lördag 19 januari 2019

Min mamma är en fe - Rolig ny serie av Sophie Kinsella

Författare: Sophie Kinsella
Titel: Min mamma är en fe
Illustrationer: Marta Kissi
Serie: Magiska familjen (del 1)
Förlag: B. Wahlströms

Sophie Kinsella är känd över hela världen som författaren till Shopaholic-serien. 

Det här är hennes första serie för barn, och det är en rolig serie rekommenderad för 6-9 åringar, om lilla Ella vars mamma är en fe. Hennes moster och mormor är också feer, och när Ella blir stor kommer hon också att bli en fe. Hitintills är hon en lillfe ...

Mycket av humorn i boken går ut på allt som går snett när man trollar, titeln skulle ha kunnat vara Den Klantiga Fen. För allt som Ellas mamma trollar går åt skogen, när hon ska  trolla fram lite mjölk står plötsligt en ko i köket ... och så vidare.

Oftast är det Ella som fixar allt till sist, vilket gör att barn som läser boken kan få känna sig smarta. Det är en utmärkt skojig högläsningsbok, liksom en första läsa-själv bok, och massor av kul illustrationer piggar upp texten.

Det bästa äventyret involverar även Ellas moster och mormor. De har lovat Ellas mamma att INTE trolla så att Ella vinner allt på idrottsdagen ... Men det gör de i alla fall. Men Ella blir inte glad över att vinna, eftersom hon vet att hon inte vinner på riktigt ... Hon blir inte glad förrän hon har vunnit en gren alldeles själv, utan magisk hjälp!

Det HÄR är en bra sedelärande berättelse för alla curling-släktningar! Ellas mamma fattar att Ella måste få klara sig själv och lyckas eller misslyckas på egna meriter. Men det fattar inte moster och mormor på en gång ...

Sophie Kinsella skriver superkul för vuxna läsare, nu bevisar hon att hon skriver lika kul för barn om deras värld och deras villkor.

Boken avslutas med recept och kul pyssel och aktiviteter, som gör att det roliga räcker lite längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar