördes som. Bad Boys firar 29 år i år med en ny film och BD-4KUHD utgåvan är maxad med extramaterial. Bland annat finns en hyllning till producenten Jerry Bruckheimer som blir mer och mer lik Jacob Hård ju längre tiden går. Några som också ska hyllas i samband med 29 års jubiléet är stuntpersonerna. Bad Boys serien blir inte bättre än sina spektakulära stunts och detta är en serie som fortfarande satsar på det analoga - precis som 1995. Ska det göras, ska det göras på riktigt!

De första två filmerna i serien regisserades av Michael Bay och nu är det duon Adil El Arbi och Bilall Fallah som har tagit över Bad Boys konceptet och det känns på mer än ett sätt trevligt att denna regissörsduo har hittat hem - och hem till en franchise och ett filmbolag som uppskattar dem. När de för första gången figurerade i megarubriker i filmsammanhang så var det under tragiska omständigheter - detta är regissörerna som fick se sin superhjältefilm Batgirl  bli skrotad av Warner Bros för en skatteavskrivning. Sedan blev de värvade av Bad Boys gänget.

Bita ihop, komma igen

Men det gäller att göra som stuntpersonerna som får på moppe - resa på sig, bita ihop och komma igen. Med Bad Boys for Life och Bad Boys: Ride or Die har de fått göra filmer som nått en stor publik. Biosuccéerna har varit givna och nu är det dags att grotta ner sig i "behind the scenes", intervjuer med regissörerna, skådespelarna, producenten, stuntpersonerna ... och alla bortklippta scener. I ärlighetens namn så kan man förstå varför scenerna är bortklippta --- filmen har redan tillräckligt med exposition så det räcker och blir över.

Smith som underutnyttjad straight man 

Något som är lite underligt är att Will Smith ofta får spela "straight man" mot Martin Lawrences tramsetrasa. Roligast är den här filmen - och hela serien - när de båda två får tramsa. Och till exempel försöka sjunga the greatest hits of Reba McEntire. Smith har i filmens försetts med en son som får göra de mest spektakulära stuntsen (Jacob Scipio) och Lawrence har fått en vältränad svärson. Det märks att man planerar för framtiden och för nästa generation som ska få göra det mesta av "the heavy lifting". I filmen kommenterar Tiffany Haddish att Will Smiths son inte ser det minsta ut som Will Smith, han ser inte ens afroamerikansk ut ... Nej, det är han inte heller. 

Scipios skurk byter sida 

Scipio kom förresten in i serien i förra filmen som den obligatoriske brittiske skurken (walesiske Ioan Gruffud har axlat denna roll i Ride or Die) men har nu tydligen reformerats och kommit med på hjältesidan. Brittiska skurkar är något av en klyscha i amerikansk film --- något som verkar vara obligatoriskt om man inte kan få Peter Stormare (den andra Jurassic Park filmen, den andra Jump Street filmen, den andra Bad Boys filmen ...). Eller Kevin Bacon. Som redan var upptagen med exakt samma skurkroll i Beverly Hills Cop serien.

Välskräddad skurk (igen)

För det handlar återigen om att infiltrera och att organisationen är infiltrerad och vi som åskådare förstår vem det är (Bacon eller Gruffud) så fort vi ser hen i hens välskräddade kostym. Ingen skurk var förresten mer välskräddad än Alec Rickman i Die Hard.
Och det där med infiltrationer är varken överraskande eller ovanligt, vare sig i filmens värld eller i verkligheterna. På nyheterna basuneras det ut att New Yorks borgmästare blivit infiltrerad - en anställd var kinesisk spion, och mot att leverera positiva nyheter om Kina på jobbet fick hon bland annat en Ferrari, en bostad på Hawaii och leveranser med saltad anka. Klart att hon gick med på att infiltrera - vem i hela världen kan motstå saltad anka?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.