söndag 15 september 2024

BOK/FILM: Uglies-Pretties-Specials - Scott Westerfields serie intar Netflix

 

Joey King och Chase Stokes i filmen Uglies som finns att se på Netflix.










I trilogin Uglies-Pretties-Specials har amerikansk-australiensiska Scott Westerfield dragit utseendehysterin till sin spets. I framtiden är det obligatoriskt med skönhetsoperationer. Det är enda sättet för alla att bli likvärdiga och få samma möjligheter. Utseendet säger allt. Ätstörningarna har lösts med att alla äter precis vad de vill och sedan tar tabletter och utplånar alla kalorier.

Men det utplånar inte det romantiska triangeldramat som Tally Youngblood ställs inför. Dessutom finns det en motståndsgrupp (så klart) som motarbetar den onda regimen. För i framtiden är det en upprorshandling att välja att vara ful ---- och se ut så som naturen ämnade det, utan plastikkirurgi.

Alla böckerna finns översatta till svenska (Bonnier Carlsen förlag) - del ett i serien finns som film och har just gått upp på Netflix. Intressant att notera om filmen: alla uglies-pretties-och-specials är jättetjusiga och ser ut som Hollywoodstjärnor. Det var nog inte tanken när Scott Westerfield skrev böckerna. Som handlar om att vanligt folk ska få se ut som vanligt folk. Som sorgligt nog inte är representerade så ofta i amerikansk film. 

För att få se "vanlisar" på tv-film får man välja ett deckardrama som Sherwood (SVT play) Som utspelar sig i norra England i de gamla gruvdistrikten. Skådespelare som inte är Hollywoodtjusiga kan i alla fall få roller som gamla gruvarbetare ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.