måndag 23 september 2024

FILM: Beverly Hills Cop 40 - Dags att ta plats i finkulturen?

 



SVT brukar se ut finkulturella filmer till måndagsnattsbio. Ikväll var det dags för ...

Beverly Hills Cop.

Amerikansk långfilm från 1984 En actionfylld kriminalkomedi om den snabbtänkte Detroitpolisen Axel Foley vars barndomsvän Mikey blir dödad av gangstrar. Jakten på Mikeys mördare tar Axel ända till Beverly Hills, där hans ovanliga metoder gör att han hamnar på kollisionskurs med den lokala poliskåren. Regi: Martin Brest. I rollerna: Eddie Murphy, Lisa Eilbacher, Steven Berkoff, Judge Reinhold, Ronny Cox, James Russo m.fl. 

Filmen fyller 40 i år ... och känns på många sätt alldeles nygjord. Inte en död minut! Skojiga biljakter och fullmatade actionsekvenser. Men. I bakhuvudet vet man att på den här tiden fanns inte CGI och green screen och så många möjligheter till fejk som idag. Stuntpersoner får ta smällarna på riktigt ... och hänga och dingla utanför en lastbil i rusningstrafiken.

Det finns många filmer som handlar om omaka par. Här är paret utökat till tre personer och blir så mycket roligare med den dynamiken. Taggart och Rosewood är så kul som spanare som diskuterar rött kött- och kaffekonsumtion medan de spanar på Foley ... Ja, Rosewood diskuterar, Taggart surar. Som den straight man han är. Både Foley och Rosewood får möjligheter att vara riktigt roliga med minspel ... och Foley kör flera stå-upp-monologer där han byter karaktär bara genom röst och kroppsspråk. Från Rolling Stones journalist till tullstjänsteman i en handvändning. 

Det är smart att spara på både actionsekvenser och skjutande (förutom i finalen) under själva filmen - actionsekvenserna blir mer high lights på det här sättet och de verkliga gymnastiska övningarna är ju inte att slänga sig mellan bilar eller att brottas i evighetslånga slagsmål utan att vara en ordekvilibrist som kan snacka omkull (nästan) vem som helst. 
Sedan skadar det inte att det alltid är fint med vänskapshistorier - man känner att Jenny, Mickey och Axel har betytt mycket för varandra förr i tiden ... och att Rosewood, Taggart och Foley kommer att betyda mycket för varandra i framtiden.

Vi säger grattis till en pigg och skojig 40-åring ... som finns att se gratis på SVT play till och med den 27 oktober.

Hela serien med fyra filmer finns på Netflix, sista chansen nu i månadsskiftet att se alla.

Kul att notera... Axel Foleys spaning på alla udda typer i Bevery Hills som alla tycker att de är helt normala. Som en tvärtom-scen mot förra årets Barbie. Axel lider inte över att vara en "vanlis från Detroit" mitt bland alla uppklädda hermeliner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.